735. yıl
1219-1237 arasında Konya İmparatorluk tahtında oturan büyük hâkanımız Sultan Ulu Alâeddin, Selçuklu Türkiye’sinin Kaanûnî Sultan Süleymân’ıdır. Döneminde Anadolu Selçuklu Devleti, dünyanın en zengin ülkesi idi.
1243’ten itibaren Müslüman olmayan Moğol orduları, Anadolu’yu işgale başladı. Selçuklu Türk haşmeti azaldı, alçaldı. Bizans’a karşı Batı Anadolu’ya yerleştirilen Türkmen uc (sınır) beyleri, gittikçe bağımsızlığa kaydı. Anadolu Türk birliği bozuldu. 20 beyliğe dönüştü. Bunlardan Kayıhanoğlu Ertuğrul Gazi Bey (uc beyi 1231-1281) oğlu Osman Bey Gazi (uc beyi 1281-1324) henüz Söğüt’te arslan ininden çıkmamıştı.
Oğuz iken İslâm’a geçerek Türkmen, oradan toprağa yerleşip beldeler kurarak Türk olmuş Anadolu halkı, her yıl ağırlığı artan Moğol tahakkümüne düştü.
Horasan Erenleri yettiler, yetiştiler. Pîr-i Türkistân Ahmed Yesevî (ölümü 1166) müridleri erenler, Horasan’dan gelip Anadolu halkını teselli ettiler. Dik tuttular. Diri kıldılar. Ümit verdiler. Müjdelediler. Yesevî’nin öğrencisinin, öğrencisinin öğrencisi Yûnus Emre (1240-1320), Hacı Bektaş Velî, Nasreddin Hoca, Âşık Paşa, nihayet babası ile Güney Türkistan’da Belh’ten çıkıp yavaş yavaş ilerleyerek Konya’ya yerleşen Mevlânâ Celâleddin Rûmî... Ve benzerleri... Tarihin en büyük hümanistleri...
Türk tarihinin en büyük fikir akımı olan tasavvufun bihakkın erleri... Hazret-i Pîr Efendimiz, Moğollar’ın İslâm ile müşerref olacaklarını tebşîr buyurdu. Büyük Alâeddin’den başlayarak Konya’daki Selçuklu padişahlarının saygısı, halkımızın en içten sevgisi içinde, Türk’ün cihan devletinin parıltılarını haber verdi. Müjdeyi alan atalarımız, kırka ayrılmış Anadolu’yu birleştirdiler. Tarihimizin en haşmetlü, en şevketlü devletini kurdular.
Şeb-i Arûs’un (17 Aralık 1273), 735. yılıdır. Yüce milletimize kutlu olsun!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.