Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

Zilhicce’nin İlk On Günü (Leyâl-i Aşr): Mini Ramazan

Zilhicce’nin İlk On Günü (Leyâl-i Aşr): Mini Ramazan

Bugün 16 Ekim Salı. Zilhicce’nin birinci günü.


Namaz Gönüllüleri Platformu olarak; Zilhicce’nin ilk on gün ve gecelerinin feyiz ve bereketinden istifade etmek için milletimizi ibadet, infak, yardımlaşma ve duaya davet ediyoruz ve diyoruz ki:

Suriye, Arakan ve Filistin Müslümanları başta olmak üzere, ümmetin yaşadığı sıkıntıların acısını yüreğimizde hissettiğimiz şu günlerde, gelin dua ve niyazlarımızı yükseltelim; infak, dayanışma ve kardeşliğin en güzelini sergileyelim! Zilhicce’nin ilk on gününü bir “Mini Ramazan”a dönüştürelim!

Kur’ân-ı Kerîm’de; “Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” (Fecr 89/1-5) âyetinde Yüce Rabbimizin üzerine yemin ettiği “on gece”, güçlü rivayetlere göre, Zilhicce’nin ilk on gecesidir. “Biz Mûsâ ile otuz gün için sözleştik; sonra bu otuz günü, on gün daha ekleyerek kırk güne tamamladık.” (A’raf 7/142) âyetindeki on günün de, Zilhicce’nin ilk on günü olduğu söylenmiştir.

Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan amellerin diğer günlerden daha faziletli ve Allah’a daha sevgili olduğunu müjdeleyen Allah Rasûlü (s); Zilhicce’nin ilk dokuz gününde tutulan her bir orucun bir yıllık oruca, “leyal-i aşr: on gece”den birini ihya etmenin de Kadir gecesini ihyaya denk olduğunu söyler.

“Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş/amel Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevgili olsun...” (Tirmizi, Savm 52; Darimi, Savm 52)

“Zilhicce’nin ilk günlerinde tutulan (her bir) oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (Tirmizi, Savm 52; İbn Mace, Sıyam 39)

Zilhicce’nin ilk on günü ile ilgili diğer rivayetlerde; Terviye günü ve bilhassa Arafe günü oruç tutmanın faziletine vurgu yapılır. (Arafe, bayramdan önceki; Terviye ise Arafe’den önceki gündür.)

Peygamberimiz (s) Arafe gününün faziletine dair: “Arafe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları azat ettiği bir gün yoktur.” (Müslim, Sıyâm 196) “Arafe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm 197) buyurur.

Hafsa (r.anhâ) annemiz, Peygamberimizin (s) dört şeyi terk etmediğini söyler: “Aşure günü orucu, Zilhicce’nin on günü orucu, her ay üç gün orucu ve sabahın iki rekât sünneti.” (Râmuzü’l-Ehâdîs, 557/4)

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilir. Onuncu günü ise Kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimiz (s) Zilhicce’nin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü için Zilhicce’nin ilk dokuz günü, yani Kurban bayramından önceki dokuz gün oruç tutmak müstehabdır.

Bugünlerde tesbih (Sübhânallah), tahmid (Elhamdülillah), tehlil (Lâ ilâhe illallah) ve tekbirin (Allahu ekber) çoğaltılması da tavsiye edilmiştir. İmam Malik’in (Muvatta, Hac 246) rivayet ettiği bir hadiste de, Arafe günü dua etmenin ve “Lâ ilâhe illallahu vahdehû lâ şerîke leh: Allah birdir, Ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur.” sözünü tekrarlamanın en faziletli amel olduğu açıklanır. Sahih-i Müslim’de ise (Hac, 436) Arafe günü Allah’ın af ve bağışının çoğaldığı vurgulanır.

Milyonlarca hacımızın; “Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk. Lâ şerîke lek: Buyur ey Allah’ım, buyur! Buyur, şerikin yok Sen’in, buyur! Kuşkusuz hamd ve nimet de, mülk de Sen’indir. Sen’in ortağın yoktur.” telbiyelerine hep birlikte eşlik etmeyi ve bu manevi coşkuyu Kurban Bayramı tekbirleri olan: “Allahu ekber, Allahu ekber. Lâ ilâhe illallahu v’Allahu ekber. Allahu ekber ve lillâhi’l-hamd.” zikri ile taçlandırmayı teklif ediyoruz. Cuma gecesi ve gününden başlayarak bu mübarek zaman dilimini, manevi bir fırsata çevirmek gerektiğini hatırlatıyoruz. Korku, açlık ve ölümle imtihan edilen Suriyeli, Arakanlı, Filistinli mümin kardeşlerimiz için Rabbimizden mağfiret dilerken, bir yandan da Zilhicce’nin ilk on gününde ibadet hayatımızı daha bir yoğunlaştırmamız gerektiğini vurguluyor, halkımıza şu çağrıyı yapıyoruz:

“Gelin hep birlikte küçük çaplı bir Ramazan havasına girelim. Gündüzlerini oruçla, namazla, infakla, dua ve zikirle geçirip her gecesini de Kadir Gecesi bilelim. Düşünerek ve anlayarak Kur’ân-ı Kerim okuyalım ve hayatımızı onun hayat veren ilkelerine göre yaşamaya gayret edelim.”

•

DUYURU:

•Her Perşembe ve Pazar günü saat: 08.00 - 09.00’da Karadeniz TV’de “İlim Yolunda” (40 Hadis 40 Ders) programımız;

•Her Salı günü saat: 20.30 - 21.30 arasında Dost TV’de “Namazla Diriliş” programımız devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Yıldız Arşivi