Cumhurun Külliyesi
İnşaat aşamasından bugüne kadar kısır tartışmalara sahne olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’yle ilgili yazacağım aklımın ucundan geçmezdi. Çünkü ne mimarım, ne mühendis ne de teknik bir bilgiye sahip değilim. Ama her nedense ağzı olanın konuşur olduğu ülkemde bilen bilmeyen, anlayan anlamayan herkes her konuda ahkâm kesmeye alıştığından olsa gerek en çok konu edinilen mekânlar arasında yer aldı.
Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleşen ‘Millet Camii’ nde de namaz kılmak nasip olmadı ama en kısa zamanda vakit ayırıp sizlerle orası hakkında paylaşımlarım olacak.
Günlerdir muhalefet partilerince yapılan tartışmaların sığ bir zeminde ve amiyane tabirle mahalle ağzıyla yapılması karşısında susma hakkımızı kullandık ama bazı meslek örgütlerinin mesleki kaygılardan değil de siyasi rol kapmalarından dolayı külliye ile ilgili attıkları çamurlardan haberimiz var.
Keşke mimar ve mühendislerimiz binalarda kullanılan malzemelerin uygunsuzluğundan, inşaat alanındaki tehlikeli konumdan, standart dışı, çürük, kaba gibi meslekî duyarlılıktan dolayı eleştirilerdi, biz de ‘haklılar’ diyebilseydik. Ama böyle olmadı, basından takip edebildiğimiz kadarıyla ne mesleki bilgi ve birikimleri yerine mevcut iktidarın icraatlarını konuşturdular.
Cumhurbaşkanlığı külliyesi ile alakalı olarak son açıklamayı Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaştı. Genel Başkanlığını Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı Akif Özkaldı’nın üstlendiği birliğin konuyla ilişkili açıklamalarını Genel Başkan Vekili Nihat Özdemir yaptı. TDMMB Külliye üzerine yapılan tartışmalara son noktayı koymak istediklerini belirterek, külliyelerin sadece taştan, duvardan müteşekkil olmadığını, yapıların mimarî olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını söyleyerek Mimar Sinan’ın kültürümüzün eşsiz külliyelerini hayata geçirerek medeniyetimizi taçlandırdığına dikkat çekildi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesiyle ilgili şahsi düşüncemizi dost meclislerinde ifade ederken ‘Sayın Cumhurbaşkanımız cebine koyup götürecek değil’ diyoruz ama anlamakta zorlananların olduğunu da biliyoruz. Devletimizin gücünü ve değerini gösteren eser olduğunu adını ‘Külliye’ koyarak tarihimizdeki ruha dönüldüğü, kütüphanesiyle, konferans salonları, camisi ve diğer müştemilatı ile milletle kucaklaşan bir mekân olduğunun bilinmesini isterim. Zaten Nihat Özdemir’de yaptığı açıklamada milletimizin külliyenin içindeki ‘Millet Camii’ni doldurarak bu cevabı verdiğini ifade etti.
Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliği’nde kadim dostlarımızla sıklıkla olmasa bile bize gerek duyulduğunda birlikte oluyor ve etkinliklerinde müktesabatımız ölçüsünde yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Her ne kadar mesleki bir dayanışma platformu oluştursa da kültürümüze, sanatımıza yaptığı hizmetlerin tarihte yerini alacağını bildiğim kuruluşun Azerbaycan/Bakü’de düzenlemeyi planladığı Türk Kurultay’ının ön çalıştayı TÜRKSOY’un Çankaya Oran’daki Genel Merkez binası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Yapı işleri Genel Müdürü Kasım Kayhan, İlbank Genel Müdürü Turgut Dedeoğlu, Türksoy Genel sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin konuşmacı olarak katıldığı programda yapılacak olan kurultayla ilgili bilgiler de verildi.
2016 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenecek olan kurultay çalışmasına milletvekili, yazar, düşünür ve ilim adamlarının yanı sıra. bürokrat ve iş dünyasından isimler katılırken TDMMB yönetim kadrosu da hazırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.