Köklü değişimlere tanık olabiliriz
İbre İsrail aleyhine döndü
Sürprizlere hazırlıklı olmalıyız.
Küresel ve bölgesel ölçekte her an şok gelişmelere, köklü değişimlere tanık olabiliriz.
Taşlar yerinden oynayabilir...
Bunları şu nedenlerden dolayı söylüyorum:
Obama'nın Rusya gezisi ve sonrası yaşanan gelişmeler, dünya liderlerinin BM'de yaptığı konuşmalar, Uluslar arası Atom Enerji Ajansı'nın son toplantısı, Pittsburgh'daki G-20 zirvesinin ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde İran ile Batı arasında gerçekleşen nükleer müzakereler sonrası verilen beyanatlar, yapılan yorumlar, yazılanlar, çizilenler...
Yaklaşık bir ay içerisinde yaşananlar dünyanın "şaşırtıcı-şok gelişmelere sahne olacağının" sinyallerini verdi.
Örneğin, BM'de İsrail'in nükleer silahlarının eleştirildiği bir kararın ilk kez çıkması, ABD ve İsrail'e yakınlığıyla bilinen politikacı ve gazetecilerin İsrail karşıtı beyanatlar vermesi, şaşırtıcı isimlerin İsrail'e eleştirel tarzda yazılar kaleme alması...
Çin ile sürdürülen ilişki biçiminin İran ile kurulması önerisi...
Rusya'nın İran'a karşı ambargoya yeşil ışık yakması...
Elbette sürpriz gelişmeler sadece bunlarla sınırlı değil.
Yaşananları ve dikkat çeken gelişmeleri şöyle sıralayabiliriz:
1- ABD Başkanı Barack Obama'nın Moskova ziyareti sırasında Rusya ve ABD arasında sürpriz diye nitelendirilebilecek politik gelişmeler yaşandı. Bunlardan bir tanesi, Özbekistan'ın Amerika'ya yönelik tavır değişikliği... Hatırlayacak olursak, Afganistan savaşıyla birlikte Orta Asya ülkelerine askeri üsler kuran Amerika'ya Özbek lider Kerimov da ülkesinin kapısını açmıştı. Ancak Andican'daki isyanda parmağı olduğu gerekçesiyle ABD askerlerini ülkesinden kovmuştu. Bu gelişmeler üzerine iki ülke arasında sert rüzgarlar esti. Ancak Obama, Moskova'da diplomatik temaslarını sürdürürken, Özbekistan'dan sürpriz bir açıklama geldi ve Washington'a yakınlaşma mesajları verildi. Kısa bir süre sonra da iki ülke heyetleri arasında ard arda toplantılar düzenlendi.
2-Aynı biçimde Kırgızistan da askeri üs konusunda ABD'nin taleplerini kabul ettiğini açıkladı...
3-Çok geçmeden Obama, Rusya'yı son derece rahatsız eden füze savunma sistemi olarak adlandırdıkları silahları Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya yerleştirmekten vazgeçtiğini açıkladı.
4-Amerikan yönetiminin bu kararından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rusya Devlet Başkanı Medvedev, BM toplantısı sırasında İran politikalarında tavır değişikliğine gidebileceklerini, alınacak yaptırım kararını destekleyeceklerini politik bir dille açıkladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, Rusya'ya (daha sonra kamuoyuna açıklanan) gizli bir ziyaret gerçekleştirdi. Netanyahu ile İran pazarlığı yapan Medvedev, "İsrail İran'a saldırmayacak, bize söz verdi" şeklinde bir açıklama yaptı.
İSRAİL'E KARŞI ŞAŞIRTICI TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ
5-BM toplantısında ana konu İran ve İran'ın nükleer programı olmasına rağmen en dikkat çekici gelişme, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) 53'üncü Genel Kurul toplantısının son gününde, "İsrail'in Nükleer Yetenekleri" başlıklı Telaviv'in atom ve nükleer programlarını eleştiren bir kararın çıkması oldu. Bu karar, İsrail aleyhine çıkan ilk karar oldu.
6-BM komisyonunun başkanı olan eski Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone tarafından, 22 gün süreli Gazze Operasyonu sırasında İsrail'i savaş suçu işlemekle suçlayan bir rapor kamuoyuna açıklandı.
7-ABD eski güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski, "Eğer İsrail savaş uçakları, Irak hava sahasını kullanıp İran'a saldırırsa ABD savaş uçakları havalanıp onlarla çarpışmalı, onlar tepemizde uçarken oturup seyredecek miyiz, onlara bu hakkı vermeme konusunda ciddi olmalıyız, kimse bunu istemez ama olursa da Liberty vakasının tersi olur" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu mesaj bir yanıyla, İran'a tehdit biçiminde de algılandı.
ABD Başkanı Obama'nın önerisiyle BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı "dünyanın nükleer silahlardan arındırılması" kararının da İsrail'de rahatsızlığa yol açtığı belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.