2014 Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülü ESKADER’den
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği ESKADER 2014 yılının edebiyat, sanat ve kültür ödüllerini verdi geçen günlerde. Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bu ödül töreninde Bakan, Milletvekili, Büyükşehir Belediye Başkanı düzeyinde katılımı gözlerimiz aradı. Ne Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı vardı ne de temsilcisi. Ne Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik vardı ne de temsilcisi. Ne de telgrafları vardı. Yine de İstanbul Büyükşehir’i temsilen Kültür Daire Başkanı kadim dostumuz Abdurrahman Şen geldi sağ olsunlar. Kuşkusuz davet edilip edilmediklerini de bilmediğimi burada ifade etmek isterim.
Ali Emiri Kültür Merkezi’ndeki büyük buluşma Eskader’in daha çok büyüyeceğine dair işaretlerle doluydu. İçten, yürekten ve samimi bir ortam hep önde durdu. Durmalı da. Samimiyetin kaybedildiği yerlerde protokoller, soğuk havalar, dışlanmışlıklar, riyakâr bakışlar, gurur ve kibirli haller ister istemez devreye giriveriyor. Bundan uzak durulması icap eder. Tören öyleydi, diri, canlı, heyecanlı ve samimi. 28 ayrı dalda 30 ödül verdi Eskader. Ödül alanlarla dostlarını yan yana getirerek onlara onur belgelerini verdirmeleri de ayrı bir nezaketti doğrusu. Ben de 15 yıldır emekleye emekleye, duvarları aşa aşa edebiyat atölye çalışmasını yaptığımız AY VAKTİ ödülünü dostum Şeref Akbaba’ya verdim. On beş yıl önce bir akşamüstü Yuşa Tepesi’nde yürüyüş esnasında karar almıştık dergimiz Ay Vakti için. Kısa süre sonra Nurettin Durman ağabeyim de dergimizin üçüncü boyutunu sağlayarak ya Allah bismillah diyerek başlamıştık. Tam on beş yıl olmuş. Şükür. “Yol şükürdür” diyerek yürüyüşü sürdü sürüyor Ay Vakti’nin. Dergimiz 2014 yılı edebiyat dergisi ödülünü almış oldu. Salona yine kadim dostum Şehir ve Kültür dergisini birlikte yayınladığımız Mehmet Kamil Berse’yle geldik.
Eskader, birkaç yıllık bir kuruluşumuz, bir kültür, sanat derneğimizdir. Ben de bu derneğin bir üyesiyim. Yıl boyunca aralıksız kültür ve sanat faaliyetlerinde ismini önde tutmayı başarıyor. Özellikle kadim dostum kültür ve sanat adamı Mehmet Nuri Yardım’ın haklı gayreti, vefası, nezaketi, her kültür adamını dikkate alarak çağrılarda, iltifatlarda bulunuyor olması, Eskader’in büyümesinde en büyük vesiledir. Bir de var, her an yenilenen, taze tutulan, dikkate alınarak kültür sanat faaliyetlerinden bahseden.
Ödül sahipleri nasıl seçiliyor, jüri kimlerden oluşmuş, bunlar gecede göremediklerimiz. 28 ayrı dalda 30 kişinin sahneye alınma süreçleri de vaktin uzamasına neden oluyor. Bunlar dayanılası şeylerdir. Yeter ki ülfet, muhabbet, asalet, nezaket yerli yerinde olsun. Sevgi, saygı, hürmet ve hizmet amaca uygun düşsün. Lakin bütün dostların yüzü gülüyor, içten ve samimi muhabbetlerle kaynaşmanın, dayanışmanın en çok imrenildiği törenlerden birisi olduğunu da söylemekte yarar var.
Şerif Aydemir Ağabey, Eskader’in yeni Başkanı. Ödül töreninde yaptığı konuşma, kayda değer, altı çizilmesi gereken konuları gündeme aldı. Sezai Karakoç’tan, Fethi Gemuhluoğlu’ndan, Samiha Ayverdi’den, Yahya Kemal’den, Mehmet Akif’ten bahseden iyi hazırlanılmış bir konuşmaydı.
Üstadımız Sezai Karakoç’un bir tespitiyle söze başlamak isterim diyen Şerif Aydemir; “İnsanlığın ta bidayetten beri üç büyük ideal taşıdığını, bunların iyilik, doğruluk ve güzellik olduğunu, güzelliğin ise estetiğe ve sanata tekabül ettiğini söyledi. Türk-İslam Medeniyetinin dünyada var olmuş medeniyetlerin bütün birikimlerinden faydalandığını, ancak onlardan ayrı olarak yayını çok daha ötelere gerdiğini, beşeriyetin vicdanına, mutlak hakikati çiğ taneleri gibi serpelediğini ve insanı kalbinden yakaladığını vurguladı. Şerif Aydemir, “İşte o medeniyetimizin ana sütunlarından olan edebiyat, güzel sanatlar, musıki ve mimari gibi alanlarda göz ve gönül dolduran gayretleri ve eserleri görmezden gelemezdik. Zihnimizi, muhabbetimizi ve elimizi onlara uzatmak zorundaydık” dedi. Aydemir, “Fuzûlî’yi, Şeyh Galib’i, Itri’yi, Sinan’ı, Karacaoğlan’ı ve Yunus’u yeniden arayıp bulmak, yeniden kendimizi zamana kurmak gibi bir derdimiz olmalıdır.” diyerek konuşmasına devam etti.
2014 ödüllerinin bu yolda bir teşvik ve takdir mahiyeti taşıdığını da belirten Aydemir, bütün katılımcılara teşekkür etti. Dinleyiciler, anlamlı ve özlü konuşmasından ötürü Şerif Aydemir’i dakikalarca alkışladı. Çünkü konuşma ortak ses, ortak beklenti ve önemli tespitlerle yol göstericilik mahiyetindeydi.
Son yıllarda Cumhurbaşkanlığı ve Meclis tarafından da Üstün Hizmet ödülleri veriliyor. Bunlar Büyüyen Türkiye’nin fotoğraflarıdır ve önemlidir. Eskader de Özel ve Üstün Hizmet Ödülleri verdi. Özel Ödül en sona bırakılmış. Oysa bunlar önce verilmesi gerekirdi diye iç geçirmedim desem eksik olur. Prof. Dr. Salih Tuğ hocam (Benim İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden hocam ve okul müdürümdür). Üstün Hizmet Ödüllerini ise “Prof. Dr. Kemal Eraslan, Neyzen İlyas Çelikoğlu ve
Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali aldı. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Ahmet Efe, Sabri Koz, Ahmet Yaşar Ocak, İhsan Kabil, Prof. Dr. Muhittin Serin, Münip Utandı, Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Orhan Kurt ve Toron Karacaoğlu ödül alanlar arasındaydı. Kurum olarak İnsan Yayınları, İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü ile İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na da çeşitli dallarda ödüller verildi. ESKADER belgeselinin gösterilmesiyle başlayan programda Münip Utandı, dinleyicilere güzel bir konser verdi. Fırat Kızıltuğ ud’uyla, Nurullah Kanık da ney’iyle Münip Utandı’ya eşlik etti. Ziyaretçiler, tören dolayısıyla açılan “Ödül Kazanan Eserler”, “ESKADER Kültür Sanat Faaliyetleri” ve “Basında ESKADER” sergilerini gezdiler. Sunucu Selahattin Kocaarslan’ın takdimini yaptığı tören, değerli ses sanatkârı Münip Utandı’nın Türk müziğinden seslendirdiği eserlerle başladı. Daha sonra ödüller, sahiplerine takdim edildi. Osman Akkuşak, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Fuat Başar, Ahmet Özdemir, Dr. Metin Eriş, Mehmet Cangır, Şakir Kurtulmuş, Meryem Aybike Sinan, Muhterem Yüceyılmaz, Gazi Altun, Erol Ülgen, Prof. Dr. Mehdi Ergüzel, Recep Garip, Ali Haydar Haksal, Hilali Mahmutoğlu, Abdurrahman Şen, Can Alpgüvenç, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Erdoğan Aslıyüce, Sâkin Öner, Engin Köklüçınar, Zeki Akyüzlü, Ahmet Mahir Pekşen ve Hikmet Sırma ödül sahiplerine plâketlerini takdim edenler arasındaydı. Ödüllerin sahiplerine verilmesinin ardından toplu fotoğraflar çekildi.”
KİMLER ÖDÜL ALDI?
1-Araştırma: İhsan Süreyya Sırma / Müslümanların Tarihi (Beyan Yayınları)
2-Biyografi: İlker Dere / Tahsin Banguoğlu (Akıl Fikir Yayınları)
3-Çocuk Edebiyatı: Ahmet Efe (Bütün çocuk kitaplarıyla, Nar Yayıncılık)
4-Deneme: Cengiz Aydoğdu / Yalnızlık Muhatap İster (Ötüken Neşriyat)
5-Dergi: Ay Vakti
6-Halk Edebiyatı: Sabri Koz / Karacaoğlan – Köroğlu (Kitabevi Yayınları)
7-Hâtıra: Ahmet Yaşar Ocak / Arı Kovanına Çomak Sokmak (Timaş Yayınları)
8-Hikâye: Fatma Pekşen / Güldönümü(Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları)
9-İnceleme: Şemsettin Şeker / Tanzimat Fikri ve Edebiyat (Dergâh Yayınları)
10-Klâsik Türk Sanatları: Prof. Dr. Muhittin Serin (Hat Sanatkârı)
11-Kitap Yayıncılığı: İnsan Yayınları
12-Kurum: İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü
13-Kültür Projesi: “İstanbul Kore’de 2014” Projesi ile İBB Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı
14-Mahallî Basın: Arapgir Postası Gazetesi
15-Mizah: Sait Coşar / Karikatürün Aynasında Edebiyatçılar (Kapı Yayınları)
16-Monografi: Mustafa Özçelik / Yunus Emre’nin Dostları (Büyüyen Ay Yayınları)
17-Müzik: Münip Utandı (ses sanatkârı)
18-Okumaya Teşvik: Şenol Koca / Düzce - Kaynaşlı Kaymakamı
19-Roman: Mürsel Gündoğdu / Vezir – Nizamülmülk (Nesil Yayınları)
20-Sinema: İhsan Kabil (Sinema yazarı ve eleştirmeni)
21-Şiir: Nurettin Durman / Derin Yara (Profil Yayınları)
22-Tarih: Prof. Dr. Mustafa Fayda / Hulefâ-yı Raşîdîn Devri (Kubbealtı Neşriyatı)
23-Tasavvuf Kültürü: Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç
24-Televizyon Dizisi: Yedi Güzel Adam (TRT1 Televizyonu)
25-Temaşa Sanatı: Orhan Kurt (Karagöz ustası)
26-Tiyatro: Toron Karacaoğlu (Şehir Tiyatroları)
27-Üstün Hizmet Ödülü: Prof. Dr. Kemal Eraslan
28-Üstün Hizmet Ödülü: İlyas Çelik-
oğlu
29-Üstün Hizmet Ödülü: Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali
30-Özel Ödül: Prof. Dr. Salih Tuğ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.