2011’e doğru
Haziran 2011 seçimlerinden ne çıkacak? Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kompozisyonu nasıl değişecek?
Tahminimiz, aşağı yukarı bugünkü Meclis tablosunun çıkacağı merkezindedir. Tabiatiyle politikada 24 saatin bile değişkenlikler doğuracağını biliyoruz. Ve seçime daha aylar var. Biz tahminimizi, günümüzün şartlarına göre yaptık.
Bununla beraber Türk seçmeninin sürpriz yapmaktan hoşlandığını, 1950’den bu yana 60 yıllık tablo ortaya koyuyor. Ne yönde bir sürpriz olabileceği ihtimaline hiç girmem, zaten tahmin edilebilen şey sürprizlikten çıkar.
1982 yasaları ile son seçimi yapacağız. Sonradan tadil görse bile, 80 darbesinin izlerini taşıyor. 2015 seçimleri yüzde 5’ten aşağı bir barajla yapılacaktır. Zira Avrupa Birliği’nde iki devlet dışında yüzde 3 ve aşağısı kullanılıyor. Her seçim çevresinden milletvekilinin aynı oy sayısı ile seçilmesi daha da önemlidir. Artık milletvekili, ticaretle uğraşmayacaktır. Dokunulmazlıklara gelince, halkı aldatmak ve kışkırtmak için kaldırılacağı yaygın şekilde söyleniyorsa da, ancak Avrupa Birliği devletleri çerçevesine çekilebilecektir. Hiçbir devlette parlamenter dokunulmazlığı tamamen kaldırılmamıştır. Zira parlamentolar işlemez; parlamenter, muhaliflerin, kötü niyetlilerin, karşıt görüşteki yargı ve güvenlik güçlerinin oyuncağı olur. 2015’e kadar artık milletvekili statüsü nizamnâmesini düzenleyeceğiz. TBMM sayın başkanının dosyasında geçmişten kalan epey müsvedde bulunması lâzım. İşine gelmeyen, aday olmaz.
Başkanlık, yarı başkanlık, cumhurbaşkanı müddeti ve seçimi gibi konular da 2011 sonbaharının gündemindedir. Bütün bunlar, Türkiye’de acele kurulan cumhuriyet rejiminin de, demokrasinin de sorunları bulunduğunu gösteriyor. Zamanla olumlu işleyen düzen, çağdaşlaştırılamayınca, köhneleşiyor. Reformlardan pek hoşlanmadığımızı da, nice asırlık tarihimizi okuyup anlıyoruz.
Yılbaşına kadar Yüce Meclis, başını bütçeden zor kaldırır. Araya birkaç âcil yasa sıkıştırabilirse ne âlâ. 2011’e girince, seçim atmosferi, bütün cazibesini göstererek egemen olacaktır. Partilerimizin epey çekişeceği, doğru yanlış karşılıklı ithamların yoğunlaşacağı muhakkaktır. Ancak seçimler, yeni ümitler yeşertir. Yenilenmiş millî irade, kudretini açığa vurur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.