Ahmet Varol

Ahmet Varol

Malezya İslâm Üniversitesi -1

Malezya İslâm Üniversitesi -1

Geçtiğimiz Ramazan ayında Türkiye’de ateşli bir Malezya tartışmasının yaşandığı günlerde biz de Malezya’yı ziyaret etmiştik. O zaman Malezya’yla ilgili tespitlerimizi ve Türkiye’den oraya giden bazı kişilerin tartışmaya açılan konuyla ilgili tespitlerini ve görüşlerini bir dizi yazı halinde Vakit okuyucularının ilgisine sunmuştuk.
Bu ayın başında Tayland’a gerçekleştirdiğimiz beş günlük ziyaretin ardından yine Malezya’yı ziyaret ettik. Araya başka konular girdiğinden Malezya notlarımızı aktarmayı geciktirmek zorunda kaldık. Ayrıca sözünü ettiğimiz dizide sunduğumuz konuları tekrar etmeye gerek görmediğimizden sadece özel bir konu üzerinde duracağız: Malezya Uluslar arası İslâm üniversitesi
Bu sıralarda YöK’ün ilmî teamüllere aykırı ve tamamen Türkiye’deki yasakçı uygulamadan kurtulmaya çalışanları gittikleri yerlerde de cezalandırmayı amaçlayan “denklik” politikasıyla bağlantılı olarak gündeme gelen üniversiteler arasında yer alması sebebiyle de bizim bu üniversiteden biraz söz etmemizin faydalı olacağını umuyoruz. Tabii hepinizin bildiği üzere bu üniversitenin gündeme gelmesinin en önemli sebeplerinden biri de yeni YöK başkanı Prof. Yusuf Ziya özcan’ın daha önce orada öğretim görevlisi olarak çalışmış olması.
Bazılarının yeni YöK başkanına yönelik tenkitlerinde onun daha önce söz konusu üniversitede görev yapmış olmasını kendisine çamur atma gerekçesi olarak kullanmaya kalkıştıkları hissedildi. Bunu yapmaktaki amaçları söz konusu üniversiteyi ve o üniversitenin bulunduğu resmî ortamı aşağılamaya kalkışmaktı. Bunu yaparken kendilerinin ortaya koydukları modelle Malezya Uluslar arası İslâm üniversitesi arasında hiçbir kıyaslama yapmadıkları, çünkü söz konusu üniversite hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadıkları apaçık ortadaydı. Başkalarını aşağılamaya kalkışmaları ise ideolojik kimliklerinin kendilerine “üstünlük” kazandırdığı varsayımından kaynaklanan büyüklenmelerinden, tekebbürlerinden ileri geliyordu. Zaten insanlık tarihinin en önemli sorunlarından olan fitnenin ana etkenlerinden biri kendini büyük görme, başkalarını ise aşağılamadır.
Malezya Uluslar arası İslâm üniversitesi’nde Türkiye’den sadece Prof. Yusuf Ziya özcan değil daha birçok değerli ilim adamı görev yapmıştır. Ben inanıyorum ki bunların hepsi orada görev yapmalarından memnun kalmış ve kendileri için oradaki görev sürelerini iyi bir tecrübe olarak kabul etmektedirler. Bunlardan bazılarını şahsen tanıdığımdan ve söz konusu üniversiteyle ilgili görüşlerini, oradaki tecrübeleriyle ilgili tespitlerini aldığımdan böyle konuşabiliyorum.
Türkiye’den son olarak orada gazetemizin de yazarlarından olan değerli ilim adamımız Dr. Serdar Demirel kalmıştı. Son gidişimde Suudi Arabistan’dan oraya nakil yaptıran ve bilgisayar teknolojisi alanında uzman olan Türkiyeli bir başka ilim adamı da üniversitenin öğretim görevlileri kadrosuna geçmişti.
Muhterem Serdar Demirel’le önceki ziyaretlerimizde olduğu gibi bu kez de görüşüp uzunca sohbet ettik. Kendisinden üniversite hakkında ayrıntılı bilgi aldım. Serdar hoca kendisi Hadis alanında uzman. Uzmanlık alanında önemli bir birikime sahip olmakla birlikte sadece bir iki sınıfta bu alanda ders veriyor. Diğer sınıflarda İslâm’ın Dünya Görüşü isimli bir ders okutuyor. Onun bu dersi de oldukça önemli. İslâm’ın dünya hayatına ve nizamına bakışı, bu konuda ortaya koyduğu formüller, çözüm modelleri ve bunların diğer dünya nizamlarıyla karşılaştırılması hakkında öğrencilerine bilgi veriyor. Serdar hoca dünyadaki güncel gelişmeleri de yakından takip ettiği için bu konudaki tespitlerini kitaplardan aldığı bilgilere derc ederek öğrencilerine sunma imkânı bulabiliyor. Onun dersi aynı zamanda öğrencilerle fikir alışverişine, tartışmaya açık bir ders ve kendisi de bunu istiyor. Ama Malezyalı öğrencilerin derslere müdahil olmamasından, sadece hocanın söylediklerini dinleyip not almakla yetinmelerinden yakınıyordu. Yabancı öğrencilerden ara sıra müdahale edenler oluyormuş, ama Malezyalı öğrencilerin sınıflarda biraz kalabalık olmaları sebebiyle onların sessiz kalmaları karşısında yabancı öğrenciler de fazla öne çıkıyor görünmekten çekiniyorlarmış. Orada dışarıdan gelen öğrencilere “yabancı” değil, “uluslar arası (international) öğrenciler” dediklerini de bu arada hatırlatalım.
Malezya Uluslar arası İslâm üniversitesi’nin sunduğu bazı hizmetlerden de inşallah müteakip yazımızda özetle söz edeceğiz. Bu çerçevede YöK’ün denklik politikasının da genel bir tahlilini yapmaya çalışacağız.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi