Çocuğum okulda başarılı olsun
Değerli okuyucularım, çocuğumuzun derslerinde ve okulunda başarılı, çabuk öğrenen biri olması için öncelikle onu koşulsuz sevmeniz ve bu sevgiyi ona söz ve beden dili ile belirtmeniz çok önemli.Yani çocuğumuz bir dersinde kötü not alsa veya size ters gelen tavırlarda bulunmuş olsa bile onu her şeye, her hareketine rağmen sevebilmekten bahsediyorum. Bazı ebeveynler biliyorum, oğlu veya kızı önemli bir sınavdan düşük not aldığında çocuğuna karşı soğuk davranıyorlar.
Bir de mutlaka çocuğumuza sevgimizi her koşulda göstermek lazım. Bir danışanım, (anne) Oğlum artık büyüdü diye onu öpmekten, kucaklamaktan kaçınıyordu.
Başarısızlığa uğramış çocuğu aptal, işe yaramaz olarak etiketleyerek hakkında olumsuz tablo çizmek yapılacak en kötü şeydir. Çünkü danışmaya gelen bazı öğrencilere testler uygulayıp sonuçlarını yorumladığımda görüyorum ki öğrencinin zekası normal, dikkati, hafızası çok iyi. Fakat ailede yaşanan huzursuzluklar veya ebeveynden birinin hasta olması, öğretmenin sert ve ilgisiz olması, sınıfta kendini yalnız, değersiz hissetme gibi birçok psikolojik faktörler çocukların kapasitesi olduğu halde ders başarısını olumsuz etkiliyor. Bazı öğrenciler de verimli ders çalışma yollarını bilmiyor, zamanını iyi kullanamıyor.
Başarısızlık yüzünden aşağılanmış çocuk kendi kabuğuna çekilir. Utanç duygusu ruhunda yaralar açarak öfke ve intikam duygularına dönüşür. Halbuki başarı için öğrenme, kendine güven, esneklik, açıklık ve stresten uzak sağlıklı bir zihin gereklidir. Utanç duygusu ise gerilim, içe kapanma ve kendinden şüphe etme gibi duyguların ortaya çıkmasına neden olur.
Değerli okuyucular, şu nokta hiçbir zaman unutulmamalı: Stres başarıyı engeller. Çocuğumuzda şu tepkileri fark ettiğimizde onunla daha yakından ilgilenmemiz doğru olacaktır;
- Nedensiz kendini yorgun hissetme.
- Okula gitmekte isteksizlik, sabah hazırlığında huzursuzluk.
- Her zamankinden fazla televizyona veya bilgisayara odaklanma.
- Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, susuzluk.
- İşbirliğine yanaşmama.
- Her zamankinden daha hırçın olma.
- Bağımlı olma ve başkalarından yardım bekleme.
- İçine kapanma, sinirlilik, unutkanlık gibi belirtileri çocuğumuzda fark ettiğimizde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Çocuğumuzun başarılı olması için ; düzenli bir aile ortamı ve olumlu ilişkiler, iyi bir başlangıç zeminidir. Yeterince sevgi ve ilgi gören çocuk mutlaka okulda ve derslerinde daha çok başarılı olur.
Düzenli aile ortamı herkesin sorumluluklarının net ve düzenli olarak yerine getirildiği, iletişimin yoğun ve açık olduğu ortam demektir.
Çocuğu başarılı olma yönünde güdülemek için onu her şeyden önce, yüreklendirmek gerekir. Eğer ebeveyn, çocuğun başarabileceğine inanırsa ve bunu çocuğa aktarabilirse, çocuğun başarısı için kendisinden beklentisi de yüksek olur.
Ayrıca çocuğunun başaracağına inanan ve bunu ona ifade eden anne baba, başarısızlık durumunun da dünyanın sonu olmayacağını çocuğuna hissettirmelidir. Hatta ebeveyn olarak bizler; Başarabileceğine inanıyoruz mesajını da çocuğumuza hissettirmeliyiz.
Çocuğumuzun başarılı olması için farklı seçenekleri görmesine ve bulmasına yardımcı olmak gerekir. Bu seçenekleri ona hazır sunmak yerine, kendisinin bulmasını teşvik etmek için uygun cümlelerle yönlendirilebilir. Başarılı olması için beklenen çabaları sırasında çocuğa, performansı ile ilgili geri bildirimler sağlanması önemlidir. Özellikle doğru girişim ve aşamaların sonucunda çocuğa olumlu geri bildirim verilmesi, hem daha çok çabalaması için onu güdüler hem de doğru yolda olduğunun belirlenmesi, başarılı olacağı konusundaki kendine güvenini yükseltir.
Özellikle, yeterince başarılı deneyimleri birikmemiş olan ilkokul çağı çocuğu için, küçük başarılarının dahi fark edilmesi, onu yeni denemeler ve girişimlerde bulunması için cesaretlendirir.
Çocuğumuzun başarılı olması için ona örnek olmak da çok önemlidir. Örneğin, başarılı bir baba, çocuğun önünde etkili bir model olarak yalnızca elde ettiği başarıyla değil, o başarıya nasıl ulaştığı ile ilgili olarak da örnek oluşturur. Planlı çalışan bir baba, çocuğun da daha düzenli olmaya çaba göstermesine neden olabilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s.) çocuklar üzerinde çok ciddi dururdu. Çocuklar kendisine yönelince, O da büyük bir insan gibi onlara iltifatta bulunur, kimisini sırtına, kucağına alır ve hepsini hoşnut edecek bir tavır sergilerdi. Şayet bir çocuğa, Sana filan zaman şunu vereceğim diye söz vermişse, bir büyük insanla ahitleşmiş, sözleşmiş gibi, vaad ettiği vakitte mutlaka sözünü yerine getirirdi.
Hicri yılbaşınızı kutlar, sağlık mutluluk huzur getirmesini dilerim.
PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI
DNŞ TEL: 0 212 503 79 95-0 506 401 79 91
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.