Yönetim komünist uygulama kapitalist
İlk yazıma uzaklardan izlenimlerle başlamak istiyorum.Yener Bey, Vahdet'te yazmamı istediğinde Vietnam gezisi için bavulumu hazırlamıştım. Bir ekonomi yazısına girecek değerlendirmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Vietnam savaşı sadece tarih kitaplarında kalmadı, derin izlerini başta kendi vatandaşları ve Amerika olmak üzere bütün dünya insanlarında hatırlatmaya devam ediyor. Yani savaşla ilgili en dramatik onlarca film hep Vietnam'da ve sonrasında geçen konuları işliyor.
Amerika Vietnam'da kaybetti. Hanoi merkezli Kuzeyliler, Saygon merkezli Güneyliler ile birleşti. O günden beri dünyadaki komünist partinin hakim olduğu üç beş devletten biri Vietnam'dır.
Yeni dünyanın tipik bir örneği olan Vietnam, artık dünyanın en ünlü şirketlerinin yatırım üssüdür. Dış ticaret açığı yok. Turizm her yıl yüzde 20 civarında büyürken, genel olarak en hızlı büyüyen üç ülkeden biri durumundadır.
Hanoi'de Büyükelçimiz Ahmet Akif Oktay'ı da ziyaret ettik. Oktay, Türk müteahhitlerin Vietnam'a gelmesini çok arzu ettiğini ama sonuç almadığını söylüyor. Ho Shi Minh (Saygon) ile İstanbul'un kardeş şehir olmasına çalıştıklarını da ekliyor.
Asyanın yükselen değerinde Türk işadamlarının pozisyon alması gerekiyor ama iki ülke arasındaki soğukluk bir türlü giderilememiş.
Niye Vietnam, diye sorabilirsiniz?
Elinizdeki Samsung telefonları Vietnam'da üretiliyor. İphone'nun üreticisi Foxconn'un dev fabrikalarından biri burada. Benim gözüme ilişen fabrikalardan birkaçını saymak isterim: Yamaha, Panasonic, Canon ilk aklıma gelenlerden.
Samsung, sadece 500 milyon dolar değerindeki ürünlerini Vietnam'da üretip Türkiye'ye gönderiyor. Mevcut fabrikalarına ilave olarak şimdi 1 milyar dolarlık yeni yatırım planlıyor..
Canon'un iki fabrikası bulunuyor ve yeni bir fabrika için adım attığı konuşuluyor.
Dünyanın en ünlü tekstil markalarının üretimleri burada gerçekleştiriliyor. Türkiye'den de bazı markalar mont ve kabanlarını burada ürettiriyor. Dünyadaki mont üretimlerinin yüzde 60 civarı bu ülkede yapıldığı tahmin ediliyor.
Peki, yönetimin komünist olduğu bu ülke, kapitalizmin en büyük atölyelerinden biri haline nasıl geldi?
Çin, bütün dünyayı etkiliyor. Çin'de maliyetler artınca diğer Asya ülkeleri yeni üretim üsleri olmaya başladı. Hindistan, Bangladeş, Endonezya ve Vietnam en cazip ülkeler oldu.
Yatırımları tetikleyen diğer etken de, Güneydoğu Asya ülkeleri arasındaki ASEAN birliğidir.
Vietnam'daki Türk yatırımcılara da kulak verdim. Na Thang ülkenin turizm yatırım bölgesi haline gelmiş. Türk işadamı Mehmet Kın da burada büyük bir otel yatırımı gerçekleştiriyor.
İzmir'de Lufian fabrikası üretimini Vietnam'a kaydırmıştı. Sahipleri şimdi Vietnamlı ortağı ile orada büyük bir yatırım planlıyor. Polin Grubu, Vinpearl adasında golf ve otel yatırımı için adım atmış durumda.
Na Thang'ın en büyük müşterileri Ruslar haline geldi. İşin ilginç yanı Rusları buraya getiren Türk tur operatörleri.
Vietnam, 2,5 milyon ton balık ve deniz ürünü ile dünyada denizden en fazla yararlanan ülkelerden biri. Muhtemel ki bir balık restoranında onların ürünleri tabağına geliyor olabilir.
Sonuçta onlar bize bire on daha fazla mal satıyor. Dış ticaretimizi bir şekilde iyileştirmek zorundayız. Güneydoğu Asya, geleceğin cazibe merkezi ve biz de orada kendimizi yeniden konumlandırmalıyız.
Haftada beş gün bu sayfalarda buluşmak niyetiyle...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.