Yolculukta kadın erkek yan yana namaz kılabilir mi?
Yolculukta namaz III
7- Bayan hacılar, Kâbe'de mümkün mertebe hanımların namaz kıldığı yerleri kullanmalıdır. Kadın-erkek karışık olarak cemaatle kılınan farz namazlar, sahih olmaz. Böyle bir şey kesinlikle caiz değildir.
Erkekler de bu konuya dikkat etmeli ve Mescid-i Haram'da veya başka bir yerde bir kadının yanında veya arkasında namaz kılmamalıdır.
8- Yaptığı ibadetleri, tavâfları başkalarına söylememeli, riyadan, gösterişten sakınmalıdır.
9- İmkân dahilinde umre ve fazla tavâf yapmaya gayret etmelidir.
10- Farz namazları evde, otelde veya otele yakın mescidde kılmak yerine, sevabı daha çok olduğu için Mescid-i Haram'da ve Mescid-i Nebevî'de kılmalıdır.
11- Hacılar, yer bulamama ihtimaline karşı yanlarında, üzerinde namaz kılabilecekleri bir seccade veya ince bir bez taşımalıdırlar.
12- Gerek Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'de yaşayan, gerekse dışarıdan gelen ve yoksul olduğu anlaşılan kişilere sadaka vererek yardımcı olunmalıdır.
b- Davranışlar hakkında:
1- Haccın her şeyden önce bir sabır eğitimi olduğunun bilinciyle, şartlar ne olursa olsun kimseye kızmamalı, kimseyi kırmamalı, haklı da olsa sabretmeli, Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle "öfkesini yutmalıdır".
İyi biliniz ki siz, temeli tevhid, ihlas, davete icabet, ALLAH Teâlâ'ya itaat ve O'nun mükafatını ümit ederek Resûlü Hz.Muhammed (S.A.V.) Efendimize ittiba olan kutsal bir yolculuktasınız. Şeytanın en çok uğraştığı hususlardan biri, sizin bu mübarek yolculuğunuzu sıradan bir yolculuk haline dönüştürmek ve hac yolculuğunun içini boşaltmaktır. Sakın ha! Şeytanın aranıza girip Haccınızın içi boşaltılmış sıradan bir yolculuğa dönüşmesine fırsat vermeyiniz. Çünkü o, aranıza girerek sizi birbirinize düşürmek için fırsat kollayan bir düşmandır. ALLAH Teâlâ için birbirinizi seviniz. Enes b. Malik (R.A.) den rivayete göre:
"Sizden hiçbiriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi din kardeşi için de sevip arzu etmedikçe tam olarak, gerçek anlamda iman etmiş olmaz." (Buharî, İman:6, No:13, 1/14; Müslim, İman:71-72, Tirmizî, Kıyamet:59; Nesâî İman:19, 33; İbn-i Mâce, Mukaddime:9) buyuran Resûlullah (S.A.V.) Efendimizin bu emrini sakın unutmayınız, faydasız tartışmalardan ve ALLAH Teâlâ'ya isyandan uzak durunuz.
İyi biliniz ki, birtakım görevler bize farz, birtakım görevler de sünnet kılınmıştır. ALLAH Teâlâ, farzları yerine getirmeyen kimseden sünnetleri asla kabul etmez. Nitekim bazı hacılar bu gerçeği unutarak Hacer-i Esved'i öpmek, tavâfta remel yapmak, Makam-ı İbrahim'in arkasında Tavâf namazı kılmak veya zemzem suyundan içmek için izdiham oluşturarak Mü'minlere eziyet ederler. Halbuki bunları yapmak sünnettir. Mü'minlere eziyet etmek ise haramdır. O halde, nasıl olur da bir sünneti yerine getirmek için haram işleriz? Birbirimize eziyet etmekten uzak duralım ki ALLAH Teâlâ bizlere sevap yazsın ve mükafatımızı artırsın.
2- Hac esnasında alış-veriş caiz olmakla birlikte, gereksiz yere çarşılarda dolaşmak, hem bedeni hem de zihni yormakta, orada yapılacak ibadetleri de olumsuz yönde etkilemektedir. Sayılı günlerde orada yapılacak en kârlı ticaretin ibadetle, Kâbe'yi tavâf etmekle gerçekleşeceği bilinmelidir. Bu sebeple çarşılar değil, Kâbe tavâf edilmelidir.
3- Hediye veya eşya satın almada rekabet yerine, hizmet ve ibadette yarışılmalıdır.
4- İslâm ahlâkına yaraşır davranışlar sergilenmeli, kaba ve sert tavırlardan sakınılmalıdır. Hem bir Müslüman olarak, hem de milletimizi temsil açısından olumsuz imaj bırakılmamalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.