Bayrak Aynı Bayraktar Değişecek
Yüce Allah, Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas)'ta Siyasi Birim başkanının değişmesiyle ilgili ayrıntıları hareketin basın sorumlusu İzzet er-Reşak'la Beyrut'ta yüz yüze konuşma fırsatı verdi. Onun için bugünkü yazımızda o bilgileri özetleyerek sizinle paylaşmak istiyorum.
Neden böyle bir görev değişimine gerek görüldüğüne açıklık getireceğim. Ama ondan önce başkan Halid Meşal'in siyonist işgali tanımaya sıcak baktığı, Filistin'in 1967'de işgal edilmiş bölgesinde devlet kurulması karşılığında diğer bölgelerindeki işgali meşru saymaktan yana olduğu, silahlı direnişin Filistin davasını olumsuz etkilediğini düşündüğünden hareketin diğer ileri gelenleriyle ihtilaf yaşadığı iddialarının tamamen asılsız ve işgalcilerin kendi hayal dünyalarında kurguladıkları zanlardan ibaret olduğunu biraz daha netleştirmek istiyorum. Bu konuda herhangi bir tereddüdümün olmamasına rağmen yine de teyit ve tafsil amacıyla İzzet er-Reşak'a sordum.
Bu konularda Meşal'in iddia edildiği tarzda bir görüş taşımadığı hususunda tereddüdümün olmadığını söylüyorum. Çünkü kendisini Siyasi Birim başkanı olmadan önce de şahsen tanıyordum ve başkan olmasından sonra da farklı zamanlarda görüşüp röportaj yapma imkânı buldum. Bu konulardaki görüşlerini yakından biliyorum.
Sayın Reşak'ın da dile getirdiği üzere bu konular, yani Filistin'in bütünlüğü, işgalin meşru olmadığı, mültecilerin yurda dönüş haklarının ilga edilemeyeceği, bu toprakların tamamı işgalden kurtarılıp yeniden İslâmî kimliğine kavuşturuluncaya kadar işgale karşı silahlı direnişin meşru hak olduğu Hamas açısından ihtilafa açık bırakılmayan ilkelerdir. Dolayısıyla bu ilkelerden birini geçersiz sayan Hamas'tan çıkmış olur. Bu ilkelerden birini reddeden kişinin bırakın başkanlığı Hamas'ın aktif organlarından birinde görev alma hakkı bulunmuyor. İhtilaf ancak tartışmaya açık bırakılan konularda olabilir. Örneğin hâkim şartlar sebebiyle siyonist işgalle kısa veya uzun vadeli ateşkese gidilmesi her zaman görüşmeye açık bırakılmış bir konudur ve bu konuda ihtilaf olabilir. Ama bunun meşru direniş hakkının ilgasına dönüştürülmesi söz konusu olamaz çünkü işgal tamamen son buluncaya kadar bu hakkın korunması bir ilkedir. Hamas'ın ilkelerinin ve çizgisinin korunması konusunda büyük hassasiyete sahip olduğunu bildiğimiz Meşal'in muhalif tutum ve görüş taşıdığı iddiası ise tamamen saçmadır. Ama siyonist işgal hizmetindeki medyanın piyasaya sürdüğü yalan paketleri, konunun aslını bilmeyenlere garip gelebiliyor ve önemli bir bilgi gibi alıp değerlendirmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de zihinleri bulandırma çabasındaki işgalcilerin ekmeğine yağ sürdüklerinin farkında değiller.
Peki, görev değişimine neden gerek görülüyor? İşte bu tamamen hareketin iç tüzüğüyle ilgili. Şura Meclisi hareketin muhtelif organlarına belli bir işleyiş düzeni ve disiplini getirmek amacıyla iç tüzük belirlemiş. Bu tüzüğe göre Siyasi Birim başkanı en fazla iki dönem seçilebiliyor. Her dönem de dört yıldan ibaret. Ancak bu, tüzüğün kabul edilmesinden önceki dönemleri kapsamıyor.
Meşal, iç tüzüğün kabulünden önce sekiz yıl bu görevde kalmış. Şimdi de tüzük sonrası iki dönemini tamamlamış yani toplam 16 yıl bu görevde kalmış olacak.
Şura Meclisi üyelerinin birçoğu kısıtlamayla ilgili maddenin mecliste yeniden ele alınıp değiştirilmesini ve seçilme hakkının üç döneme çıkarılmasını istiyor. İhtilaf da bu konudaydı. Ama Meşal bu maddenin değiştirilmesine itiraz ederek yeniden aday olmayacağını açıkladı. Çünkü özellikle Arap dünyasının değişim yaşadığı ve yöneticilerin yönetimde kalmalarının uzun vadeli hâle getirilmesine olumsuz bakıldığı bir dönemde böyle bir değişikliğin isabetli olmayacağı görüşünde. Siyonist haber kaynaklarının, onunla liderlik yarışı içinde olduklarını ileri sürdükleri kişiler ise tersini düşünüyor ve Meşal'in iyi bir performans ortaya koyduğunu, dolayısıyla tüzükteki engelin kaldırılıp yeniden seçilmesine imkân sağlanmasını istiyorlar. İddia edildiği gibi liderlik rekabeti ve başkanlık yarışı olsaydı tam tersi olması gerekmez miydi?
İzzet er-Reşak sohbetimizde ayrıca nükteli bir şekilde ilginç bir hususu dile getirdi. Sayın Meşal ehli zühd biridir. Onun için artık başkanlığı devretmekte ısrarlı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.