Gale Resulullah…(a.s)
Sünnetin vahiy mahsulü olduğunu bilmediğim, nass karşısında aklın konumunun ne olduğunu kavrayamadığım yıllarda; Peygamberimizin yemek yemeden ve içecek birşeyler içmeden önce sadece ‘bismillah’ dediğini okumuştum… O tarihlerde ister istemez aklıma; ‘ Peygamberimiz neden bismillahirrahmanirrahim demedi?’ sorusu geldi…
Neden sadece bismillah?
Okuduğum kitapta nedeni yazmıyordu… O hadisi okuduktan sonra her sofraya oturuşta sadece bismillah dememe rağmen ‘neden sadece bismillah?’ sorusu bir türlü aklımdan çıkmıyordu… Oysaki sahabeler neden sorusunu sormamışlardı… Benim bu merağımın gereksiz olduğunu aylar sonra öğrendim…
Mısır, Suriye ve Cezayirli arkadaşlarıma sorduğumda,kendi aralarında anlaşmışlar gibi; ‘Gale Resulullah’ dediler… Yani; resulullah aleyhisselam öyle dedi. Biz de öyle deriz… Kısa, öz ama çok anlamlı iki kelime meselenin açığa kavuşması için yetmişti… O (a.s) ne diyorsa o! Meselenin özeti buydu…
,,,
Her zaman diliminin kendine has zikirleri ve ibadetleri vardır… O zaman diliminde yapılacak en önemli, en güzel ve Allah katında en değerli ve kabul gören zikir şeklini peygamberimizin hayatında görmemiz mümkün… sofraya oturma ile ilk lokmayı ağza alma arasındaki 5-10 saniyelik bir zaman diliminde bile allahı zikrediyoruz… Karşımıza iki farklı zikir var. Biri; Bismillah, diğeri; Bismillahirrahmanirrahim…
İçinde rahman ve rahim kelimesi geçen zikrin sevabı daha çok olur gibi gelebilir… Eğer Yemekten ve içecek birşeyler içmeden önce ‘Bismillahirrahmanirrahim’ demek daha sevap olsaydı peygamberimiz kesinlikle ‘Bismillah’ demezdi… Hayatın her karesinde Allah’ı nasıl zikredileceğini ümmetine öğreten peygamberimiz Bismillahirrahmanirrahim demeyi unutmuş olamazdı…
Peki; sofraya otururken ‘Bismillahirrahmanirrahim’ demenin ne sakıncası var? Böyle bir soru akla gelebilir… Cevap olarak; Çok sakıncası var deriz. Neden?
1.sakınca; Peygamberimizi bilgi eksikliğiyle suçlamaktık…
2.sakınca; Dininizi kemale erdirdim diyen Allah’ı suçlamaktır. O zaman diliminde yapılan zikir sadece bismillah olmasına rağmen rahman ve rahim kelimesini ekleyen bir insan dinin henüz kemale ermediğini söylemiş olur…
3.sakınca; kendisini şari’ yerine koymuş olur… Yani; haşa! Her ne kadar peygamberimiz bismillah demişse de ben de bismillahirrahmanirahim diyorum.! Demiş gibi olur… Haşa…
4. sakınca; Sünnete yapılan tahrifin önü açılmış olur… Her okunan hadis akıl süzgeçinden geçilmeye başlar bu kez…
5.sakınca; Bid’at işlenmiş olur… İşlenen bid’at da yarın ahirette başa bela olur…
,,,
Allah’ın şu sözünü unutmamaya çalışalım;
‘’ “Hayır; Rabb'ine and olsun ki, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem tayin edip, sonra senin verdiğin hükmü içlerinde bir sıkıntı duymadan tamamen kabul etmedikçe inanmış olmazlar. (Nisa:65)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.