Gazze sonrası
2009 Davos, Türkiye’nin sayesinde, Erdoğan-Peres süper münâzarası ile, dünya medyasında üst sırada yer aldı. İsrail Cumhurbaşkanı, Hamas cânibinden yine bir füze gelirse, Gazze’ye yeniden orantısız bir taarruzda bulunulacağını söyledi. Hamas yönetimindeki Gazze ile el-Feth yönetimindeki Batı Şerîa de eskisinden fazla birbirinden ayrıldı.
İki ayrı Filistin Arap otonomisi oluştu. Gazze, Mısır’ın Asya’ya açılmış kapısıdır. Hamas’ın radikal politikası üstelik Ihwânü’l-Müslimîn’e benzediği ve üstüne üstlük Tahran güdümlü olduğu için Kahire’ye yabancıdır.
Gazze, yüzlerce en derin kuyular kazılarak yer altından Mısır’a bağlanmıştır. Kuyu ekonomisi gittikçe güçlenerek devam edecektir. İsrail’in bu yer altı ekonomisine son vermesi mümkün değildir.
Erdoğan’dan sonra Obama, o coğrafyada barışı sağlamak üzere devreye girmeye hazırlanıyor. Ama Amerika’nın barışı temin etmesi imkânsız değilse bile, Başkan’ın 4 yılını yer yutar, gelecek başkana epey iş bırakır.
Buna rağmen bütün dikkatler, Obama ekibinin Doğu Akdeniz’le Orta Asya arasında uzanan, yoğun ve kesin Müslüman nüfusla meskûn bu coğrafyada ne yapacağına odaklandı. Irak seçimleri az çok ümit verdi. Ama İran, Irak’tan elini çekmez. Irak Kürtleri ise daha geniş alanlara yayılmaya çalışıyor.
Türkiye, yeni ABD dış politikasını gördükten sonra yerel seçimlerini yapacak. Yerel seçimleri Tayyip Erdoğan referandumuna dönüştürmeden gerçekleştirirsek, Kriz Sonrası Dünya’nın yeni şartlarına uyum sağlamamız kolaylaşır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.