Herşey Allah'ın nimetidir
Muhterem cemaat!
Cenâb-ı Hakk'ın insanlar üzerindeki nimetleri sınırsızdır. Biz bu nimetlerin pek azını idrak edebiliriz. İdrak edebildiğimiz nimetler de, ekseriyetle "açık nimetler" sınıfına girerler.
Açık nimetler, Cenab-ı Hakk'ın bize verdiği nimetlerdir. Gizli nimetler ise bizlere vermediği şeylerdir. Bir misalle söylersek daha iyi anlaşılır. Meselâ, Cenab-ı Hakk (c.c.)'ın bizi hastalıklardan, felâketlerden, musibetlerden, kazalardan belâlardan korunması, muhafaza altına alması gizli nimetlerdendir.
Cenab-ı Hakk (c.c.), insanlar üzerindeki gizli nimetlerden bahsedip sayarken mealen şöyle buyurur:
"Görmez misiniz? Allah; göklerde olan ay, güneş, yıldızlar ve bulutlar gibi varlıkları, yerde olan hayvanları, denizleri, nehirleri ve madenleri sizin emrinize verdi. Açık ve gizli nimetleri üzerinize tamamladı."
Bir başka âyette (Nahl suresi ayet: 66) gizli ve açık nimetlerden bahsederek dikkatimiz çekilir. Bu âyetlerden birinin meâli de şudur:
"Sağmal hayvanlarda sizin için elbette bir ibret vardır. Size onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından, içenlerin boğazlarından kolaylıkla geçen dupduru (ve tertemiz) bir süt içiriyoruz."
Hurma ağaçlarının meyvelerinden, üzümlerinden; arıların karınlarından çeşitli renkte ve tatta yiyecekler, içecekler çıkar. Bunlarda insanlar için şifa vardır. Düşünenler için bunlar büyük ders olurlar." (Nahl Suresi, Âyet: 66, 67, 68, 69)
Muhterem cemaat!
Aynı topraktan yiyen, aynı güneşten ısınan ve aydınlanan, aynı havayı soluyan insanların ve hayvanların renkleri birbirlerinden ayrı.
Koyun ot yiyor et oluyor, süt oluyor, kan oluyor, gübre oluyor, kemik oluyor. Kan süt'e renk vermiyor. Gübre et'e koku vermiyor. Teknoloji harikası buzdolaplarımızda alt gözdeki yemek tabağından üst gözdeki yemeğe koku sirayet ediyor. Bunlarda aklı olanlar için ne büyük ibretler vardır.
Muhterem cemaat!
Altın da insanlar için bir nimettir. Ama her taraf altın olsaydı, toprağımız altın olsaydı, evleri, yolları altın ile yapsaydık, o zaman gram gram toprak alır satardık, saklardık. Bunlar ne büyük ibretlerdir? Allah (c.c.):
• İşiten toplumlar için ibret vardır. (Nahl: 65)
• Aklını çalıştıranlar için ibret vardır. (Nahl: 67)
• Düşünenleri çin ibretler vardır. (Nahl: 69) buyurmaktadır.
Muhterem cemaat!
Kur'ân'da iki şifadan bahsediliyor.
Biri Nahl suresindeki 69. cu ayette: Arı balında bizim için şifa olduğu ifade ediliyor. Yiyecek ve içeceklerin kullanım şekillerinin anlatımıyla olan şifa.
İkincisi de, toplumsal hastalıklara, hukuki hastalıkları bazen de ruhsal hastalıklara şifa olmak üzere Kur'ân-ı Kerim'i indirmiştir. (İsra Suresi, Âyet: 82)
Muhterem cemaat!
Hergün zamanımızın büyük bölümü vasıtaların üstünde ve arasında geçiyor. Hergün onlarca defa trafik kazasından korunuyor olmamız Allah'ın bizlere bir nimetidir. Organlarımızın hastalanmaması Allah'ın bir nimetidir. Konuşuyor, işitiyor, tutuyor, yürüyor olmamız Allah'ın bir nimetidir. Yağmur tanelerinin yıldırım gibi zarar vermemesi Allah'ın birer nimetidir. Bütün bunları sayarak belirtmemizin imkânı da yoktur.
Öyle ise şu ifadelerle meseleye noktayı koyalım:
Allah'ın üzerimizdeki nimetleri sınırsızdır. Açık ve gizli nimetler olarak ifade edebileceğimiz bu nimetlere hem şükredelim, hem de bunları akledelim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.