Hacdayım, dua edin
Hacca hazırlık, Haccın adabı 6
6- Hacca gidecek kimse namaz, oruç ve zekât gibi kazaya kalmış ibadetleri varsa, mümkün olduğu kadar onları kaza etmeli ya da kaza etmeye kesin karar verip başlamalı, ibadetlerde yapılan noksanlıkları gidermeli ve tamamlamalıdır.
7- Hacca gidecek kimse fakirlere sadaka dağıtmalı, yardıma muhtaç olanların ihtiyaçlarına koşmalı ve elden gelen hizmeti yapmalıdır.
8- Hacca gidecek kimse bir taraftan böyle iç dünyasında hacca hazırlanırken diğer taraftan, bu önemli ibadeti eksiksiz yapabilmesi için hacla ilgili gerekli bilgileri öğrenmeye gayret etmelidir. Hac yolculuğu hakkında, daha önce hacca gidip gelenlerle, bilgi ve tecrübesi olan münasip kimselerle yol, azık ve Menâsik yani hac süresince yapılan, farz, vâcip veya sünnet niteliğindeki haccın her bir fiili hakkında istişarede bulunmalı, onlardan bilgi almalıdır. Güvenilir bir hac rehberini çok dikkatli bir şekilde birkaç defa okumalıdır. Hacla ilgili fıkhî meseleleri öğrenmeğe çalışmalıdır.
Ne yazık ki, bugünkü hac vazifeleri çoğunlukla bilgisizce ve "uydum kalabalığa" şeklinde yapılmaktadır. Halbuki hacca ait bütün bilgiler öğrenildikten sonra yapılacak haccın makbûl olabileceğini unutmamalıyız. Hacca gidenlerin ekserisinin maalesef haccın farzlarını dahi öğrenmeden yola çıktıkları ve bu yüzden çok yanlışlıklar yaptıkları görülmüştür. Mehmet Akif bir makalesinde: "Vâ esefâ ki hacılarımız içinde, Medine-i Münevvere'de Peygamber yatıyor, Kâbe'de ALLAH... diyenler bile var!" demektedir. Sonradan üzüntüye sebep olacak bu duruma düşmemek için zamanında gerekli tedbiri almak gerekir. Ayrıca hacı, akıl ve re'y sahibi olan münasip kimselerle hac hakkında değil, hac yolculuğu hakkında mesela hacca ne zaman, kiminle, hangi yoldan ve nasıl bir vâsıta ile gidilmeli vb. hususlarda istişare etmelidir. Yol arkadaşları ve vasıta hususunda istihare de etmelidir.
Pikniğe, gezmeğe ve eğlenceye gidilmiyor. Bunun için hacı adayları yola çıkmadan önce, icabında kendisini irşad edecek, bir şeyi unutunca kendisine hatırlatacak, sıkıntıya düşünce sabır tavsiye edecek, gücünün yetmediği şeylerde kendisine yardımcı olabilecek, haline uygun, anlaşabileceği salih, iyi yol arkadaşları edinmelidir. Hac yolu bir ibadet yolu olduğu için bu yolda herkesle arkadaşlığın yapılamayacağını bilmelidir. Hacı adaylarının kendilerine seçecekleri arkadaşlar: İyi huylu, anlayışlı, arkadaşlık haklarına saygılı, tutum ve davranışları ile kendilerini incitmeyecek ve Hac ibadetinin ifasında kendilerine yardımcı olacak kimseler olmalıdır. İyi bir arkadaş haccın makbûl olmasına yardımcıdır.
9- Hacca gidecek kimse, yolculukta ve hac esnasında arkadaşları ve diğer yolcular ile çekişmekten, onları incitmekten ve insanlara yük olmaktan sakınmalı, aksine onlara yardımcı olmalı ve iyilik etmelidir: Hacı adayının bu kadar önemli olan hac ibadetini icra ederken çok sabırlı, temiz, efendi, kibar, samimi, kusurları affedici, müsamahakar, yardım sever, hacılara hizmet edici, cömert, mütevazi, hakka-hukuka saygılı olması gerekir.
Hac süresince hacı adayları kul hakkına azami derecede riayet ederek, diğer hacıların gönlünü kıracak hareketlerden kaçınmalıdırlar. Hacı kardeşlerimiz de ufak hataları kırgınlık sebebi saymamalı. Hac ibadeti İslâm dininin en uzun süreli ve en kutsal ibadetlerindendir. Her hacı adayı bunun bilincinde olmalıdır. Çünkü ihlasla, samimiyetle, azimle ve iyi niyetle bir işe başlayan kimse için ALLAH Teâlâ taşı pamuk, nârı nûr, karanlığı aydınlık yapar, her türlü zorluğu kolaylığa çevirir.
Muhterem okuyucularım;
1.11.2009 tarihinden itibaren hacda bulunmaktayım. Sizlere duacıyım hac süresince bana şu telefondan ulaşabilirsiniz: 00966 594 529085
Siz de bze dua edin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.