Serdar Demirel

Serdar Demirel

İsrail’in hedeflediği

İsrail’in hedeflediği

İşgal güçleri Filistin’de son birkaç günde 30’dan fazla kişiyi şehit edip 270’den fazla kişiyi de yaraladı. Dünyanın en büyük açıkhava hapishanesi olan Gazze’nin altyapısı bu yazı yazılırken siyonist devletin savaş uçaklarıyla tahrip ediliyordu. Halkın hür oylarıyla seçilmiş Başbakanın evi ve bakanlıklar bile vuruldu...

Siyonist devlet bu utanç verici filmi bir daha bize seyrettirmekten neyi hedeflemiş olabilir?
İsrail’in, seçimlerin yaklaştığı bugünlerde, halkın odaklandığı iç gündemlerden ve özellikle de ekonomik problemlerden dikkatlerini Gazze’ye saldırarak “terör sorunu”na çekeceğini günler öncesinden basın yazmaktaydı.
ABD seçimlerinden hemen sonra, İsrail seçimlerinden de hemen önce büyük katliam yapmayı 2008 yılında da icra etmişti İsrail. Burada seçim süreci Filistinliler için hep katliam anlamına geliyor. Ama son saldırıları sadece seçimlerle ilişkilendirmek doğru olmaz.
Çünkü bugün Ortadoğu’da dengeler değişti, değişmeye de devam ediyor. Bu son saldırıları değişen dengeler bağlamında ele almak gerekir. Kanaatime göre İsrail yeni oluşan dengelerin askerî, siyasi, diplomatik ve ekonomik anlamda neye tekabül ettiğini, dünden bugüne nelerin değiştiğini test edip anlamaya ve şimdiden kimin kazanacağı belli olan seçim sonrası yeni pozisyonu buna göre belirlemeye çalışmaktadır.
Oluşmakta olan dengeleri değiştirebileceği zannına kapılırsa eğer, büyük bir kara hareketi de başlatabilir.
İsrail’in elde etmek istediği sonuçlardan bir diğeri ise, Suriye baharında bölünen lakin Filistin davasında hassas olan Müslüman dünyanın ne kadar derinden bölündüğünü ve bunun Filistin davasına yansımalarını ölçmek. İsrail’in sonraki adımlarını da kan üzerine kurulu yeni hamlesinden elde edeceği sonuçlar belirleyecektir.
Tunus, Libya ve Mısır’da Filistin davasını merkeze alan siyasi bir yapılanma yükseliyor bugün. Bu hat, “One Minute” çıkışı ve “Mavi Marmara” katliamıyla başlayan süreçte İsrail’le ilişkileri gerilen Türkiye ile buluşuyor. Filistin meselesi yeni yükselen bu hatla Türkiye arasındaki uçları birbirine bağlayan güçlü bir dava. İsrail bundan çok endişeli. Bu yüzden Arap Baharı sonrası oluşmakta olan yeni dengeleri bozmayı ve amacına ulaşmasını engellemeyi hedeflemektedir.
Bugün, Mısır’da, Hamas’ı ortaya çıkaran İhvan’ın önemli bir ismi Cumhurbaşkanı koltuğunda oturuyor. Mubarek döneminde olduğu gibi Mısır’ın Filistinlileri İsrail’in insafına bırakamayacağı aşikâr. Bunu deklare etmek üzere Mursi başbakanını Gazze’ye gönderdi zaten.
İsrail’in yeni katliamlarla tekrar ABD başkanı seçilen Obama’yı kendi çizgisinde tutmaya çalışması da başka bir neden.
Obama yapılacak bu saldırılardan haberdardı elbette. Günler öncesinden yapılan saldırı hazırlıklarının ABD’nin gözünden kaçmış olduğu düşünülemez. Saldırı hazırlıklarını bilip susmak, sonrasında alenen desteklemek Müslüman halkları İsrail’in en büyük hâmisine karşı öfkelendirmeye devam edecektir.
Batı ülkelerinin İsrail’e destek veren açıklamaları, Hamas’ı kınama yarışına girmeleri; Mısır ve Türkiye gibi bu meselede önemli rol oynaması gereken ülkeleri tarafsız olmaya zorlayarak Filistin halkını savunmasız bırakmayı amaçlayan vicdansız tavırları da bu öfkeyi büyütecektir kuşkusuz. İsrail bununla Müslüman dünyayla Batı’yı karşı karşıya getirip onların desteğini arkasına almayı da bir başka yan hedef olarak planladığı söylenebilir. En azından sonuç böyle olacaktır.
Bu toz dumanda siyonist devletin yasadışı yerleşim alanlarını hızla genişletmeye devam ettiğini de hatırlamak gerek.
İsrail’in unuttuğu şey ise; bu hayasız saldırıların Arap Baharı’na aslî hedeflerini hatırlatacağıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Serdar Demirel Arşivi