Bir Devleti Kurdu ve Sessizce Gitti
Lee Kuan Yew'i çok azımız duymuştur. Geçen hafta, sessiz sedasız bu dünyayı terk etti. 91 yaşında hayatını kaybeden bu kişi Singapur'un kurucusudur.
Singapur'a gidenler bile onun varlığını hayattayken hissetmezler. Çünkü ne etrafta heykelleri vardır, ne de dev panolarda portreleri insanın gözüne sokulmaktadır.
Eğer meraklı değilseniz, onun yaptıklarını anlamaz, "Globalizmin bir uygulaması" der geçersiniz.
Bir liman köyünden bir devlet ortaya çıkaran Lee Kuan Yew, sadece bir devleti kurmakla kalmadı, bir ülkenin marka değerini yükseltecek bütün örnekleri taşıyan bir lider olmasıyla da tarihe geçti.
Singapur (Singapore), 700 kilometrekare bir genişliğe sahip bir liman şehridir. Her yıl deniz doldurulmaya devam ettiğine göre, bu alan biraz daha genişlemiş olabilir.
1950'li yılların başında koloni tarzı evlerin olduğu bir caddeden ibaret ve bataklıklar içinde bir aslandan ibarettir. "Singa" yerel dilde aslan demektir.
Singapur'un şehir düzenini anlatan en iyi tanımlardan biri; Burası, her çiçeğin yerini planlandığı bir ülkedir.
Dünyanın pek çok coğrafyasından ağaçlar yol boyunu süsler.
Dünyanın en iyi havalimanı Singapore Changi havalimanıdır.
Dünyanın en güzel şehir parkı (Sentosa), dünyanın en büyük akvaryumu, dünyanın en iyi havayolu, dünyanın en iyi otel zincirleri yine bu ülkededir.
Yasaklar ülkesi olmasına rağmen, kimse bu yasaklardan rahatsız olmaz. Malum sakız çiğnemek yasaktır ve ağır müeyyideleri vardır.
Sokaklarında ne sigara izmariti görürsünüz ne de sakızların bıraktığı siyah lekeler kaldırımları kirletmektedir.
Günümüzde, 700 milyar doları aşan dış ticaretiyle, yüzde 70'i aşan hizmet sektörüyle ve kişi başı milli geliri 65 bin dolara dayanan, dünyanın en zengin ülkelerinden biridir.
Toprakları el vermese de son yıllarda ekonomide sanayinin payı kısmen artıyor. Hiç bir tarımsal faaliyet olmayan ülkenin gıda ihtiyacı komşu ülkelerden sağlanıyor.
Son yıllarda, beyin göçünün önemine inanan Singapur, komşu ülkelerden veya isteyen her ülkeden zeki çocuklara burs vermeye başlamıştır.
Aynı şekilde başarılı mezunlara da hemen istihdam sağlayan bir yapı kurmuştur. Bu yönüyle ülke, bir "Think tank" merkezi haline gelmeye başladı.
Dünyanın en büyük elleşleme ve reexport merkezlerinden biri olan limanı, bütün dünya lojistik yatırımcılarının örnek aldığı bir merkezdir.
Ne doğal kaynağı, ne de ucuz emek gücü olan ülke, ticaret ve hizmete ağırlık vererek bir konumlanma yolunu seçmiş. Dünyanın en popüler otellerinde Sheraton, Swissotel ve en son Türkiye'ye de giren Raffles otellerinin merkezi Singapur'dur.
Singapur, küçüklüğüne rağmen dünyada iki fonuyla kendinden söz ettiriyor: Singapore Investment Corporation 247 milyar dolar, Temasek Holdings ise 157 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip.
Birkaç yıl önce Singapur fonlarından birinin başkanıyla yemek yemiştim.
Biz yıllardır kuzeye ve doğuya bakıyormuşuz, demişti. Şimdi Türkiye'ye de bakıyorlar ama beklenen adım hâlâ gelmedi.
Lee Kuan Yew'in ölüm haberini alınca, bütün bunlar aklıma geldi. İnsanın hayatından çok, ardında kalanlar önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.