Hatimleri dua ile bitirmek
Mübârek Ramazan ayı münasebetiyle Kur'ân-ı Kerim'i okumasını bilenler hatim okumakta, câmilerde mukabele meclisleri oluşturulmaktadır. Rahmetin inzaline vesile Kur'ân hatim ve meclislerinin duâ ile sonuçlandırılması Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in fiili sünneti olduğu kaynaklarda zikredilmiştir. Efendimizin Ashab-ı Kiram'ı da bu duâyı yapmışlardır. Hattâ bu duâ vesilesiyle mânevi meclisler oluşturulmuştur. İsterseniz bir kaç örnek verelim:
- Ahmet bin Hanbel'in rivâyetine göre Enes bin Malik Kur'ân-ı Kerim'i hatmettikten sonra zevcesi (hanımı) ile çocuklarını toplayıp duâ ediyordu. (1)
- Humeyd bin Kays diyor ki: "Kim Kur'ân-ı Kerim okur da Allah'a niyazda bulunursa bu duâsına dört bin melek ÂMÎN der. (2)
Kur'ân-ı Kerim'i hatmettikten sonra cemaat halinde duâ etmek müstehabtır. Müstehâp: Yapılması sevaplı olan Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)'in bazen yapıp bazen terk ettiği şeylerdir. Müstehab hükmünde olan (3) hatim duâları yapılırken duayı yapandan başka cemaatın hazır bulunması teşvik edilmiştir.
Hatimden sonra oluşturulan duâ meclisinde bulunanlar tam bir teslimiyetle Cenab-ı Hakk'a teveccüh etmelidirler. Her duâda olduğu gibi bu meclislerde yapılan dualarda söz kalabalığından ziyâde önemli konular ihlâsla Rabb'ımıza arz edilmelidir. Bu duâlarda Kur'ân'ın hayata hakimiyeti, devlet adamlarının hidâyeti, ümmetin saadeti ve selâmeti kesinlikle ısrarla istenmelidir.
Duâda kesinlikle riyâdan, gösterişten ve mürailikten kaçınmalıdır. Kur'ân-ı Kerim'in nurunun tecellisine engel mânialar oluşturulmamalıdır. Murailik bu engellerden biridir.
Hatim duâsı meclislerinde bulunmak gibi, hatim başlangıçları esnasında orada bulunmakta da fazilet vardır. Bununla ilgili bir rivayet nakledelim isterseniz:
Tabiinden (4) Ebu Kilâbe'nin Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)'e atfen rivâyet ettiği bir Hadis-i Şerif'te şöyle buyurulmuştur:
"Kim hatme başlandığı zaman orada hazır bulunursa Allah için hazırlanmış bir fetihte hazır bulunmuş gibidir. Kim de hatim tamamlanınca hazır bulunursa sanki gaza sonucu kazanılmış ganimetlerin paylaşımında hazır bulunmuş gibidir. " (5)
Bu ve benzeri haberlere binaen hatim duâsı yapılmadan ihlâs ve muvazzeteyn, Fatiha ve Bakara Sûresi'nin baş tarafı okunmakta cemaatın da ecre nailiyetleri arzu edilmekte ve onların da ÂMÎN'leri ile duanın müstecab (kabul) olması umulmaktadır.
Bizler günde en az beş sahife Kur'ân okuyalım. Okuma şartlarına riâyet ederek okuyalım. Böylece dört günde bir cüz, en geç üç ayda bir, yılda da dört hatim okumuş oluruz. Ömrümüzün bereketli olması da Kur'ân ile irtibatımızın devamına bağlıdır. Bu irtibatı hiçbir zaman kesmeyelim.
Dipnotlar:
1- Sünen-i Darimi, c/2 sf: 469. el- Muğni Li İbni Kudame c/1, sf: 803, Halil Gönenç Fetvalar, c/1. Sf: 2202
2- Sünen-i Darimi, c/2 sf: 4669
3- Nevevi, el-Ezkân c/5 sf: 98
4- Peygamberimizi görenleri görenlere tabiin denir.
5- Sünen-i Darimi, c/2 sf. 460
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.