Aile çatımız neden çatırdıyor
Daha 80’li yıllara kadar evlilikler şu şekilde iki yoldan biri ile oluşurdu:
Ya delikanlı bir kıza gönlünü kaptırır, büyüklerini devreye sokar, aileler gider dünürlük yapılır. (Allah’ın emri Peygamberimiz’in kavli ile) söz kesilir ve düğün yapılırdı.
Veya görücü usulü tâbir edilen biçimde delikanlıya ailesi kız bakar uygun görülen hanımefendi kız adayı delikanlı ile görüştürürlerdi. Gençlerin oluru alınınca fazla uzatmadan adaylar düğün yapılarak evlendirilirlerdi.
Evlilikler genelde denklik ve uyum üzerine kurulur sonu ve sonucu da iyi olurdu. Çünkü böyle evliliklerde kendi içinde denge vardı.
Günümüzde bu model demode oldu. Şimdilerde gençler pek çok faktörü dikkate almadan bekarlık eğilimlerine kapılarak evlenmeye karar veriyor. Geneli itibariyle ana-baba devre dışı bırakılıyor, (tâbirimi mazur görün) konu mankeni yapılıyor.
Günümüzde öyle bir kesim oluştu ki, evlilik dışı birlikte yaşamayı tercih ediyor. Bu korkunç bir felakettir. Uzmanlar son yıllarda boşanma oranının % 45 arttığından yakınıyorlar.
Günümüzde aile uyumunu zorlaştıran, bozan veya geçimsizliğe yol açan faktörler vardır. Bu faktörlere fırsat vermemek lazımdır. Evlilikleri bu noktaya getiren sebepler nelerdir? Birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
1. Kadın evinden çıkarılıp iş hayatına sokulmuştur. Bu da birçok handikabı beraberinde getirmiştir. Bu durum erkeğin otoritesini tartışılır hale sokmuştur. Dolayısıyla ailede pek çok geçimsizlik ortaya çıkmıştır.
2. Modernite sebebiyle kadın-erkek ihtilatının (birlikteliğinin) had safhaya çıkmasıyla çiftlerin sadakati de büyük oranda darbe almıştır. Eşlerin önemli bir kısmı eşlerini aldatmaya başlamışlardır. Konu ile ilgili gözlem yapan uzmanlar erkeklerin önemli bir bölümünü gayr-i meşru ilişkilerini çalıştıkları işyerindeki kadınlarla kurduklarını ifade ediyorlar.
3. Evlilik dışı ilişkilerin sebepleri anlatılırken cep telefonları ve çetleşmeler de bu hareketin başını çektiği ifade ediliyor.
4. Televizyon dizileri sadakatsizliği cazip hale getiriyor.
5. Kadının ekonomik özgürlüğü boşanmaları çoğaltıyor.
6. Tüketim çılgınlığı aileyi sarsmaktadır.
Evlilikleri bu noktaya taşıyan sebepler daha da artırılabilir. Tedbir alıp sebeplere meydan vermemek lazım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.