Ahmet Varol

Ahmet Varol

Aksa Esirlerinin Onur Grevi

Aksa Esirlerinin Onur Grevi

Bu günlerde Suriye'de Baas zulmü, görünüşte ateşkesi kabul ettiğini ileri sürmesine rağmen katliamları devam ettirirken Filistin'de de bazı önemli gelişmeler yaşanıyor. İşgal zindanlarındaki esirler maruz kaldıkları kötü muamelelerin son bulması için toplu açlık grevi başlattı. Bu arada bir yandan siyonist işgalin gayri meşru olduğunun vurgulanması amacıyla Filistin'in özgürlük mücadelesine destek ziyaretleri düzenlenirken bir yandan da Mescidi Aksa'ya bu kutsal mabedin esaretini dolaylı bir şekilde onaylama anlamına gelen ziyaretler gerçekleştirilmesi ciddi tepkilere yol açtı. Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesindeki İslâmî Hareketin lideri ve Aksa bekçisi olarak ünlenen Raid Salah, İngiltere'de kararlılıkla sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazanarak vatanına döndü. Biz bugün esirlerin onur mücadelelerinden söz etmek istiyoruz.

Mescidi Aksa topraklarının işgalden kurtarılıp özgürleştirilmesi mücadelesine katıldıklarından işgal zindanlarına dolduruldukları için kendilerinden "Aksa esirleri" olarak söz ettiğimiz Filistinli tutsaklar oldukça zor şartlarda yaşıyor ve çok kötü muamelelere maruz kalıyorlar. Çünkü işgal yasaları onlara işkence edilmesine ve kötü muameleye izin veriyor. Birçokları da haklarında herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın hapiste tutuluyorlar. Çünkü işgal devleti yasaları Filistinlilerin "idarî hapis" adıyla, herhangi bir mahkûmiyet kararı olmaksızın hatta bir itham dosyası bile açılmadan altı ay süreyle hapse atılmasına, sonra bu hapsin her altı ayda bir sınırsız sayıda uzatılmasına izin veriyor. O yüzden bazı tutsaklar böyle "idari hapis" cezasıyla yıllarca zindanda tutuluyor. Bu şekilde yıllardan beri zindanda tutulan birçok Hamas milletvekili var.

Şu an işgal devleti zindanlarında altı binden fazla Filistinli tutsak var ve bunların birçoğu tek kişilik hücrede tutuluyor. Koğuşlarda tutulanlar da insanlık dışı muamelelere maruz kalıyorlar. Çıplak aramalardan geçirildikleri oluyor. Kendilerine çok iğrenç ve aşağılayıcı ifadelerle hakaret ediliyor.

İşgalci asker Gilad Shalit, Filistin direnişi tarafından esir alınınca özellikle hasta, yaşlı, uzun süreden beri hapiste, direniş hareketlerinde öncü konumunda ve bayan esirlerin özgürlüğüne kavuşturulması için uzun soluklu bir mücadele verildi. İşgal devleti sonunda bin yüzden fazla tutsağı serbest bırakmak zorunda kaldı. Ama bugün özgürlük veya zindanda da olsa en azından onurlu bir hayat sürdürebilmek amacıyla mücadele verebilmek için ellerinde herhangi bir rehine yok. O yüzden kendi bedenlerini adeta birer rehine gibi değerlendirerek toplu açlık grevi başlattılar.

Daha önce, Shalit pazarlığıyla özgürlüğüne kavuştuktan sonra işgalciler tarafından yeniden tutuklanan Henâ Şelebi kırk günden fazla sürdürdüğü açlık greviyle özgürlüğüne kavuştu. İslâmî Cihad Hareketi'nin ileri gelenlerinden Hıdır Adnan da kararlılıkla sürdürdüğü açlık grevi sonucu özgürlüğüne kavuştu. Yetmiş dört yaşındaki Hamas milletvekili Ahmed el-Hacc Ali de yaşlılığına ve bedensel rahatsızlığına rağmen özgürlüğüne kavuşmak amacıyla başlattığı açlık grevini sürdüreceğini duyurdu. Bunlar ferdi eylemlerdi.

Filistin'de her yıl 17 Nisan'da ihya edilen Esir Günü münasebetiyle bu yıl o tarihte toplu açlık grevi eylemi başlatıldı. Eylemin amacı bütün esirlerin özgürlüğüne kavuşturulması için bir pazarlığa girmek değil. Çünkü bunun toplu açlık greviyle elde edilmesinin kolay olmayacağı biliniyor. Ama bu esirler zindanda dahi olsa onurlu bir yaşama kavuşmak için bu eylemi başlatmış durumdalar. Aşağılayıcı muamelelerin, hakaretlerin, çıplak aramaların, hücre hapislerinin son bulmasını ve hayat şartlarının iyileştirilmesini istiyorlar.

Aksa esirlerinin başlattığı bu toplu eylemin sonuç vermesi uluslararası desteğe, insan hakları kuruluşlarının, basın organlarının ve mensuplarının ilgilenmesine, siyonist işgalin esirlere yönelik çirkin muameleleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmelerine ve siyonist işgale tepki göstermelerine bağlıdır.

Bu arada bugün saat 16.00'da Filistin'le Dayanışma Derneği (FİDDER) öncülüğünde İstanbul'da işgal devleti konsolosluğu önünde, esirlerin mücadelelerine destek ve işgalin kötü muamelelerini protesto amacıyla gösteri düzenleneceğini hatırlatalım.









Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi