İyiliğin yolları
Bundan önceki yazımızda, zaten yerine getirmekle mükellef olduğumuz zekât gibi birtakım sorumluluklarımızı Ramazan’a ertelemekle değil, bu aya özel ilave birtakım iyiliklerde bulunmak, bu ayda iyiliklerimizi artırmak suretiyle mübarek Ramazan’ın hayır ve bereketinden istifade etmek gerektiğini hatırlatmıştık. İyiliğin yolları çeşitli, imkânları geniştir. Önemli olan bu konuda samimiyet ve ihlâs içinde gayret sarfetmektir. Biz de bugünkü yazımızda sadece bazı örnekler üzerinde duracağız.
Hayır çalışmalarıyla ve bu konudaki örnekliğiyle iftihar ettiğimiz İHH’nın bu Ramazan da kapsamlı bir yardım programı var. Ramazan’a özel birtakım hayır programları düzenliyorlar. Bunların başında da iftar verme, zor durumdaki ailelerin de akşamları iftar sofralarına bir şey koymaları için iftariyelik adıyla yardımlar ve Ramazan’a özel aylık kumanyalar dağıtma programlarını zikredebiliriz. Bunların dışında da muhtelif yardım programları var. Bazılarından aşağıda söz edeceğiz.
İHH Ramazan’a özel yardım programlarını Türkiye’de 65 ilde, dünyada 65 ülkede uygulamayı hedeflemiş ve bunun için gerekli bağlantıları kurmuş durumda. Ümmet bilincinin güçlendirilmesi, bu doğrultuda sınırların aşılması ve Müslüman toplumlar arasındaki kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi açısından gerçekten örnek bir çalışma.
Yetimler, Müslümanlar için emanetlerdir. Onları Allah’ın emaneti gibi telakki etmek ve bu duyguyla kendilerine sahip çıkmak gerekir. Özellikle küfür ve zulüm güçlerinin saldırılarında katledilen babaların geride bıraktığı yetimleri bir emanet telakki etme konusundaki hassasiyet çok daha güçlü olmalıdır. İHH da dâhil olmak üzere muhtelif yardım kuruluşlarının yetimlerin yüzlerini güldürmeyi ve onlara sahipsiz olmadıklarını hissettirmeyi amaçlayan muhtelif programları var. Mübarek Ramazan ayına özel yardımlarımızı artırırken söz konusu programlara destek vererek yetimlerin yüzlerini güldürme çabalarına katkıda bulunabiliriz.
Hepimiz çocuklarımızın bayramı mutlu ve sevinçli geçirmelerini arzular, bu amaçla kendilerine bayramlık güzel giysiler almaya özen gösteririz. Bu sevinci zor durumdaki toplumların yoksul ailelerinin çocuklarının yaşaması da güzel olmaz mı? İmkânları olanların yoksul ailelerinin çocuklarının da bayram mutluluğu yaşaması için düzenlenen özel giyecek yardımı programlarına katkıda bulunmaları bu açıdan önemlidir.
İyiliklerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve ümmet bilincine dayalı yardımlaşma çabalarının artması için öncülük eden İHH dışında da birçok hayır kurumu var. Hepsinden ve yardım programlarının tümünden ayrı ayrı söz etme imkânımız yok. Ama bir örnek çalışmadan özellikle söz etmeyi faydalı görüyorum. Yardımeli Derneği’nin başta Filistinli aileler olmak üzere muhtelif Müslüman toplumlara mensup ailelerle Türkiyeli aileler arasında yardımlaşma ve dayanışma bağlarını güçlendirmek amacıyla uygulamaya başladığı bir “Kardeş Aile Projesi” var. Bu projeye katılmak, dayanışmanın yanı sıra tanışma ve bilgilenme köprülerinin kurulmasına da vesile olacak, sömürgeci güçlerin ördüğü duvarlar bu yolla yıkılacaktır inşallah. Mübarek Ramazan ayını bu projeye iştirak için bir vesile olarak değerlendirebiliriz.
Filistin halkına ve bu halkın kararlılığıyla sürdürülen mücadeleye destek, İslâm ümmeti açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Çünkü orası bir ribat noktasıdır ve oraya sahip çıkmak için büyük fedakârlık gösterenler, zorluklara katlananlar bunu ümmet adına yapmaktadırlar. Ümmetin de onlara sahip çıkması, kendilerine yardımcı olması gerekir. Özellikle gerek işgalcilerin ve gerekse işbirlikçilerin baskı ve şiddet uygulamalarını artırdıkları, kutsal Mescid-i Aksa’yı ortadan kaldırmayı amaçlayan sinsi planların uygulamaya geçirilmesi için karanlık işlerin çevrildiği, bu mabede sahip çıkmaya çalışan Aksa Müessesesi’nin kapatıldığı şu dönemde Filistin’e yardım ve desteğin önemi daha da arttı.
Bilindiği üzere son dönemde Gazze kuşatmasının yarılması için örnek birtakım adımlar atıldı. Bunların peşinin gelmesi ve kuşatma duvarının yarılması için Ramazan’ın bir fırsat olarak değerlendirilmesi çok iyi olacaktır.
Türkiye’de muhtelif hayır kurumlarının Filistin’deki ihtiyaç sahiplerine yardım için özel programları var. Bazı Avrupa ülkelerinde bu amaçla kurulmuş kurumlar var. Bu alanda daha çok Türk azınlıklara yönelik faaliyet yürüten Kudüs Vakfı’nın ismini de özellikle zikretmekte yarar görüyoruz.
Yukarıda zikrettiğimiz yardım tarzlarında Filistin’deki ihtiyaç sahiplerine öncelik vermek isteyenler, bu gibi kurumlar vasıtasıyla yardımlarını ulaştırabilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.