Şanlıurfa.. Gönlü gani insanların şehri..

Şanlıurfa.. Gönlü gani insanların şehri..

Hafta sonunu, “Peygamberler Şehri” olarak bilinen ve halkının hemen hepsi için “gönül insanları” tabirini rahatlıkla kullanabileceğimiz aziz Şanlıurfa ilimizde geçirdim..
Yine bir MÜSİAD organizasyonu.. MÜSİAD durmuyor değerli dostlarım.. Hani Başbakan Tayyip Bey’in sık kullandığı bir söz var; “durmak yok, yola devam” diye.. İşte MÜSİAD’da aynı şekilde; elinde hizmet asası, beyninde ise Türkiye’yi ileriye götürebilme projeleriyle “o şehir senin, bu vilayet benim” misali dolaşıp duruyor..
Hizmet gönüllülerinin bu defaki seferi Şanlıurfa’ydı.. MÜSİAD 0tomotiv ve Makine Sektör Başkanı Necmettin Öztürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri “GAP Çerçevesi İçerisinde Makine Sektörü’nün Geleceği” konulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nı Şanlıurfa’da yapmayı planlamışlar.. Şanlıurfa MÜSİAD Şube Başkanı Mustafa Tuz ve şube üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen program 2 gün sürdü..
Şanlıurfa’yı beklediğimden iyi gördüm ve de özellikle temiz buldum.. İnsanlarını anlatmaya gerek var mı bilmiyorum.. Herkes güler yüzlü, herkes tevazu dolu ve “işleriniz nasıl, bu kriz denen belayı berza sizin buralara da uğradı mı” diye sorduğumuzda, “elhamdülillah, biz halimizden memnunuz, işlerimiz iyi de gitmese, huzurumuz var, başımızı sokacak bir evimiz var, iş güç nasılsa olur” diyebilecek kadar gönlü sevgi dolu, vatanına bağlı insanlarla tanışmaktan, ayak üstü de olsa onlarla sohbet etmekten mutlu oldum..
Bu vesileyle, böylesine önemli bir organizasyonu “Peygamberler Şehri Urfa’da” yapmayı planlayan Necmettin Öztürk kardeşime teşekkür ediyorum..
Şanlıurfalılar gördüğüm kadarıyla idarecilerinden yana kısmetli insanlar.. Bir başka ifadeyle Urfalıların “emin ellerde” olduklarını söyleyebiliriz.. Gerek Vali Yusuf Yavaşcan, gerekse Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, halkın diliyle konuşan, aziz milletimizin hassasiyetlerine tercüman olan insanlar!.. Kendileriyle tanıştık, sohbetlerine iştirak ettik ve de mutlu olduk..
Gelelim Otomotiv ve Makine sektörü programına.. İstişare toplantısına MÜSİAD Makine ve Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Necmettin Öztürk, yönetim kurulu üyeleri Zeki Akbal, Mehmet Fatih 0ruç, Turgut Al, Mustafa Karayılan, Mehmet Somalı, Kerim Genç, Yakup Tüfekçi, 0rhan Eriman, Salih Atılgan, Mehmet Batur, Sektör Koordinatörü Raşit Yemişen ve MÜSİAD Genel Merkez Basın Koordinatörü Sadi Dinleyici’nin yanı sıra, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Büyükdede, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Dış Ticaret Müsteşarlığı Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı İsmet Yalçın, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk, Ekonomist Hikmet Baydar, Şanlıurfa İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Kuş, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Tuz, MÜSİAD üyeleri, ekonomistler, üniversitelerin öğretim üyeleri ve makine ve sanayi sektöründe faaliyet yapan işadamları katıldı..
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, hükümetin KOBİ’lere vermeyi planladığı “can suyu” kredisinin salı günü(bugün) Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanacağının müjdesini verdi.. Kaplan, açıklanacak yeni paketin küresel finans krizi sonrası reel sektörün etkilenmesini minimize edecek bir program olacağını da ifade etti..
MÜSİAD Genel Merkez 0tomotiv ve Makine Sektörü Başkanı Necmettin Öztürk ise, makine sektöründe bir daralmanın söz konusu olduğunun altını çizerek mutlaka yeni yatırım imkanlarının araştırılması gerektiğini söyledi.. GAP’da önemli olan sektörlerin yanında makine sektörünün de ciddi biçimde ele alınması gerektiğini de ifade eden Necmettin Öztürk, her şeye rağmen 1990 yılından bu yana yıllık %20'lik bir artış gösteren sektörün, bu ortamdan “en az hasarla” çıkmasını diliyorum diyerek sözlerini sürdürdü..
Bunlar programın teknik yönleriydi..
Tabii Şanlıurfa seyahatinin güzelliklerle dolu bir başka tarafı da vardı.. 0 kadar unutulmayacak sahnelere şahit olduk ki, bunlar anlatılmaz sadece yaşanır..
Hangisini anlatayım?.. En iyisi kısa kısa geçeyim..
Şanlıurfa’da şehrin en birinci oteli olan El-Ruha’da kaldık… Cuma gecesi otele intikal ettiğimizde davul-zurna eşliğinde karşılandık, ki gerçekten görülmeye değerdi..
0telde “mağara” adı verilen orijinal ve otantik, aynı zamanda tarihin derinliklerinden gelen ve insanı çok eskilere taşıyan salonlar mevcut.. İşte onlardan birinde MÜSİAD Şanlıurfa şube yöneticilerince kafilemize bir akşam yemeği verildi.. Yer sofrası.. Yöresel yemekler.. Ve elbette ki yöreyle özdeşleşmiş çiğ köfte.. Ardından ise, mahalli sanatçı Abdullah Uyanık’ın idaresindeki “sıra gecesi!..” Urfalıyam Ezelden okununca film adeta kopuyor..
Unutulmayacak Urfa seyahatinin tamamını kısa başlıklarla anlatayım.. 0telimizin hemen yanı başındaki Hz. İbrahim makamı.. Balıklı göl.. Gölün içerisinde binlerce balık.. Yüzlerce ziyaretçi.. Her sabah namazı sonrası yapılan ve yaklaşık 400 yıldır devam eden zikir!.. MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerinden Şanlıurfa’nın yiğit evladı Nurettin Nebati ve Hikmet Köse’yle Urfa’nın tarihi hanlarında yaptığımız gezinti.. Özellikle de Köroğlu Han’daki Hanefi Usta’nın icadı meşhur Urfa kebabı.. Urfa’yla neredeyse birleşmiş konumda olan ve modern yapılarıyla şehrin iftiharı haline gelen Karaköprü Beldesi.. (Başkan Ahmet Güzel’i göremedik.. Ankara’daymış.. Sağolsun Basın Danışmanı Reşat Uzun sayesinde Karaköprü’yü gezdim).. Yine kafileyle yapılan ve her köşesi tarih kokan Harran seferi. Harran’ın hemen yanı başında yörenin manevi dinamiklerinden olan Hayati Harrani Hazretleri’nin kabri.. Ve o mübareği de ziyaret edişimiz..
Yine Şanlıurfa’nın mahalli tasavvuf sanatçılarının kafilemiz şerefine verdikleri ve ismine “yöresel mevlid” denilen ilahilerden oluşan eserler!.. Bu eserleri icra eden, ederken de dinleyicileri manevi atmosferde gezintiye çıkaran Hafız Ziya’nın idaresindeki “Grup Dergah!..” Program sonrası yaptığım konuşmada kendilerini en kalbi duygularla tebrik ettim..
Şanlıurfa’da bulunduğumuz zaman zarfında bizleri memnun edebilmek için gayret sarf eden rehber arkadaşlar.. Emrullah Bademci.. Ömer Faruk.. Nargile üstadı Suat Gümüşçü.. Şığ Baba.. 0 mekanın terbiyeli ve nazik çalışanları..
Kısacası değerli okuyucularım; yemeklerinde kullandıkları acı biber bir yana, yürekleri son derece tatlı olan Şanlıurfa’nın cömert ve temiz kalpli insanlarını tanımaktan duyduğum memnuniyeti inanın ki tarif edemem..
Aslında memleketimizin her tarafı Urfa!.. Edirne’si Urfa!.. Urfa’sı Malatya.. Malatya’sı Bursa!.. Bursa’sı Trabzon!.. Trabzon’u Erzurum!.. Ezurum’u Antalya!..
Yeter ki insanlarımız iyi yönetilsin!.. Önlerine güzel hedefler konulsun. Ve her bakımdan gelişmelerine katkı sağlansın..
Şayet, bunlar da yapılmıyorsa, hiç değilse gölge edilmesin..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi