Ağaçlar ayakta kesilir!...
Durum bir acayip!
Tiyatrocular ağaç kesimine karşı eylem yapıyorlar...
Yapsınlar, nasıl olsa her yer Gezi!
Fakat, bir “Devlet Sahnesi”ndeki ağaçlardan söz ediliyor. Hayli karışık bir mevzu anlayacağınız.
Ankara’da bir Devlet Tiyatrosu Sahnesi var ve o “sahne”deki ağaçlar kesiliyor...
Size de acayip gelmedi mi?
Bu Devlet bir acayip esasen!
Devlet’in “tiyatro”su var. Hem de hâlâ. Bu tiyatroların Genel Müdürlüğü var. Kültür Bakanlığı’nın bu genel müdürlüğünün bir çok sahnesi var.
Sahne dediğiniz nedir?
Tiyatro gösterilen, oyun oynanan yer!
“Büyük Tiyatro” mesela. Eski Ankara’nın merkezinde. Aynı zamanda “Opera” denilir oraya... Küçük Tiyatro var, Vakıf apartımanında, Ulus’ta... Oda Tiyatrosu, Altındağ Tiyatrosu, Şinasi Sahnesi vs. vs.
(Bu arada Yeni Sahne’ye ne oldu? Bari biz soralım. Hani Kızılay’daki?)
Bir de “İrfan Şahinbaş Sahnesi” varmış...
Nerede bu sahne?
Ankara’nın Macunköy’ünde. Macunköy nerede? Artık Ankara’nın göbeğinde!
Şimdi etrafı gıda maddeleri toptancıları ile çevrilmiş bir yer. Aslında “sahne” adı altında ayrıcalıklı bir “sosyal tesis”. Havuzlu filan, zamanına göre epey lüks!
Vakti zamanında Devlet, sanatçılarını himaye için, Ankara’nın o zamana göre ücra bir bölgesinde “sahne” adı altında sosyal tesis yapmış. Sanatçılarımız gidip dinlensin, keyif çatsın için...
Elli-altmış sene önce, Ankara’da kim gider Macunköy’e?
Ankara sıcağından bunalanlar gitmiştir muhtemelen. Devletin sosyal tesisi olunca, tiyatro bütçesinden tahsisat aktarınca, bu işler olur... Tabii usulen bir sahne de varmış orada. Galiba 70-80 seyircili.
Ankara’dan “yeni ağaç katliamı” haberleri gelince, herkes tabiî olarak “devletin-belediyenin acımasız işlerinden biri” sanıyor.
Belediyenin alâkası yok mevzu ile! Yani siyasi bir durum, siyasi bir kesim sözkonusu değil.
Fakat bunun böyle olduğuna kim inanır?
Hani sosyal tesis ya, yapılırken bir hayli ağaç dikilmiş. Arazi de iyi ölçülememiş olmalı ki, o sırada boş olan alanlar da ağaçlandırılmış... Gel zaman git zaman arazi değerlenmiş. Yakında Gimat var. Ankara’nın gıda toptancıları sitesi. Koca bir ticaret şehri. Bir zamanlar esnafa uzak gelen Gimat, şimdi hiç de öyle değil. Bir taraftan. Gimat büyüyor, etrafına çok sayıda gıda toptancısının iş yeri olan siteler yapılıyor, bir taraftan da meskenler yayılıyor. Macunköy’ü ara ki bulasın!
Tabii burada İrfan Şahinbaş Sahnesi bir vaha gibi kalıyor.
Gerçekte sahne ne iş yapıyor, orada sahnelendiği söylenen oyunları kim seyrediyor?
Mechulümüz...
Ama sosyal tesisin işlediğini tahmin edebiliriz.
Sosyal tesisin başka arazilere karışan bir arsası olduğu da tahmin edilebilir. Ama ağaçlar dikilmiş, yarım asırlık olmuş maaşallah... Şimdi mülk sahibi tarafından bile inşaat için kesilmesi de şık değil. Hukuki meseleyi hukuk içinde çözmek, en doğrusu. İşe ağaç katliamı katıp böylece afişe etmek sonucu değiştirir mi?
Son sözü hukuk söyleyecekse, değiştirmemeli.
Devlet Tiyatrosu oyuncularını epeydir görmemiştik. Bu vesileyle sahneye çıktılar ya o da bir kazanç!
* “Ağaçlar Ayakta Ölür” İspanyol yazar Alejandro Casona’nın meşhur oyunu. Devlet Tiyatrosu 1960’larda sahnelemişti. Daha sonra 2 adet “yerli” filme konu olmuş.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.