Kadir Gecesi, İmam-Hatipler, Kurân ve Siyer Dersleri
Bu gece, inşallah Kadir Gecesidir.
Kurân-ı Mübînin ikra: oku-anla-anlat emri ile başlayan ilk beş âyetinin Hirada Peygamberimize (s) inzal buyurulduğu kutlu gece...
Mutlak hakikatin bilgisi olan Vahy-i İlahinin insanlığın âfâkını kıyamete kadar aydınlatmak üzere son kez -Kurân olarak- gönderildiği gece...
Bin aydan yani matematik hesapla 82 küsur yıl gibi uzunca bir insan ömründen daha hayırlı, insan ömrüne gerçek amacını ve anlamını kazandıracak ömre bedel bir mübarek gece...
Ramazan ayı ki o ayda Kurân; insanlara yol gösterici, doğru yola iletici, eğri ile doğruyu birbirinden ayırt edici olarak indirildi. (Bakara 2/185)
Biz onu (Kurânı) kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için iner. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.(Kadir suresi)
Tan yerinin ağarmasına kadar bir esenlik, selâmet ve rahmet sağanağı demek olan bu kutlu geceyi, kana kana Kurân okuyup ruhumuza sindirerek, kutlu mesajını bize gönderdiği için Kitabın Rabbine kıyam, rükû ve secde ile hamdederek geçirmek, böylece Kurânı kalplerimizin baharı kılmak gerekir.
Ancak, Kurânın kadrini ve kıymetini idrak etmek, yalnız bir gecede olup bitecek bir iş değildir. Hayatın kitabı olan Kurân-ı Kerimi bir ömür boyu okuyup-anlamak ve hayatın bütün ân ve alanlarını Onun şaşmaz ilkeleri doğrultusunda yaşamakla Kitabullahın kadrü kıymetini hakkıyla idrak edebiliriz.
Bu bağlamda, önümüzdeki eğitim sezonunda bütün okullarımızda Kurân-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerinin seçmeli olarak okutulacak olmasını ve İmam-Hatip okullarının orta kısımlarının yeniden açılması ile, Kurân ve Siyer eğitiminin daha bir ciddiyetle yapılacak olmasını, Kitabullahın gereği gibi öğrenilip hayata aktarılması noktasında son derece önemli ve anlamlı buluyoruz. Belirtmeliyiz ki; her Müslümanın bir hayat rehberi olarak okuyup anlamak ve yaşamak zorunda olduğu Kurân-ı Kerim, Yürüyen Kuran olan Allah Rasûlünün (s.) hayatı ve ahlâkı öğrenilmeden gereği gibi anlaşılamaz ve pratik hayata aktarılamaz. Hz. Ayşe annemizin Onun ahlakı Kurândı beyanından hareketle; Peygamberimizin hayatının Kurân dersi ile birlikte işlenmesi de oldukça verimli ve yararlı olacaktır.
Bu sebeple, 4.sınıftan 5.sınıfa geçen çocuklarımızın İmam-Hatiplerin orta kısmına kaydedilmeleri ve 5-6-7-8.sınıflarda okutulması öngörülen Kurân ve Siyer derslerinin seçimini ısrarla hatırlatıyoruz.
Ve yine bu vesileyle, Kurân-ı Kerîmin kadr-ü kıymetini şiir diliyle ifade eden Mehmed Emin Yurdakulun Kurân-ı Kerîm şiirinden bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum:
Bu kitap her insana için dışın öğretir.
Gökte, yerde, tende, canda bir Yaratan sezdirtir.
Her kişiye benlik verir, yol açar.
İnsanlık sergisine armağanlar astırtır.
Yürekleri iyilikle besler.
El bağına girme der, dost yarasın sardırtır.
Kurân bir anadır; her öksüze Yavrum diye seslenir.
Nice canları kardeş eder, birbiri için ağlatır.
Bu Kitaptır; akıllara her bir şeyi sordurtur.
Düşün sonra inan der, doğru yollar gösterir.
Ululuğun yapılarını kurdurtur,
Çıplak dağlar yeşilletir, viran köyler şenletir.
Ey kardeşler! Şu küçücük armağanım atmayın;
Bir goncadır; Muhammedin gül yaprağından derildi.
Sakın, bunu yapma çiçek demetine katmayın.
Bu şey size özünüzü açmak için verildi.
Kadir Geceniz mübarek olsun; Kurân-ı Kerîmin kalplerimizi diriltmesine vesile olsun.
İmam-Hatiplerin orta kısmının açılması ile Kurân ve Siyer dersleri de, vahyin hayatımızı yeniden şekillendirmesine medâr olsun. Amin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.