Türkiye - Brezilya
Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Raoussef, Ankara’da idi. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’le buluştu. 2 yıl önce de Brezilya cumhurbaşkanı Türkiye’yi resmen ziyaret etmişti.
İlişkilerimizin sıklaşması çok tabiidir. Brezilya, Güney Amerika kıt’asının ve Latin Amerika’nın en önemli devletidir. Dünyanın 7. büyük ekonomisidir ki 2 Türkiye ekonomisi eder. Her iki Amerika Kıt’asından Venezuela ve ABD’den sonra 3. büyük petrol üreticisidir (dünyada 15. olan 1.7 trilyon dolar değerinde rezerv).
Brezilya, 8.5 milyon kilometrekare, 200 milyon nüfuslu muazzam bir ülkedir. Nüfus bakımından dünya devletleri arasında 5.’dir. Güney Amerika kıt’asının doğu yarısını ve muazzam Amazon havzasını içerir. Büyük kısmı ekvator çizgisinin güneyindedir. Portekizce’nin resmî dil olduğu her iki Amerika’nın tek devletidir. Bir Latin dili olan Portekizce, dünyada en çok konuşulan dillerdendir. Portekiz’de, 1 Asya ve 4 Afrika devletinde de resmî dildir.
Brezilya, 1891’den beri cumhuriyettir. Başkanlık sistemidir, cumhurbaşkanı aynı zamanda başbakandır. Daha önce monarşi idi ve hükümdarları imparator titri taşıyordu. 2 Brezilya imparatoru da, Portekiz hanedanındandır. Brezilya imparatoru II. Pedro, İmparatoriçe Theresa Cristina ile İstanbul’a gelip 1876 kasımında, henüz tahta çıkan İkinci Abdülhamid’i resmen kutladı, liberalliği ile ünlüdür.
Brezilya Cumhuriyeti, diktatör başkanlarca yönetildi. Son dönemde epey Sol’da bir sosyalizme kaydı. Birleşik Amerika’nın Latin Amerika’daki nüfuzuna ve Orta Doğu’daki politikasına karşıdır. Ancak Küba ve günümüzdeki Venezuela gibi çok açık ABD husumeti yoktur. Köleliği -ABD’den 23 yıl sonra- 1888’de ilga etti. Bugün nüfusun yüzde 54’ü Beyaz, yüzde 5’i Zenci, yüzde 40’ı Zenci-Beyaz melezidir. 40 milyon kadar Protestan Hristiyan, 10 milyon kadar Müslüman, Mûsevi, Budist, Brahman, 150 milyon kadarı Katoliktir.
Brezilya’da, hanım cumhurbaşkanının da Ankara’da belirttiği gibi hayli Türk asıllı yaşıyor. Orta Doğu’nun en önemli devleti Türkiye’nin, Güney Amerika kıt’asının en önemli devleti Brezilya ile ilişkilerini yoğunlaştırması tabiidir. Eski başkent Rio de Janeiro gibi yeni başkent Brazilia’da da her devirde büyükelçimiz bulunmuştur. Başkan Roussef’in dışişleri ve savunma dahil birkaç bakanı ile yaptığı Ankara ziyareti, ekonomi (2 milyar dolar) dışında Türkiye’yi Orta Doğu’da ABD paralelinden uzaklaştırmak maksadını taşıyor. Türkiye de, Brezilya da G-20 üyesidir. Kişi başına gelir Türkiye’den azdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.