Mecburiyetten darbe
Ne zaman bir emekli general konuşsa, evlere şenlik cümleler dökülür. Yalnız evler değil, iş yerleri de şenlenir, kahvehaneler ve sokaklar da.
Neden böyledir, bilinmez.
Kesin bir hüküm vermek için, ciddiyetle araştırmak gerek.
Belki paşaların sözleri, milletin peşinen hoşuna gidiyordur.
* * *
Nadir olarak da tersine rastlarız.
Bir emekli general konuşur, hiçbir yer şenlenmez.
Aksine gerginlik doğar.
Sarfedilen sözler karamsarlık bulutu gibi görünür gözümüze.
Açıklamalar karşısında huzursuzluğa kapılırız.
* * *
En son bir emekli paşa, Büyükçekmece Kültür Merkezi açılışında konuştu.
Bakın bakalım şenlikli mi, değil mi?
Paşamız, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümünde, darbelerle ilgili görüşlerini açıkladı.
"Darbelerin isteyerek yapıldığını düşünmemek lazım" diyen paşamız, aksini söyleyenlerin yalan yanlış konuştuğunu bildiriyor.
Cümlesi şu şekilde:
"Aksini söyleyenler yalan söylüyorlar. Yanlış söylüyorlar, milleti kandırmak için söylüyorlar."
* * *
"Sahibinden kiralık daire" veya "Bayandan satılık araba" gibi, paşanın söylediğine göre, bizdeki darbeler de "İstemeden darbe..."
Koskoca emekli orgeneralin, kötü niyetli olacak hali yok. Ne düşünüyorsa, neye inanıyorsa, onu dile getiriyordur.
* * *
"Söylediklerimin arasından cımbızla bir cümleyi çekmişler" suçlamasına muhatap olmak istemem. Paşamızın birkaç cümlesine daha bakalım:
"Türkiye'de TSK tarafından yapılan birkaç müdahale vardır. Şunu herkes iyi bilmelidir ki; TSK bu milletin ordusudur. Ve TSK hiçbir zaman milletin aleyhinde olabilecek, ülke çıkarlarını zedeleyecek herhangi bir davranış içinde olmamıştır. Bundan böyle de olmayacaktır."
* * *
Eyvallah da... Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başka milletin ordusu olacak hali yok. Kimse böyle saçma bir iddia ortaya atmaz.
Ülke çıkarlarını zedeleme konusunu da iyi niyetli görünen parlak cümlelere değil, sonuçlara bakarak değerlendirmek gerekir.
Yapılan darbeler, paşanın ifadesiyle mecburiyetten, istemeden yapılan darbeler, ülke çıkarlarını zedeledi mi, zedelemedi mi?
Muhtemelen gönülsüz verilen muhtıralar memleketin yararına mı oldu, zararına mı?
* * *
Bu hususu da yine değerli paşamızın sözleriyle netleştirelim:
"Evet, yanlışlar yapılmış olabilir. Bugün baktığımızda 'keşke olmasaydı' dediğimiz çok şeyler var. Fakat bunlar olmuştur. Önemli olan bugün bunların tartışmasını yapmak değil, bunlardan alınacak dersleri önümüze koymaktır. Yoksa bugün geçmişteki hataların kavgalarını yapmaya devam edersek bir yere varmamız mümkün değil."
Paşamıza teşekkür ediyor ve sözü burada bitirirken, ah ulan diyoruz kendi kendimize düşünerek, o darbeler bir de isteyerek yapılmış olsaydı!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.