Eğitimde devrim
Milli Eğitim Bakanlığı, kanun hükmünde kararname ile ideolojik tanımlamaları bertaraf ederek eğitimin amaçlarını yeniden belirledi. Yeni düzenlemede eğitimin hedeflediği modelin çerçevesi; “Okulöncesi ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencileri bedenî, zihnî, ahlâkî, manevî, sosyal ve kültürel nitelikler yönünden geliştiren ve insan haklarına dayalı toplum yapısının ve küresel düzeyde rekabet gücüne sahip ekonomik sistemin gerektirdiği bilgi ve becerilerle donanarak geleceğe hazırlayan eğitim ve öğretim programlarını tasarlamak, uygulamak, güncellemek...” ifadeleriyle özetlenmiş.
Eğitim sistemimizdeki çarpıklıklar, yetersizlikler, uygulamadaki düzensizlikler, kalitesizlik her öğrenim yılı başında gündeme getirilse de adeta dokunulmaktan, birilerini ürkütmekten korkulan bir alan olma konumundan çıkamamıştı. Kararname, kökten bir anlayış değişikliğiyle eğitimde ikinci devrimi başlatmış oluyor.
Bütün değişimlerin artısını eksisini, uygulamalardaki başarısını zaman ve tecrübeler gösterir. Eğitimin temel amacı ahlâkî anlamda yüksek vasıflı, donanımlı, bilgili, muhakeme kabiliyetine sahip özgür iradeli insanlar yetiştirmektir. Bu açıdan millî eğitim politikalarını iktidarların politikalarından bağımsız hâle getirmek lazım. Kararnamede “küresel düzeyde rekabet gücüne sahip ekonomik sistem” ifadesine bana göre esas amaçlar içerisinde yer verilmemeliydi. Küresel rekabet yatırımları ve buna bağlı olarak sermaye artırımının öncelediğinden, meselâ tabiatın dengesini bozmaktan çekinmez, fabrikalara yer açmak için yeşil alanları rahatlıkla gözden çıkarır. Çünkü betonlaşmış alanlar ekili alanlardan daha çabuk ve kolay kâra dönüşür. Açıkçası ahlâkî, mânevî, kültürel değerlerle küresel ekonominin istekleri pek uyuşmaz.
Dünya, küresel kültürün kendisine neler kaybettirdiğinin farkında. Fakat işin çivisi öylesine çıkmış ki, toparlamakta zorlanıyor. Gidişattan rahatsızlık duyan duyarlı insanların “Köklere dönüş” hareketleri gibi başlattıkları girişimler folklorik araştırmalardan öte etken hareketlere dönüşemiyor. Yıkmak kolay, ama yıkılanı onarmak pek kolay olmuyor.
Bakanlık eğitimin amaçları arasına ekonomik model seçimini sıkıştırmamalıydı. Onun yerine, her alanda özgür iradesiyle, insanlığın, insan olmanın sorumluluğunu idrak ederek karar verebilecek nesillerin yetişmesini dile getirmeliydi. İyi olana uyum sağlanır. Kötüye uyum sağlamak yeni kötülüklere kapı açar. Milletimiz, yanlış idarelerden ve onların yanlış kararlarından çok çekti. Bu bakımdan eğitimdeki değişim, neredeyse Anayasa değişimine yakın ölçülerde önem taşıyor. Yeni eğitim politikasını belirleyen her fikrin ve fikri ifade eden her cümlenin dikkatlice seçilmesi lazım.
Evlerimiz, sokaklar, kurumlar v.s. yani günlük hayatımız içerisindeki davranış özelliklerimiz eğitimin sisteminin ne ölçülerde başarılı olduğunun direkt göstergesidir. Genel görüntüye bakılırsa, hâl ve gidişat notunun yüksek olduğu söylenemez. Hangimiz aldatıldığımızın endişesini duymadan istediğimiz yerden alış-veriş yapabiliyoruz? Kaçımız unuttuğumuz bir eşyayı bıraktığımız yerde bulacağımızın emniyetini duyuyoruz? Caddelerde çarpışmadan yürümeyi becerebilenlerimiz var mıdır? Menfaatimizi gözden çıkararak doğru bildiğimizi açıkça konuşuyor muyuz? Etrafımızda para kokusu olan her yere üşüşen nice okumuşları görmüyor muyuz?
Millî Eğitim Bakanı, kangrenleşmiş bir meseleye cesurca el attı. Dileğimiz bu atılım hayırlara vesile olsun. Eğitimimiz temel politikasını, medeniyet inşa edebilecek zenginlikte medenî insanlar yetiştirme üzerine kursun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.