Turkey Markası Sahneye Çıkmaya Hazır
Ülke marka değerimizi yükseltmek üzere başlatılan "Turkey" markası yolculuğu Eylül 2014'den beri hazırlanıyor. Önümüzdeki ay bütçesi de çıkacak ve reklamlar dönmeye başlayacak.
"Turkey (Türkiye) Markası" sürecini iki yıldan beri takip ediyorum. Heyecan duyduğum bir olay ama içimi rahatlatan gelişmeler olmuyor. Bundan sonraki sürecin beni olumlu yönde şaşırtmasını bekliyorum.
Malum, Turkey markası yönetimini, Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) verdiler.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile geçen hafta İzmir'de sohbet ettik ve markanın yolculuğuna yönelik yeni haberleri aldık.
Turkey markasının iç genelgesi çıkmış durumda. Fındık Tanıtım Grubu, Narenciye Tanıtım Grubu gibi onlarca tanıtım grubu var. Bunların ihracattan gelen bütçeleri bulunuyor. Gruplar, şimdiye kadar tanıtım bütçelerinin yüzde 90'ını yurt dışında harcamak zorundaydı.
Yeni genelge ile bu grupların bütçelerinin önemli bir kısmı artık Turkey markası için kullanılacak. Nisan ayında da bütçe netleşecek.
Peki, bütçe nasıl harcanacak?
Türkiye'de iyi bir bütçe ortaya çıkınca, ona göz diken çok olur. Turkey markasının başarısı, asıl bundan sonraki reklam ve etkinliklerle kendini gösterecek.
Bütçe, Türkiye'nin yurt dışı tanıtımında kullanılacak. Amaç, Türkiye'nin ülke itibarını artıracak tanıtımlarla birim ihraç fiyatımıza değer katmak.
Malum, Türkiye ihracatının kilogram fiyatı 1.6 dolar. Mesela, giyim eşyasında Bangladeş'in kilo ihracat fiyatı 12 dolarken, Türkiye'nin fiyatı 25 dolar. Bu başarı gibi görülebilir ama İtalya'nın kilo başı giyim ihracatının 50 dolar olduğunu unutmayalım.
Bütçe çıkınca, ajanslar konkura çıkacak ve yurtdışında neyi nasıl anlatacağımız tartışılacak. Hangi ülkede, hedef kitleye ne mesaj verileceği seçilecek. Sonraki adım ise, hangi ülkede hangi mecra seçileceği belirlenecek.
Malum sosyal medya güçlü bir dalga olarak geliyor. Bu noktada dizi filmler yine gündeme gelecek gibi görünüyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni ekonomik paketi açıklarken, bir detaya da yer verdi: Yurtdışından marka alımlarına destek vereceklerini söyledi. Marka alımlarına bağlı olarak, nasıl bir strateji izleneceğinin de bu süreçte netleşeceğini umuyorum.
Yani bazı ülkelere "Yatırımı Keşfet", bir başkasına "Eğitimi Keşfet", bir başka bölgedeki ülkelerde ise "Giyimi Keşfet" diye reklamlar çıkabilir...
Malum "Türkiye Potansiyeli Keşfet" mottosu, reklamları yönlendirecek gibi görünüyor.
Reklam süreci devam ederken, bir başka gelişme daha yaşanıyor.
Yurt dışında Ticaret Ofisleri açılacak. Ticaret Ofisleri’nin nerelerde açılacağı ve ne gibi fonksiyon yükleneceği belirlenmedi.
İlk olarak 10 ülkede açılacak, Ticaret Ofisleri için Ekonomi Bakanlığı’na karşı TİM farklı on ülke önerdi. Ortak listenin de seçimden önce açıklanması bekleniyor.
Malın ihracat fiyatını artıran üç önemli öge var: Ülke markası, tasarım çalışmaları ve teknopark gibi özel üretim merkezleri...
2023 yılı ihracat hedeflerimiz malum: 500 milyar dolar ihracat yapacağız.
Şimdi sektörler kendi birim ihracat hedeflerini açıklayacak. Yani Türkiye, ihracat birim fiyatını 3 dolar civarına çıkarırken, sektörler de birim fiyatlarını belirleyecek.
Giyim, deri, maden, otomotiv, savunma sanayi gibi her alan için yeni ihracat birim fiyatları da bu yıl içinde açıklanacak.
Ölçülebilen hedeflerle ihracatımızda daha sağlıklı gelişmeler yaşanması bekleniyor. Yılın üç ayında ihracatımızda kısmi düşüşler yaşanıyor. Avrupa bölgesinde bu ay da düşüş yaşanabilir.
Bu süreçte Türkiye markası üzerine yapılacak her çalışma önem arz ediyor.
Bakalım potansiyellerimizin keşfinde yeni süreç neler getirecek?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.