İlker Aycı’yı Nasıl Bir Havacılık Bekliyor?
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, THY'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Dev şirketleri Türkiye'yi yatırıma çağırmak için dünyayı turlayan Aycı, bundan böyle THY'nin küresel oyuncu olması için turlamaya devam edecek.
Aycı'dan hareket ederek şöyle bir havacılık sektörüne bakalım: Dünyada rekabetin en fazla yoğunlaşan sektöründe neler oluyor? THY'nin yükselen çizgisi nereye doğru çevriliyor?
THY'nin yeni reklamı "Afrika Uçuyor" mottosu ve içeriği ile yayınlanıyor. Genelde THY reklamlarını seviyorum. Türkiye'nin Afrika açılımı doğrultusunda THY'nin de bölgeye seferlerinin artırılması anlamlı.
Dünyadaki gelişmeler de uzak hatlara yolculuğun artması yönünde. En cazip bölgelerin başında Asya ve Pasifik havzası geliyor. Afrika da artış potansiyeli taşıyor. Ancak iş dünyası ve ikili ülke anlaşmaları sağlanırsa, THY'nin bölgeye sefer artışları daha anlamlı hale gelir.
Ülkelerin politik karar mekanizmaları, seyahat özgürlüğünün hızına yetişemiyor. Bunun için Afrika özel sektörü kadar Türk özel sektöründe de duyarlılık artırılmalı. Yani hükümetlerin kararına bakmadan ikili ilişkilerde hiç olmazsa ticaret ve iş ilişkileri belli seviyeye ulaşmalıdır.
Dış ticaret ve turizm birlikte koşan iki atlet gibidir.
Bir taraftan uçuş noktaları artarken, diğer taraftan mevcut uçuş noktalarına konma sayıları artırılmalı. Haftada iki üç uçulan yerlere her gün uçuş gerçekleştirmek mümkün. Buna en büyük engel de şimdilik Atatürk Havaalanı görünüyor. Havalimanlarındaki rötarlar, havacılık şirketlerinin en büyük kâbusu olmaya devam edecek.
2014 itibariyle THY'nin 244 uçağı var. Siparişler geldikçe yeni uçuş noktaları açılıyor. Hafta başında Amerika'nın batısına San Francisco'ya seferler başladı. Muhtemelen bu yıl Meksiko City ve bağlantılı olarak Havana'ya (Küba) uçuşlar başlayacak.
2020 yılında da THY'nin 420 uçağı olacak. Daha fazla uçağı olması için Amerikalı Boeing ile Avrupalı Airbus'un kapasitesini artırması ve onlarla yapılan anlaşmalara bağlı bir durum.
Madem Asya Pasifik hattında gelişme yaşanacak, buna bağlı olarak geniş gövdeli uçakların filoda ağırlığının artması gerekiyor. Uzak yol ve geniş gövdeli uçak, yeni ulaşım ve istihdam politikaları anlamına geliyor.
Rakamlarla söylemek gerekirse, şu anda yüzde 28 olan Asya Pasifik hattı yolcu hacmi kapasitesi, 2033 yılında yüzde 35 olacağı tahmin ediliyor.
Avrupa bölgesi şu anda yüzde 26 olan dünya yolcu hacminde aynı 20 yıl içinde yüzde 4 bir pasta kaybı yaşayacak. Aynı şekilde, şu anda Avrupa ile aynı büyüklükte pay alan Kuzey Amerika'da da dünya yolcu hacmine göre yüzde 7 puan kayıp öngörülüyor.
Afrika’nın ise şimdiki gibi yine yüzde 4 pay alarak konumunu koruyacağı tahmin ediliyor.
Unutmayalım ki, pastanın büyüklüğünü anlamak için şimdiki ve 20 yıl sonraki yolcu sayılarına bakmak gerekiyor. Geçen yıl 3.3 milyar olan dünya yolcu sayısı 2033 yılında 7.3 milyar olacak.
Dünya havacılık sektörüne her yıl yaklaşık 200 milyon yeni yolcu geliyor ve rekabet yoğunlaşıyor.
Unutmayalım ki 1500'ü aşkın havayolu şirketi bu pasta için yeniden konumlanıyor.
Sadece yolcu kapmakla değil, uçuş stratejilerimizi de yeniden planlamamız gerekiyor.
Eğer Avustralya'ya sefer yapamıyorsanız, küresel oyuncu olma şansınız nispi olarak azalır.
Diğer taraftan THY, dünya havacılığında ortalamanın üstünde büyüyor ama Ortadoğulu ve Asya Pasifik bölgesinde havacılık şirketleri daha fazla büyüyor. Yani rekabet hem pazarda hem de oyuncular arasında yoğunlaşıyor.
Mobil uygulamalar arttıkça ucuz bilet satışları ve ucuz sefer yapan havacılık şirketleri artıyor. Bir taraftan business class hizmetleri artarken, diğer taraftan ucuz biletlerle rekabet etmek zorunda kalınıyor.
İşin bir de kargo yönü var ki çok daha zorlu bir havacılık hizmetidir.
Yeni akım insansız hava araçlarının (İHA) havacılığı nasıl etkileyeceği de uzun vadede ele alınması gereken bir konudur.
THY, halen dünya sıralamasında 13. sırada görünüyor. Uzun vadede rekabet şansını koruyabilmesi için dünyada ilk 7, Avrupa'da ilk üç arasında güçlü şekilde konumlanması gerekiyor.
Uçmak keyiflidir ama maliyetlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.