Bir numaralı mesele Kürt gerçeğidir
Suriye'nin Rusya'ya üs olarak tahsis ettiği Tartus limanı, bu kriz üzerine önem kazandı. Geçtiğimiz günlerde Rus savaş gemileri, Montrö sözleşmesiyle hükümranlık hakkımız sınırlanmış Türk boğazlarından geçerek adı geçen limana ulaştıktan sonra şimdi de Çin savaş gemileri Kızıldeniz'den Akdeniz'e doğru ilerliyor. Mümkündür ki İran da bir atağa geçer.
Beynelmilel gizli senaryolar gündemde.
Haritalar yeniden yazılıyor.
Eski süper güç İngiltere'nin şekillendirdiği hudutları soğuk savaş sonrasında tek kalmış ABD yeniden tanzim etmekte. Bunlar doğru-yanlış, lehimize-aleyhimize ayrı konular. Şekillendirmenin müsebbipleri şunlar:
Amerika'nın kendi çıkarları, İsrail'in güvenliği, petrol, su, yer altı yatakları, silah sanayiinin işleme baskısı, Türkiye'nin kontrol altında tutulma isteği.
Şu nasıl bir tesadüftür?
Abdullah Öcalan, 1999'da Türkiye'ye teslim edildikten sonra adım adım bir Kandil keyfiyeti doğdu. Bu doğuşla teslimatın bir adım evvelinde Refah-Yol iktidarının istifaya zorlanması ve 28 Şubat darbesi arasında ne gibi münasebetler olduğu araştırılmaya değer.
Kandil devreye girdikten sonra hemen her iktidar döneminde defalarca bombalandı. Bu bombalamalar, "Kandil yerle bir!" manşetleriyle verildi.
Sonra görüldü ki yerle bir olan yok.
Kandil'e ne muhtar Kürdistan idaresi, ne Türkiye ve ne de İran, tam dokunabildi. Bombalamalar, jet ve mühimmat satan devletlerin işine yaradı.
Şimdi, o Kandil, Kamışlı'ya inmekte.
Kamışlı, Hasiçi vilayetinin en büyük şehridir. 1926'ya kadar Nusaybin'e bağlı iken bu tarihte buradan geçen demiryolu ile Nusaybin'den koptu. Kuzey Suriye'deki Kürt bölgesidir. Buraya 1937 Dersim bombardımanından kaçabilen Dersimliler de sığınmıştır. Onlardan bazıları hatta Van seyyid ulemasına bağlısı Sünni vatandaşlarımızdı.
Himaye edilen Kandil, diğer adıyla PKK icra gücü Suriye'nin kuzeyinde Kamışlı-Halep arasındaki bölgeye yerleşiyor. Daha evvel Kürtlere vatandaşlık hakkı bile vermeyerek onları yok sayan Esad rejimi, bu defa Türkiye'ye inat orayı örgüte terk etti. Bunun kendisiyle ailesine hayat garantisi verilmesi, Lazkiye'de devletleşmesine müsaade edilmesi şartıyla batıyla pazarlık sonucu ortaya çıktığı rahatlıkla söylenebilir.
Böylece Kuzey Suriye'de de özerk bir Kürt idaresinin yükselmekte olduğu görülüyor. İkinci Körfez harekâtıyla Kuzey Irak'ta özerk Kürt devleti kurulmuştu. Bu devlet, kuruluncaya kadar 32-36. meridyenler arasında uçmak yasaktı. Bir gizli yasağın da bugün Kandil üzerinde olduğuna dair şüphelerimiz var. Arap Baharıyla da Kuzey Suriye'de özerk Kürt idaresi kurulmakta.
İran zaten kendisi bu işi bizzat halletti.
Güneydoğumuz dördüncü unsurdur.
1915 Nisan ayına dikkat etmeli. Soykırım iddiasının yüzüncü yılında bölgede dışarıdan müdahaleyi icap ettirir kanlı kargaşalar çıkartılabilir. Bunlar yapılarak Güneydoğu özerk idaresi emrivakiyle gerçekleştirilir.
O halde...
Türkiye, Sevr şokundan çıkarak oyun kuran olmalı.
Kürt meselesi halledilmeden diğer ihtilaflar çözülemez.
*
HÜKÜMETE
Bu kadar sıcak olaylar yaşanırken kanaat önderlerine mutlaka birinci ağızdan malumat verilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.