Namazı öğren ama kılma!
Namaz Gönüllüleri Platformu olarak, 2012 Gençlik ve Namaz Yılı çerçevesinde, bir yandan Haydi Çocuklar Camiye kampanyalarının yaygınlaşmasını teşvik ederken, diğer taraftan da okullarımızda seçmeli ders kapsamında okutulması kararlaştırılan Kurân-ı Kerim, Hz. Muhammedin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin, daha çok sayıda çocuğumuz tarafından tercih edilmesini sağlamak amacıyla, konuya duyarlı sivil kuruluşlarımızla ortak çalışmalar yapmıştık. Bu derslerin yaklaşık 1 milyon öğrencimiz tarafından tercih edilip okunuyor olması elbette sevindirici bir gelişme. Ancak, bu dersleri veren öğretmen ve imam kardeşlerimizle Platform adına yaptığımız görüşmelerde, acilen çözülmesi gereken bazı sorunların var olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.
Öncelikle, Kurân, Siyer ve Dini Bilgiler derslerini seçen öğrencilerin çok daha fazla sayıda olduğu, ancak bazı okul yönetimlerinin, öğretmen ve sınıf yokluğunu ileri sürerek bu derslerin okutulmasını engelledikleri söyleniyor ki, Milli Eğitim kurumunda bu tür çelişkilerin yaşandığını düşünmek bile istemiyoruz. Ancak, bu dersleri verebilecek evsaftaki İlahiyat Fakültesi lisans ve ön lisans mezunları, Milli Eğitime müracaat edip de görev istememişlerse, bu boşluğun vebalinin bir kısmı da onların üzerinde olmaz mı? Keza, bazı okullarda Siyer ve Din derslerine Tarih vb. farklı branş öğretmenlerinin girdiğine dair bilgiler alıyoruz ki, bu da olur şey değildir ve sorumluluk hepimizin üzerindedir.
Diğer taraftan, Kurân-ı Kerim, Hz. Muhammedin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler seçmeli dersleri ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi zorunlu derslerinde İslâmın ibadet esaslarını öğrenen ve bu ibadetleri yapmakla yükümlü olduğu yaşa gelen çocuklarımızın, ibadetlerini özgürce yerine getirememeleri ise, bu ülkenin en yaman çelişkisi olarak varlığını sürdürmektedir. Ortaöğretim kurumlarında okuyan çocuklarımız, bir Müslümanın imandan sonra ilk yerine getirmesi gereken farz ibadet olan namazı, özellikle de cuma, öğle ve ikindi namazlarını, hem mescidleri olmadığı için ve hem de ders saatleri, en temel hak olan ibadet ihtiyacı dikkate alınmadan düzenlendiği için, kılamamaktadırlar. Bu ise resmen, namaz kılmayı öğren ama namaz kılmana ve camiye gitmene izin vermeyiz demektir.
İmdi, bu yaman çelişkinin can yakıcı biçimde sürmesine daha fazla müsaade edilemez. Bizzat öğrencilerimiz ve öğrenci velilerimiz başta olmak üzere, sivil kuruluşlarımız ve duyarlı medyamız, bu konuyu gündeme taşımalı ve çocuklarımızın en doğal hakları olan ibadet özgürlükleri acilen güvence altına alınmalı, bu amaçla gerekli düzenlemeler hiç vakit kaybetmeden yapılmalı, her okulun yeterli ve nezih mescidlere kavuşması için okul müdürlüklerine ve Milli Eğitim müdürlüklerine başvurulmalıdır.
***
Bunlara paralel olarak da, gerek İmam-Hatip okulları ve Kurân kurslarında ve gerekse Ortaöğretim kurumlarında Kurân, Siyer ve Din derslerinin kalite kazanması için ciddi çalışmalar yapılmalıdır.
İstanbul-Sarıgazideki Yunus Emre Camii Külliyesi Eğitim ve Kültür Derneğinin (YECDER), 27 Nisan 2013te gerçekleştirmeyi plânladığı Yeniden Yapılanmanın Eşiğinde Kuran Kursları konulu IV. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu, bu çerçevede anlamlı bir çalışma olarak örnek gösterilebilir.
YECDER, Yeniden Yapılanmanın Eşiğinde Kuran Kursları konulu sempozyuma, ilgililerin, örnek çalışmalarını ve önerilerini içeren tebliğleri ile Bildiri Özet Başvurusunda bulunmalarını hatırlatıyor.
Tebliğ konularının örnek temaları ise: Ülkemizde Kuran Öğretimindeki Sorunlar ve Çözüm Yolları, Kuran Kurslarında Din Eğitimi ve Rehberlik Hizmetleri, Kuran Kursları Örnek Müfredat ve Ders Materyalleri, Kuran Kursları, Ortaokul, İHL ve Diğer Liseler ile İlahiyat Fakültelerinin ve Kuran Öğretimi Yapılan Diğer Kurumların Camilerle Entegrasyonu ve Kaliteli Din Görevlileri ve Gönüllülerinin Yetiştirilmesi Konusunda Örnek Çalışmalar, Türkiyede Kuran Öğretiminin ve Öğreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri, Yaz Kuran Kurslarındaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Etkili Cami Görevlileri ve Kuran Öğretimi Konusunda Örnek Uygulamaları, Camilerde Kaliteli ve Sürekli Kuran ve Din Eğitimi ve Öğretimi Konusunda DİB, MEB, STKlar vb. Kurumlarla Ortak Proje Önerileri, Başarılı Din Eğitimi Konusunda Müftü, Müdür ve İdarecilerin Rolü, Çeşitli Uygulamalar, Projeler Gerçekleştiren Kuran Kursları ve Öğreticilerinden İyi Örnekler olarak sıralanıyor.
Tebliğ Önerisi Özet Teslimi: 18 Ocak 2012, Kabul Edilen Tebliğlerin İlanı: 01 Şubat 2013, Tam Tebliğ Metinlerinin Teslimi: 05 Nisan 2013, IV. Ulusal Sempozyum Tarihi: 27 Nisan 2013 Cumartesi şeklinde açıklanan sempozyum hakkında geniş bilgi için tlf: 0216 6211757 ve 0536 2472633 (Mehmet Keskin); e-mail: [email protected]; web: www.yecder.org
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.