İftar Esnasında Dua
Soru: İftar esnasında nasıl dua edilmelidir?
Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim.
İftar anında, ihtiyaç duyduğumuz duaları yapmayı sakın ihmal etmeyelim. İftar anı, çok şerefli bir zaman dilimidir. Oruçlunun duası reddedilmez. Ömer b. Şuayb (R.A.) nun babası, O da dedesinden rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
“Oruçlunun iftar vakti mutlak kabul olunmuş bir duası vardır” buyurmuştur.
Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:
“Üç kimse vardır ki, duaları reddedilmez, mutlaka kabul edilir:
• İftar anında oruçlunun duası
• Adil idareci, devlet başkanının duası
• Mazlûmun bedduası.
ALLAH Teâlâ, mazlûmun bedduasını bulutların üstüne yükseltir, ona göğün kapılarını açar ve şöyle buyurur: İzzetime yemin olsun ki, bir süre sonra bile olsa, öcünü almakta sana mutlaka yardım edeceğim.”
Ebu Hureyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:
“Üç dua mutlaka kabul edilmiştir. Bunlar da: Oruçlunun duası, yolcunun duası ve mazlumun, haksızlığa uğramış bir kişinin duası.” buyurdu.
Abdullah b. Amr b. Âs (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
“Şüphesiz her oruçlu için iftarını açtığında reddedilmeyen bir duâ vardır.”
İbn-i Müleyke demiştir ki: Abdullah b. Amr b. Âs (R.A.) nın iftarını açtığı zaman şu duayı okuduğunu kendisinden iştittim:
“ALLAHümme innî es’elüke bi-rahmetike’l-leti vesiat külle şey’in en tağfire lî. = Ey ALLAH’ım! Her şeyi kaplayan rahmetin ile beni mağfiret etmeni senden dilerim.”
İftar esnasında şu duayı okumak sünnettir:
“Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve âlâ rizkıke eftartü ve savmel’gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ehhartü. Ya Vasia’l-mağfirati iğfirli ve livalideyye ve li’l-müminine yevme yekumü’l-hisab. ALLAHümme innî es’elüke bi-rahmetike’l-leti vesiat külle şey’in en tağfire lî ve livalideyye ve li’l-mü’minine yevme yekumu’l-hisab. = Ey ALLAH’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, ve sana tevekkül ettim, güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla! Ey mağfireti bol ALLAH’ım! Beni, annem ile babamı ve bütün müminleri kıyamet gününde mağfiret eyle. Ey ALLAH’ım! Her şeyi kaplıyan rahmetin ile istiyorum ki: Beni, annem ile babamı ve bütün mü’minleri kıyamet gününde mağfiret eyle. ALLAHım Hamd olsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete … ALLAHım, Sensin Rahman, Sensin Rahim. Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ve güzellikler ihsan eyle… Oruçlarımızı ve dualarımızı kabul eyle…Şüphesiz Sen dualarımızı işiten ve kabul edensin.”AMİN
Çünkü Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz iftar esnasında, bu veya benzeri duayı okumuştur.
Vakitsiz İftar Etmek
Soru: Bir kaç gün önce takvime yanlış bakmamız sebebiyle, vakit doldu diye 5-6 dakika önce iftar ettik. Ne yapmamız lazım?
Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim.
Güneş battı, vakit doldu zannederek iftar etmek: Orucu bozar, sedece kaza edilmesi gerekir.
Hz. Ebû Bekir (R.A.)nun kızı Esma (R.Anha) diyor ki: Bizler Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin hayatında yağışlı bir günde iftar ettik, sonra da güneş meydana çıktı. Bu, Esma (R.Anha) hadis-i şerifinin ravilerinden Hişam b. Urve’ye:
- Onlar, Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz tarafından bu günün orucunu kaza etmekle emredildiler mi? diye soruldu. Hişam:
- Kaza etmekten kurtuluş yoktur, yani ödemek lâzımdır, dedi.
Hadis-i şerif: Güneşin battığını, iftar vaktinin olduğunu zannederek orucunu açıp, sonra güneşin batmadığını anlayan kişiye, o günün orucunun kaza etmesinin gerekli olduğuna delâlet etmektedir. Bu durumda olan kişiye keffaret gerekmez.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.