Eh faziletli amel nedir?
Helal kazanç 5
Karun gibi hazineler sahibi birinin şahsında yapılan bir öğütte dahi, âyet-i kerimede: "Dünyadan da nasibini unutma!" tavsiyesinde bulunması, İslâm'ın dünyaya ait çalışmaya ne kadar önem verdiğini gösteren bir nükte taşımaktadır. Bununla birlikte daha sonraki âyet-i kerimelerde, büsbütün dünyaya dalmanın getireceği felâketler de canlı bir şekilde gözler önüne serilerek, dünya ve ahireti dengeleyen mutedil bir yol tutulmasını tavsiye edilmektedir.
Dünya ve âhireti beraberce talep etmeyi emreden ayet-i kerimelerden biri de şudur:
"... İnsanlardan öyleleri var ki: Ey Rabbimiz! Bize dünyada ver, derler. Böyle kimselerin ahiretten hiç nasibi yoktur.
"Onlardan bir kısmı da: Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru! derler." (Bakara sûresi:200-201)
Dinimiz bize helal ve temiz rızıkları kullanmamızı, haram yollara, haramlara başvurmamamızı, yeryüzünde bir çok helal ve geçim vasıtalarının bulunduğunu, yeryüzüne dağılıp ALLAH'ın lütfundan bunları istememizi emretmektedir. Meselâ Cuma günü, Cuma namazının ezanı okunduktan sonra, Cuma namazı bitinceye kadar alışveriş yapılmaz, dünya işleriyle meşgul olunmaz. Bu yasak, kendilerine Cuma namazı farz olan kimseler içindir. Bir İslâm şehrinde Cuma ezanı okununca bütün erkek Müslümanların alışverişi, ticareti, dünya işlerini bırakarak camilere gitmeleri gerekir. Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:
"Ey İman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman Hemen ALLAH'ı zikretmeye, cuma namazını kılmaya gidin. Alış verişi bırakın. Bu, bilirseniz sizin için çok hayırlıdır." (Cuma sûresi:9)
Bir İslam şehrinin gerçekten bir İslam şehri olduğunu gösteren kıstaslar vardır. Bunlardan biri Cuma ezanı okunduğu vakit ticaretin dur-ması ve erkeklerin Cuma namazı kılmak üzere camilerde toplanmasıdır. Bir başkası da kadınların tesettürlü olmasıdır.
Cuma ezanı okunuyor... Caddeler, meydanlar, sokaklar insan dolu. Otobüsler, trenler, vapurlar, metrolar, otomobiller, taksiler, içleri insan dolu olduğu halde vızır vızır işliyor. Çarşılar, pazarlar, insan dolu... Dükkanlar, kahvehaneler, lokantalar, pastaneler, hanlar, pasajlar insan dolu... Bu şehir nasıl bir İslam şehridir.
Cuma namazı kılınınca da, artık durulmayacak hemen yeryüzüne dağılınıp ALLAH'ın lütfundan helal ve temiz rızıklar istenecek. ALLAH Teâlâ şöyle buyurdu:
"Cuma namazı kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve ALLAH'ın lütfundan isteyin. ALLAH'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz." (Cuma sûresi:10)
"Yeri uzatıp yaydık, orada sabit dağlar yerleştirdik, yine orada miktarı ve ölçüsü belirli olan şeyler bitirdik.
Orada hem sizin için hem de rızıkları size ait olmayanlar için gerekli geçim vasıtaları yarattık.
Her şeyin hazineleri yalnız bizim yanımızdadır. Biz onu ancak belli bir ölçüyle indiririz." (Hicr sûresi:19-21)
Ebu Seid (R.A.)'den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimiz şöyle buyurdu:
"En faziletli amel helal kazançtır." (Münavi, Feyzul-Kadir,No:1238; 2/34)
Abdullah b. Abbas (R.A.)'dan rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimiz şöyle buyurdu:
"Helali aramak, taleb etmek cihattır. Muhakkak ki, ALLAH Teâlâ sanatkâr Mü'min kulunu sever." (Fevaid-i Muhammed b. Mihled, 1/27, No:26, Müsned-i Şihab, 1/83, No:82)
Enes b. Malik (R.A.)'den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimiz şöyle buyurdu:
"Helalin ne olduğunu öğrenip onu kazanmaya çalışmak her müslümana vaciptir." (Taberani; el-Mu'cemü'l-Evsat: No:8606; 9/278
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.