Öğrenme bozukluğu ve dikkat eksikliği vaka örneği
Fatih, 8 yaşında sakin, kendi halinde bir çocuktur. Kendinden 1 yaş küçük erkek kardeşi vardır. İlkokul ikinci sınıfa gitmektedir. Birinci sınıftan beri birkaç uzmana gitmişler. Normal zekalı bir çocuk zamanla düzelir denmiş, terapötik yardım önerilmemiştir. Anne -baba ile yapılan görüşmeye göre; Annenin hamileliğinde önemli bir sorun yokmuş. Fatih doğduktan sonra sarılık olmuş ve bunun için uzun bir tedavi görmüştür. İlk 3 ay az uyuyan, güç beslenen, gazlı, zor bir bebekmiş. 12 aylıkken yürümüş, 3 yaşına doğru konuşmaya başlamış.
Fatih ilkokula başladığında kendini sözel olarak ifade edemiyormuş. Ailede eşler arasında önemli sorunlar yok. Baba Mehmet bey, ilkokulda zorluk çektiğini, sözel iletişimde hala kendini yetersiz bulduğunu, yazısının da pek okunaklı olmadığını söylemektedir. Babası oğlunu tembel annesi dikkatsiz buluyor.
Fatihin tek önemli sorunu ders çalışırken anne -babasıyla çatışması olmaktadır. Özellikle baba Mehmet bey oğluna ders çalıştırırken öfkesine hakim olamamaktadır. Fatih, her yanlış yaptığında oğluna sabır ve hoşgörüyle yaklaşamamaktadır. Bunun için Fatihe ders yaptırmak hep anne Serra hanıma kalmaktadır. Serra hanım da oğluna ders yaptırmaktan bezmiş vaziyettedir. Ders dışındaki zamanlarda Fatihin anne-babayla iyi bir iletişimi vardır. Evin kurallarını yerine getiren, arkadaşlarıyla uyumu iyi, okulunda ders başarısı dışında sevilen bir öğrencidir. Derslerinde el becerisi, teknik beceri gerektiren derslerde iyi olmasına karşın, sözel derslerde zorlanmaktadır. Fatih için yazı yazmak sıkıcı ve zor geldiği gibi kitap okumak da onun için mümkün olmayan zor bir faaaliyettir. Anne Serra hanım, oğluna her gün düzenli kitap okutsa da okuma hızında artma olmamaktadır ve okumada isteksizlik had safhadadır. Fatih en basit yazı yazma ile ilgili ödevleri yaparken son derece huysuz ve mutsuzdur. Yazı yazarken b ve d harflerini, 6 ve 9 rakamlarını karıştırmaktadır, harf atlamakta ve harflerin yerini değiştirmektedir. Ayrıca çok yavaş yazmaktadır. İkinci sınıf olmasına rağmen okurken kelimeleri yanlış okuyor, bazı kelimeleri harfleri atlayarak okumaktadır. Matematik de çarpım tablosunu halen ezberleyememiştir, en basit problemleri bile çok düşünerek zorlukla çözmektedir. Sıralama yeteneği oldukça zayıftır, ayların günlerin sırasını karıştırmaktadır.
Fatihin anne ve babası, oğullarının bu durumunun normal olmadığını, zekasının derslerine yansımadığını fark etmişler ve bu yüzden bize başvurmuşlardır. Kendisine Wisc-r zeka testi uygulanmıştır. Öğrencinin sözel IQ :88, Performans IQ :112, Toplam IQ: 100 yani normal zeka bulunmuştur. Alt testlerin dağılımı aşağıda sıraladığım gibidir;
Sözel testler Performans testler
Genel bilgi: 5 Resim tamamlama: 10
Yargılama: 11 Resim düzenleme: 11
Aritmetik: 7 Küplerle desen: 14
Benzerlikler:11 Parça birleştirme: 15
Sözcük dağarcığı: 8 Şifre: 8
Test sonuçlarına bakıldığında, sözel alandaki düşük puanlar dikkat çekmektedir. Bu da bizi öğrenme güçlüğü tanısını düşündürtmektedir. Fatihe okul performansını ve motivasyonunu artırmak için pekiştirme ağırlıklı ev programı, çalışma alışkanlıklarını geliştirme konusunda anne-baba eğitilmiştir. Güvensizlik, kaygı, yaşıtlarıyla iletişim ve problem çözme becerilerindeki sorunları için de duygusal eğitim ve sosyal beceri gruplarına devam etmiştir. Böylece Fatihin okuması ve yazmasında belirgin düzeyde düzelmeler olmuş ve ders başarısı artmıştır.
Değerli okuyucularım; öğrenme bozukluğu olan çocuklar, normal çocukların öğrendiği biçimde öğrenmede güçlük çekerler. Zekaları normal veya normalin üzerindedir. Ancak onlar yavaş ve güç öğrenirler. Bu nedenle öğrenme bozukluğu olan çocuklar için sorun yaşadıkları alanlara göre farklı ve bireysel eğitim verilmesi gereklidir. Uygun tedavi ve eğitim girişimlerinin uygulanmadığı çocuklarda öğrenme bozukluğu, önemli akademik ve psikiyatrik sorunlara yol açabileceğinden erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. Çocukda dikkat eksikliği de varsa ilaç tedavisi de çok iyi sonuçlar verir. Zaten dikkat eksikliği ve hiperaktivite olan çocukların %20-25 kadarının, aynı zamanda öğrenme bozukluğu sorunu olduğu bilinmektedir.
Çocuklarımızın dikkatli olmaları ve kolay öğrenmesi duasıyla, Allaha emanet olunuz.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN-PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI
DNŞ TEL: 0 212 503 79 95-0 506 401 79 91
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.