Annenin evlat üzerindeki hukuku
İbn-i Sülame es-Sülemî (R.A.) den rivayet edildiğine göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:
"Her şahsa anasının hakkına riâyeti tavsiye ederim, her şahsa anasının hakkına riâyeti tavsiye ederim, her şahsa anasının hakkına riâyeti tavsiye ederim. Bu cümleyi üç kez tekrarladı. Her şahsa babasının hakkına riâyet etmesini tavsiye ederim. Her şahsa, işine bakan velisinin hakkına riâyet etmesini tavsiye ederim, velisi tarafından ona eziyet olsa bile." (İbn-i Mace, Edeb:1, No:3657, 2/1206)
Behz b. Hakîm; babası, O da dedesinden rivayete göre demiş ki:
- Ya Resûlellah! kime iyilik yapayım? dedim. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
"Annene, sonra annene, sonra yine annene, sonra babana, sonra da sıra ile en yakınına ve en yakınına." (Ebu Dâvud, Edeb:129, No:5139, 2/757; Tirmizî, Birr:1) buyurdu.
Kuleyb b. Menfaa (R.A.)nun dedesinden rivayet edildiğine göre kendisi birgün Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimize gelip:
Ya Resûlellah! Kime iyilik edeyim? demiş de, Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:
"Annene, sonra babana, sonra kızkardeşine, sonra erkek kar¬deşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettiril¬mesi gereken yakınlardır." (Ebu Dâvud, Edeb:129, No:5140, 2/757) buyurdu.
Bu hadîs-i şeriflerde, annenin evlat üzerindeki hukukunun babanınkine nisbetle üç misli olduğu ifade edilmektedir. Annenin bu üç misli hakkı, şu üç şeye karşılıktır: Hamilelik zahmeti, doğurma meşakkati ve emzirme sıkıntısı. Bu husus:
"Biz insana, ana-babasına karşı iyi davranmasını, iyilik etmesini tavsiye ettik. Zira annesi onu karnında zahmetle, zorluğa uğrayarak taşıdı ve zahmetle, güçlükle doğurdu. Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay sürer..." (Ahkâf sûresi:15) âyet-i kerimesinde beyan buyrulmuştur ki, babanın bu hususlarda anneye bir iştiraki bulunmamaktadır.
Bu sebeple iyilik ve itaatte annenin babaya takdim edileceği hususunda İslâm uleması icma etmiştir.
Fakat günümüzde annelerin ekseriyeti çocuklarını emzirmeyip; biberonla, mama ile büyüttükleri için üç misli değil, iki misli hakka sahiptirler.
Ayrıca çoğu durumlarda evlatların annelerini, babalarına nazaran ikinci plana atmaları, annelerinin hukukunu hafife almaları sebebiyle, Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz bunu engellemek maksadıyla tekrarlara yer vererek annelerin hukukunun ehemmiyetini te'kid etmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.