Ahmet Varol

Ahmet Varol

Malezya İslâm Üniversitesi -2

Malezya İslâm Üniversitesi -2

Malezya Uluslararası İslâm üniversitesi, İslâm Konferansı örgütü’nün desteğiyle kurulmuş uluslararası üniversitelerden biridir. Türkiye'de İKö’nün bir üyesi olarak bu üniversiteleri onaylamış ve buralara destek vermiştir. Hatta Malezya Uluslararası İslâm üniversitesi’nin Yönetim Kurulu’nda temsil edilmektedir. Ayrıca bu dönemde İKö genel sekreterinin Türkiyeli olması Türkiye’nin bu teşkilata bağlı kuruluşlara biraz daha yakından ilgi göstermesini gerekli kılmaktadır. Resmî olarak onayladığı, maddi olarak desteklediği, uluslararası boyutta temsil edildiği bir üniversiteyi YöK adlı organı vasıtasıyla reddetmesi ve “denk” kabul etmemesi Türkiye’nin kendi kendiyle çelişkiye düşmesi anlamına gelir.
Malezya Uluslararası İslâm üniversitesi gibi her alanda kendini ispat etmiş ve dünyanın en kaliteli yüz üniversitesi arasına girmiş bir yüksek öğretim kurumunu denk saymaması, YöK’ün bu konuda ilmî standartlara göre hareket etmediğini, tamamen politik ve ideolojik tavır sergilediğini ortaya koymaktadır. YöK’ün ilmî standartlara ve eğitim kalitesine göre böyle bir üniversiteyi denk saymaması için kendinin koordine ettiği üniversitelerin en azından üçte ikisini belki çok daha fazlasını denk saymaması gerekir.
YöK, bugüne kadar sergilediği tutumuyla aslında “denklik” uygulamasıyla başörtüsü yasağı ve meslek liselerine yönelik katsayı hukuksuzluğu sebebiyle mağdur edilen öğrencilere bu yolla çifte işkence ve çifte haksızlık yapmaya çalışmıştır. Bu konuda izlenen politikada üniversitelerin eğitim kalitesi hiç araştırılmamış, sadece söz konusu haksızlıklardan dolayı mağdur edilen öğrencilerin gittikleri yerlerden aldıkları diplomaların geçersiz kılınmasına çalışılmıştır. Temennimiz yeni YöK yönetiminin bu haksızlıkların tümünün önüne geçmesi ve üniversite tedrisatını, ideolojik şablondan çıkarıp ilmî bir çerçeveye oturtmasıdır.
öncelikle şunu ifade edelim ki Malezya Uluslararası İslâm üniversitesi’nin adının “İslâm üniversitesi” olması sadece dinî ilimleri öğreten fakülteleri ve yüksek öğretim kurumlarını içerdiği anlamına gelmiyor. Bu ismi taşımasının sebebi İKö desteğiyle kurulmuş uluslararası üniversitelerden olmasıdır. Ama Malezya Uluslararası İslâm üniversitesi’nin bünyesinde tıp fakültesinden mühendislik fakültesine kadar öne çıkan tüm öğretim dallarıyla ilgili fakülte ve yüksek okullar mevcuttur. Bunların tümünde en yüksek kalitede eleman yetiştirilmesi için büyük gayret sarf ediliyor.
üniversite her ne kadar İKö desteğiyle kurulmuş ve hâlen bu teşkilata bağlı görünüyor olsa da büyük ölçüde Malezya hükümetinin maddî desteğiyle hizmetlerini sürdürüyor. Malezya hükümeti ise üniversitenin kendini ispat edebilmesi ve kaliteli bir hizmet sunabilmesi için oldukça cömert davranıyor; imkânlarını genişletmesi, ihtiyaçlarını gerektiği şekilde karşılayabilmesi için gereken desteği sağlıyor. Dolayısıyla üniversite yönetimi de kaliteli bir hizmet sunma ve eğitim şartlarını sürekli geliştirme konusunda herhangi bir maddî sıkıntı çekmiyor.
üniversite şehir dışında, gürültüden uzak, ağaçlık ve sakin bir ortamda bulunuyor. Yani iyi hizmet sunma çabalarının yer seçimiyle başladığını söylemek mümkün. İş sadece seçimle kalmamış, sürekli rahat bir ortam sağlanabilmesi için sonrasında da ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi devam etmiş. Temizlik işi de sürekli takip ediliyor. üniversite kampusuna girdiğinizde kendinizi bir parkta gibi hissediyorsunuz.
öğretim dili İngilizce. çünkü uluslararası bir üniversite ve kırktan fazla farklı ülkeden öğrenci okuyor. Bu yüzden bir ortak uluslararası dil kullanılıyor. Dil öğretimi oldukça kaliteli. Bir öğrenci İngilizce anlatılan dersleri rahatça anlayabilecek ve kendi meramını da aynı rahatlıkla anlatabilecek düzeye gelmeden fakülte derslerine başlayamıyor. Fakülteye başladıktan sonra da artık sürekli dersleri bu dille takip etmek, her biri farklı bir ülkeden olan arkadaşlarıyla da sadece bu dille anlaşmak zorunda olduğundan, dil kabiliyetini çok mükemmel bir şekilde geliştiriyor.
Oldukça zengin ve elektronik düzene sahip kütüphanesinden, internet ve televizyon izleme salonlarından, buna benzer kültürel ve sosyal hizmetlerden tüm öğrenciler ücretsiz yararlanabiliyor. Ayrıca bilgisayarları olan öğrencilere kablosuz internet imkânı ücretsiz bir şekilde sağlanıyor.
Sözü burada bitirmek zorunda olduğumdan bu kadarla yetiniyorum. Daha çok şey söylemek mümkün. Ama daha fazlasını Allah nasip ederse gerçekleri fotoğraflarla anlatacağım bir dosyada sunmayı düşünüyorum.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi