‘Occupation 101’i izlemek gerek!..
Çok iyi bildiğimizi zannettiğimiz bazı hususlardaki kısmi eksiklerin, yeri geldiğinde ne kadar büyük önem taşıyabileceğinin farkına varabilmek için, 'Occupation 101' isimli belgeseli izlemem gerekiyormuş. (Occupation: İşgal.)
Filistin meselesini, başlangıcından bugüne özetleyen bir belgesel Occupation 101.
Abdullah Omeish ve Sufyan Omeish'in yönettiği 2006 yapımı film, vaktiyle çok az sayıda Musevi'nin bulunduğu bir toprak parçasında nasıl olup da İsrail'in kurulabildiğini, Müslüman ya da Hıristiyan Filistinlilerin topraklarından nasıl kolayca koparılıp atılabildiğini; İngiltere başta olmak üzere batılı devletlerin ve Birleşmiş Milletler'in bu gelişmede ne gibi roller oynadıklarını... yani aslında hemen hepimizin bildiği birtakım hususları derli toplu bir şekilde aktarıyor.
Dünyanın bu gelişmeden, yani büyük bir coğrafyada asırlardan beri yaşamakta olan insanların, akıl almaz zulümlere maruz bırakılarak vatanlarını terke mecbur kalmalarından ne kadar haberdar olduğunun, daha doğrusu nerdeyse hiç haberdar olmadığının altını çizmesinin yanında, İsrail'le Arap ülkeleri arasında çeşitli zamanlarda yapılan savaşların aslında nasıl gerçekleştiği hususunda bilgiler veriyor olması belgeselin asıl önemli yönü belki de.
Filistin'de mutlaka bir İsrail kurulması için çalışan çevrelerin, bölgede olup bitenleri nasıl çarpıttıkları ve mazlum Filistinlileri zalim, onları topraklarından kovabilmek için akla gelmedik melanetler işleyenleri mazlum olarak gösterebilmek için ne gibi usüller kullandıklarını izlerken; Filistinlileri kurtarmak için İsrail'le savaştığını bildiğimiz bölge ülkelerinin, bu hususta ellerinden gelen her şeyi yapmak yerine, biraz da zevahiri kurtarmak için çalıştıkları tezini işliyor belgesel...
İsrail'in kuruluşundan sonra başlayan ilk savaşta, tarafların asker rakamları şöyle mesela: 90 bin İsrail askerine karşılık, 68 bin Arap askeri...
Hemen hatırlatalım: Mayıs 1948'de, İsrail'in kuruluşunu ilan etmesinin hemen ardından başlayan bu savaşa, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Mısır ve Suriye katılmıştı.
Sonradan yaşanan 1956 Süveyş Krizi; 1967 ve 1973 savaşlarında Arap ülkelerinin daha kararlı olmalarının; 1948'de İsrail'e yönelik savaşın mahiyetinin biraz değişik olduğunu akla getiriyor.
Filistin'in aslında boş bir alan olduğuna ya da orada yaşayanların pek de insan olmadıklarına inandırılan insanlığın gözleri önünde, İsrail'in adım adım genişlemesini; uluslar arası mekanizmaların buna sessiz kalması, hatta teşvik etmesini başarılı bir şekilde aktaran Occupation 101, Filistin meselesinin tam olarak ne olduğunu anlatmanın yanında, dünyada neler olup bittiğini ve bütün bunların nasıl olup da olabildiğini anlayabilmek açısından da ciddi bir kılavuz görevini de görüyor.
Noam Chomsky ve Richard Falk gibi tanınmış birçok entelektüel ve bölge üzerinde çalışmaları bulunan akademisyen ve teknisyenlerin görüşleriyle de zenginleştirilen Occupation 101, bu türden eserler açısından önemli bir referans olan IMDB'de, belgesel kategorisinde 9.2 puanla en üstlerde yer almış.
İsrail'in kuruluşu; katledilen, sürülerek vatansız bırakılan Filistinlilerin dramı; savaşlar, barış görüşmeleri; dünyanın iki yüzlülüğü, 1. ve 2. İntifada, Oslo süreci, yerleşimler, ABD'li Rachel Corrie'nin hikayesi... ve daha birçok şey...
Tamamen insani ve adil olanı eksen alan belgesel, antisemitizm yapmak derdinde filan da değil...
Occupation 101'i bir şekilde bulup izleyin; belki üzülecek, zaman zaman da gözyaşı dökecek; ama hakikaten çok şey öğrenmiş olacaksınız...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.