“Türkiye Putini durdurulmalı” denilirken; iç buhran, dış etk
önce, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, evvelki gün yaptığı konuşmada, artık iyice klişeleşmiş bir sözü tekrarlamasına değinelim.. 1. Dünya Savaşı esnasında, 1915’te meydana gelen trajik hadiseler yüzünden, Türkiye’nin diplomatik planda sıkıştırılmak istenmesi sebebiyle, Gül, ’Bırakalım, tarihi siyasetçiler değil, tarihçiler araştırsın..’ dedi..
Hele de Abdullah Gül, Tayyîb Erdoğan ve Ali Babacan’ın, bu klişe cümleyi tekrarlamaktan kaçınmaları beklenir. çünkü, ’tarihçi ve siyasetçi’ ilişkisi, ’yumurta -tavuk ilişkisi’ gibidir.
Kezâ, tarihçiler, ulaştıkları belgelere göre karar verirler.. O belgelerin nasıl ve kimlerce, hangi şartlarda hazırlandığı ve ne kadarının elde edildiğinin sosyo-psikolojik şartları gözönüne alınmadan, konuyu tarihçilere havale etmek, ülkeleri ve toplumları birkaç tarihçinin elinde oyuncak durumuna düşürebilir.
Unutulmamalıdır ki; B. Amerika stratejilerinde oldukça etkili oldukları bilinen Yahudi lobisi, Ermeni iddiaları konusunda, tamamiyle siyasî saiklerle, yıllarca ya sessiz kalmış, ya da Türkiye’ye destek verir gibi bir tavır takınmış ve hattâ Amerikan Yahudilerinden ünlü Ortadoğu tarihçisi Bernard Lewiss, ermeni iddialarını temelsiz saydığı için, Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Atatürk Madalyası ve 100 bin dolarla ödüllenlendirilmişti.. Ama, aynı Yahudi lobisi son 2 yıldır, Ermeni iddialarının yanında yer almaya başlamış bulunmaktadır. Yine Amerikan tarihçilerinden Prof. Justin McCarty gibileri de önceleri ermeni iddialarını doğrularken; Türkiye tarafından -elbette tamamiyle duygusal (!!) şekilde-, ’memnun’ edilip Meclis’te bile konuşturulunca, ermeni iddialarını geçersiz saymıştı.. Bu tiplerin, rüzgâra; şahsî -ve ülkelerinin- menfaatlerine göre yön değiştirebilecekleri için bu örnekler yetmez mi?
4-5 ay sonra B. Amerika’nın başına geçmesi ihtimali güçlü olan Barack Obama, dün, ’Bu trajik gerçeği tanımalıyız. Bush yönetiminin bunu tanımamış olmasının bir ma’zereti yok..’ diyerek Ermenileri daha bir umutlandırmıştır. Bu durum, nice tarihçileri de etkileyecektir..
Türkiye’deki tarihçilerin de, T.C.’nin resmî stratejisine aykırı davranamayacağı açık..
Nitekim, T. Tarih Kur. Başk. Prof. Y. Halaçoğlu da, bu konuda, fanatik bir taraftar gibidir. O zaman yalnız Ermeniler değil, Müslüman halk da büyük facialar yaşamış, kitleler halinde kurbanlar vermiştir. Yani, hiçbir şey olmamış demek de, gerçekçi değildir..
Bu durumda, ülkeler ve toplumlar, hele de siyasî konularda, siyasetçilerin veya tarihçilerin iddialarının yalancısı veya doğrulayıcısı durumunda kalmaktadır.
Gerçi Türkiye, son 15-20 senedir, ’tarihi belgeleri tarihçilerin incelemesine açtık..’ diyor ama, bu, dış odaklarca, ’Gerekli temizlikler yapıldıktan sonra..’ gerekçesiyle inandırıcı bulunmuyor.. Ermenistan, Rusya ve Amerika’daki tarihî belgeler ise, henüz açılmadı.. Anlaşılıyor ki; oralardaki temizlemeler henüz tamamlanamadı.. 95 sene önceki hadiselerin herkesin kendi siyasetine göre süzgeçten geçirip açıkladığı belgeleri, nasıl sağlıklı kabul edilecektir? O günün dünya şartları gibi, bugünün dünya şartları da etkili olmayacak mıdır?
Ayrıca, tarihi oluşumunda tarihçilerin değil, siyasetçilerin etkili olduğu da açıktır.
¥
Asıl mesele, güçlü olmaya bağlıdır.. Bir ülkenin güçlü olması ise, sadece askerî veya ekonomik gücünden değil, sosyal bünyenin dokuları arasındaki sağlam bağlardan gelir. Bu da, halkın birlikte yaşama iradesinin gücüyle, ülkeyi koruma azmi ve rejimine sahib çıkmasıyla olur.. Ama, T.C.’nin iç bünyesinin, uluslararası dengelerdeki hassas gelişmeleri bile hesaba katmayacak kadar katı bir totaliter anlayışın pençesinde olduğu da bir ayrı faciadır.
Türkiye, bu noktada sınıfta kalmıştır.. çünkü, halk kitleleri genelde, İslâm inancı etrafında birbirleriyle ve Müslüman olmayan azlık unsurlar da, yine İslâm’ın adâlet anlayışı içinde birlikte yaşamanın psikolojik zeminine sahipken.. ’Kemalist/ laik bir dünya görüşü’nü kendisine kesin ve asla değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez bir yol haritası kabul eden resmî ideoloji, milletin iradesini de ipotek altına almıştır, ülkeyi de kendi cirit alanına çevirmiştir.. Halkın rey ve iradesinin, rejime, yönetim mekanizmasına gerçekten değil de göstermelik olarak etkili olabileceğini dayatmaktadır..
Böyle bir durumun ortaya çıkardığı buhranlar ortadadır.. Daha 1 yıl önce, halkın büyük ekseriyetiyle destek verdiği bir siyasî hareket kanun dışı sayılma tehdidiyle karşı karşıyadır ve resmî ideoloji’nin şefleri, yüzde 47 değil, yüzde 99 oy alınsa bile, halkın iradesinin, o değiştirilemez prensiplere dokunamayacağı şeklindeki laik dayatmaları hatırlatmaktadırlar.
Böylesine despotik/ totaliter bir yapı.. Hem de, Cumhuriyet rejimi ve halkın iradesi adına!.
üstelik, dünyayı tehdid eden bir büyük ekonomik buhranın ayak sesleri daha bir yükselirken..
Ve dünyanın jeopolitik durumu oldukça karmaşık.. AB Anayasası denilen Lizbon metninin İrlanda’da geçen hafta yapılan referandumda, yüzde 53’le reddedilmesi AB’yi yeni buhranlara sürüklemeye aday.. Buna, İran İslâm Cumhuriyeti’nin, Avrupa bankalarındaki 75 milyar Avro (yaklaşım 125 milyar dolar) çekmesinin şoku da eklendi..
Amerika’nın İran’a saldırması ihtimalinin daha bir yükseltildiği ve 5 sene öncelerde varili 23-24 dolar olan petrol, şimdi, hayal bile edilemeyecek şekilde, 140 doları aşmış ve hatta 200 dolara bile ulaşabileceğinin ihtimalleri ortadayken..
Irak, zaten malûm.. Obama, çekilmenin gerekliliğinden, McCain ise, daha güçlü şekilde yerleşilmesinden söz ederken.. ülke yine kan gölü halinde ve her an yeni iç çatışmalar ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıya.. Ve bu durum Türkiye’yi derinden etkileyebilecekken.. Afganistan yeniden Talibân’ın avucuna düşmek üzere ve Hâmid Karzai, Afgan ordusunun Pakistan sınırlarını geçebileceği gibi tehdidler savururken..
USA emperyalizmi, dünyanın bu, en stratejik bölgesinin geleceğine ilgisiz kalmayacağının işaretlerini veriyor.. Nitekim, Bush Yönetimi’ni kuşatan ve çoğu Amerikan Yahudilerinden oluşan ‘Neo-Con’ (yeni muhafazakâr)’ların önde gelen isimlerinden Michail Rubin, Tayyîb Erdoğan için açıkça, ‘Türkiye Putin'i durdurulmalı..’ demekte.. Putin Rusya’yı Amerikan menfaatlerine aykırı olarak nasıl yeniden güçlendirdiyse, aynı durum, Türkiye tarafından da tekrarlanamamalı ve ‘Türkiye Putini durdurulmalıdır.’!!
Böyle bir hassas anda, T.C.’de ise, yönetimi 80 küsür yıldır elinde tutan ‘kemalist/laik’ mütegallibe zümresi, ‘Biz egemen olmayacaksak, ülke isterse küllüğe dönüşsün, laiklikten asla taviz veremeyiz’ diye, ideolojik dayatmasını sürdürmekte yine kararlı gözüküyor..
Yani, meseleyi basit bir ‘siyasî mücadele ve Tayyib Erdoğan meselesi’ olarak görmek de, bir başka körlüktür.. Hele de 1960’dan beri iç siyasî çalkantılardan bir türlü gözünü açamayan bir Türkiye’nin son 5-6 yılda, içeride ve özellikle Ortadoğu siyasetinde kazandığı etkinliği yitirmesi, diğer Müslüman toplumların geleceğini de olumsuz yönde etkileyeceği gibi, ülkeyi yeni bir iç perişanlığa ve sancılara sürükleyebilir..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.