Irak ve Irak Kürtleri siyasetinde Talabani gerçeği
Irak Kürtleri söz konusu olunca akla ilk gelen lider; Molla Mustafa Barzani (ve onun yerine görevi devralan Mesut Barzani) olsa da Celal Talabani de 50 yıldır Irak Kürt ve son 20 yıldır Irak siyasetinde en etkili isimlerden biridir.
Talabani, savaşmayı ve siyasi mücadeleyi Molla Mustafa Barzaninin yanında öğrenmiştir. 1950lerin başında; Kürdistan Demokratik Partisine (KDP) bağlı Kürdistan Öğrenci Birliğinin kurucu üyesi ve lideri olarak siyasi kariyerine başlayan Celal Talabani Irak hükümetinin Kürtlere yönelik baskısına karşı kurulan bu gizli birliğe katıldığında henüz 18 yaşındaydı.
Aşiretinin de desteğiyle kısa zamanda ilerledi ve KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) merkez komitesine girdi. O KDP içindeydi ancak Maocu düşünceye kendini kaptırmış ve parti içinde kendisiyle hareket eden bir yapılanmayı da gizlice başlatmıştı. Kürt bölgesinde Irak hükümetine karşı yürütülen direnişinin önemli isimleri arasında yer alan Talabani, Kürt hareketinin bir aşiret kontrolünden kurtarılması gerektiği düşüncesinden hareketle 1975te sol tandanslı olan Kürdistan Yurtseverler Birliğini (KYB) kurdu. Barzani ile fikir ayrılıkları yaşayan Talabaninin kurduğu KYB, Barzani ailesinin önderliğindeki KDP ile yıllar boyu rekabet etti.
İran-Irak Savaşının yaşandığı 1980li yıllarda, Barzani liderliğindeki KDP İranın yanında yer alırken Talabani liderliğindeki KYP tarafsız kalmayı tercih etti. Irak diktatörü Saddam Hüseyin, Barzaninin İran yakınlaşmasına karşı KYP ile ateşkes anlaşmasına vardı.
Saddam, Talabaniye İrana karşı savaşta kendisine destek vermeleri halinde, petrol zengini Kerkükün özerk Kürdistan bölgesine dâhil edileceğini ve petrol gelirlerinden pay verilecek bir Kürt Özerk bölgesi vaat etti. Talabani, kendine bağlı Peşmerge ile Irak Ordusuna destek verdi. İran Irak savaşı sonrasında Saddam vaadini gerine getirmedi ve Talabaninin özerk bir Kürt bölgesi konusundaki umutları boşa çıktı. Sonrasında, Talabani de Saddama karşı direnişe katıldı.
İran-Irak savaşı bittiğinde, Saddam Hüseyin Kürt isyanlarından intikam almak için başlattığı El Enfal operasyonu ile binlerce Kürt köyüne saldırdı ve yüzlerce Kürtü tutukladı, kimilerini sınırdışı etti veya öldürdü.
Talabani, ABDnin Saddam Hüseyinin devrilmesine yardımcı olacağı umuduyla 1991deki Körfez Savaşında Saddam rejimine karşı ayaklanmalara destek çıktı.
Ancak Amerikalılar ve müttefiklerinin Bağdata girmeden çekilmesinin ardından Saddam Hüseyin Kürtleri hedef alan yoğun bir askeri harekâta girişti. Sadece Halepçedeki zehirli gaz saldırısında en az 5 bin Kürt öldü. 1.5 milyon Kürt Türkiyeye sığınmıştı. Amerikanın öncülüğündeki İttifak güçler Uçuşa yasak bölge oluşturularak Saddamın saldırıları durduruldu. Nisan 1991de Talabani ve KDP lideri Mesut Barzani, ateşkes ilan ederek, Bağdata gittiler ve Saddam Hüseyinle görüştüler.
TALABANİ İLE BARZANİNİN İKTİDAR SAVAŞI
Bazen gizli bazen aşikar PKK ile de ilişki kuran Talabani, PKK desteğiyle başlattığı Barzaniyi bitirme operasyonu Türkiyenin Barzaniye verdiği destekle sonuçsuz kaldı. Türkiyeden özür dileyerek barışan Talabani, Saddam Hüseyin sonrasında hazırlanan Irakın geçici anayasası müzakerelerinde kilit bir isim oldu. Celal Talabani, Ocak 2005te geçici devlet başkanlığı görevine getirildi. Barzani ve Talabani arasındaki liderlik mücadelesi bu sefer, iktidar kavgasına dönüştü. Türkiye yine devreye girdi ve 1996da Ankara anlaşması ile Talabani ve Barzani arasında barış anlaşması imzalandı.
Bu anlaşma sonucu Talabani Irakın yeni anayasasına göre yapılan seçimde seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı oldu. 2003de Talabani-Barzani birleşti. Talabani, Barzaninin de desteğiyle Irak Cumhurbaşkanı, Barzani ise Talabaninin yardımı ile Kuzey Irak Kürt Özerk Bölgesi Başkanı oldu. Talabani, aşırı kilosu ve ilerleyen yaşının da etkisiyle son yıllarda sağlık sorunlarıyla uğraşıyordu. 2007de Ürdünde aşırı su kaybı tedavisi gören Celal Talabani, bir yıl sonra da ABDde kalp ameliyatı geçirdi.
Irakta çeşitli mezhepsel ve etnik gruplar arasında arabuluculuk yapan Talabani, son günlerde Bağdat hükümeti ile Kuzey Irak Kürt yönetimi arasında çatışmaya dönüşen gerginliğe son vermeyi amaçlayan bir anlaşmanın hazırlanmasına da öncülük etmişti.
Talabani, KDP içinde genç bir Maocu iken kaçakçılıkla örgüte maddi kaynak sağlayan kişiydi. Kaçak sigara, alkol ve akaryakıt onun kontrolündeydi. Sonra gerilla savaşçısı ancak siyasetçi ve son 20 yılında devlet adamı olarak kendini kabul ettirdi.
Talabaninin geleceğini Allah bilir, ancak Alman doktorlar iyileşecek olsa bile tekrar görevine dönemeyeceğini açıkladılar. Şimdi herkes Talabani sonrası bölünmüş Irakın geleceğini merak ediyor.
Çünkü; Talabani Irak Kürtlerinin mücadelesinde olduğu kadar Irak siyasi tarihinde de önemli bir isimdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.