Orucu bozan ve yalnız kaza gerektiren şeyler 2
19- Endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek. Midedeki hastalığı tespit amacıyla mideyi görüntülemek veya mideden parça almak için yaptırılan endoskopide, ağız yoluyla mideye tıbbî bir cihaz sarkıtılmakta ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonlardaki hastalığı teşhis etmek amacıyla, bağırsak içini görüntülemek veya parça almak için yapılan kolonoskopide, makattan bağırsaklara cihaz gönderilmekte ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonoskopide, hemen hemen daima, endoskopide de genellikle, incelenecek alanın temizliğini sağlamak amacıyla cihaz içinden su verilmektedir.
Endoskopi veya kolonoskopi yaptırmak; makat veya ferçten ultrason çektirmek; yeme, içme anlamına gelmemekle birlikte, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için oruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozmaz.
20- Bölgesel ve genel anestezi yaptırmak. Acı ileten sinir yolları üzerinde iletimin değişik seviyelerde engellenmesi anestezi oluşturmaktadır. Lokal, bölgesel ve genel anestezi olmak üzere, üç türlü anestezi vardır. Küçük ameliyatlarda ameliyat bölgesinin yakın çevresine iletimi engelleyen ilaçların verilmesi ile oluşan anesteziye lokal anestezi denir. Vücudun daha geniş bölgeleri, örneğin belden aşağısı veya bir yarısı iletimin omurilik düzeyinde engellenmesi için omuriliğe veya omuriliğe varmadan geniş bir sinir grubunun oluşturduğu bağlantı yerleri üzerine ilaç verilerek oluşturulan anesteziye bölgesel anestezi denir. Hastanın uyutulup ağrının duyulması beyin düzeyinde engellenirse bu tür anesteziye genel anestezi denir.
Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, lokal anestezi, orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur.
21- Boğazına kaçan yağmur veya karı istemeyerek yutmak.
22- Abdest alırken, ağzına aldığı su boğazına veya burnuna aldığı su genzine hata yoluyla kaçmak.
23- Bir başkasının zor kullanmasıyla oruç bozmak.
24- Dişleri arasında nohut tanesi kadar kalan şeyi yemek.
25- Uyurken birisi tarafından boğazına su dökülmek.
26- Unutarak yedikten veya içtikten sonra orucu bozuldu zannıyla bilerek yemek ve içmek.
27- Boğazına parmak salıp kendi isteğiyle kusmak.
28- Ağız dolusu gelen kusmayı iade etmek.
29- Bile bile midesine veya genzine duman sokmak.
30- Tan yeri ağarmışken, vakit var zannıyla yeme ve içmeye devam etmek.
31- Güneş batmadan evvel, battı zannıyla iftar etmek.
32- Ramazan orucundan başka bir orucu bozmak.
33- Cinsel ilişki dışında kadının bir tarafına temas ettirmek veya öpmek suretiyle inzal vaki olmak, menisi akmak.
34- Ramazan orucuna niyet etmeyerek gündüz yiyip-içmek.
35- Oruçlu iken sefere niyet edip memleketinden çıkınca orucu bozmak.
36- Hastalık gibi dinen geçerli bir özür sebebiyle orucu bozmak.
37- Arka veya ön uzvuna yaş, ıslak parmağını girdirmek.
38- Ön veya arka organlara kaybolacak şekilde pamuk ve sargı bezleri sokmak. Böyle kuru maddelerin uçları dışarıda kalırsa, oruç bozulmaz.
39- Oruçlu bir kimseye ok veya mermi gibi bir şey saplandığında, saplanan şeyin ucu dışarıda kalmayacak şekilde vücûd içinde kaybolursa oruç bozulur ve kâza lâzım gelir.
Not: Bu sebeplerden herhangi birisiyle orucu bozulmuş olan bir kimsenin, tan yeri ağardıktan sonra hayzı veya loğusalığı bitip temizlenmiş olan bir kadının akşama kadar gene imsak etmesi, yani oruçlu gibi durması vaciptir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.