Şans oyunları haram mı?
Şans oyunları
Şans oyunlarının insan psikolojisi üzerindeki etkileri konusunda görüşlerini aldığımız Psikiyatristler: Bu tür oyunların önce hayal kurdurup, sonra hayal kırıklığı oluşturması sebebi ile insanın psikolojik yapısını bozduğunu kaydetti. Trilyonlarca lira'nın döndüğü bu şans oyunlarında yaşanan hayal kırıklığının A tipik kişilik bozukluklarına sebep olduğunu vurgulayan psikiyatristler, bu bozuklukları şöyle sıraladı: Boşluk hissi, çevreye düşmanlık, içe kapanma, A sosyalleşme, iş veriminde düşme, sinir sisteminde yıpranma, kumar alışkanlığı meydana getirme.
Bizzat resmî kuruluşlar tarafından oynatılan şans oyunlarının kumar bağımlılığına sebep olduğunu da vurgulayan Psikiyatristler: Bazı resmî kuruluşlar; loto, toto, piyango gibi şans oyunları ile hayal satarak halkın sırtından trilyonlar kazanıyor. Bu kazanç uğruna, vatandaşları kumar bağımlısı yaptığını, onların psikolojik kişiliklerini, yapılarını bozduğunu, buna sebep olduğunu görmezlikten geliyor. Ancak Resmî kurumların bu oyunlarla vatandaşlara verdiği manevi zarar, maddi kazançtan çok daha fazla, demişlerdir.
Özellikle sosyoekonomik açıdan geri kalmış, gelir düzeyi düşük Türkiye gibi bir ülkede bu oyunların insanlar üzerindeki tahribatının çok daha büyük olduğunu vurgulayan Psikiyatristler: "Fakir halk, umudunu bu şans oyunlarına o kadar çok bağlıyor, kendisini hayal dünyasına o kadar çok kaptırıyor ve şartlandırıyor ki, kazanamadığı zaman şoka giriyor. Bunun sonucunda da şokun şiddetine göre intiharlar bile yaşanıyor," diye konuştular.
Bütün bu izahatlardan sonra artık piyango'nun haram olduğunda şüphe etmek mümkün değildir. Sadece piyango değil bütün şans ve talih oyunları dinimize göre haramdır. Şans ve talih oyunlarından çıkan para helal değildir. Maide Sûresi, 90. ayet-i kerimesinde geçen: El-meysir ve El-ezlam kelimeleri bunu açık bir şekilde ifade etmektedir. Aslında bütün şans oyunları haksız kazancın, insanların rızasını almadan onların malını zorla almanın, kumarın diğer bir adıdır. Bu hususta aksi görüş beyan eden kimselere itibar etmemek gerekir. Bunların akademik unvan taşımaları da kimseyi aldatmamalıdır.
b- Spor Toto, Spor Loto da bir kumardır. At yarışları ve diğer koşular birer sportif oyun oldukları halde, bunlardan hangilerinin kazanacağına dair girişilen paralı iddialar da yine birer kumardırlar.
c- Oynanan tombala, fırdöndü ve her türlü kağıt oyunları ve neyine olursa olsun, hatta ucunda bir lokumuna veya bir çayına bile olsa, kumar kokusu bulunan tüm iskambil, dama, taş ve benzeri bilumum oyunlar kumardır. Hepsi haramdır. Hatta fukaha: Çocukların aşık, ceviz, badem ve yumurta oynamalarını bile kumardan saymışlardır. (Âlûsî, Tefsir, Bakara: 219; Elmalılı M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, 2/765) Yılbaşı kutlamalarının ayrıca şu zararları da mevcuttur.
l- Ekonomik Zararları: İnancımızla bağdaşmayan ve dinimizde yasaklanan bir israf yarışması halinde yılbaşı kutlamaları yapılmaktadır. Kimi evlerde fakir-fukaranın bir yıldaki kazancı bir gecede harcanmaktadır. Kimi evlerde de teşvik ve özenti neticesi bir aylık kazanç bir gecede tüketilmektedir. Ayrıca içki ve kumar oyunları, şans oyunları aileleri çökertmekte, maddi ve manevi yönden onları çaresiz hale getirmektedir.
2- Sosyal zararları: Toplumumuz hıristiyan adetlerini yaşamlarında taklit etmeye başlayıp, giderek bu yaygınlaşınca kendi gelenek ve adetlerimiz kaybolmaya başladı. Ve geçmişinden kopuk yeni bir kuşak oluşmaya başladı. Böylece esas geleneğini, inancını bilmeyen kuşak ile; inancını, geleneğini bilen kuşaklar arasında sürtüşme başladı, insanlar kulluk görevlerini diğer insanlara karşı sorumluluklarını unuttular. Bir aç insana bedava bir kaşık yemeği vermeyen insanlar yılbaşı nedeniyle bir gecede çok büyük miktarda paraları, servetleri harcamaya başladılar. Bu da toplumda kıskançlıkları, kini, dargınlıkları ve ahlâk dışı davranışları artırmaktadır. Dinimizin yasaklamış olduğu bencillik, içki, fuhuş, zina, hırsızlık, rüşvet gibi davranışlar böylece artmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.