Her bir anne çocuğunu tam iki yıl emzirmelidir -1
Her bir anne çocuğunu tam iki yıl emzirmelidir -1Bir anne çocuğunu, tam iki yıl emzirmek mecburiyetindedir. Çünkü Cenab-ı Hak:
“Emzirmeyi tam yapmak isteyen için anneler çocuklarını tam iki yıl emzirsinler...” buyurmaktadır.
Çocuğun emzirilme işi, esasen çocuğun babası üzerinedir. Şu üç durumda ise anne, çocuğunu emzirmek mecburiyetindedir. Çünkü anne, çocuğunu korumak zorundadır.
1- Günümüzde olduğu gibi başka bir süt anne bulunamaması halinde, çocuğun hayatını korumak için annesi emzirmek mecburiyetindedir.
2- Çocuk, annesinden başka kadının sütünü emmezse, çocuğu helâk olmaktan koruyabilmek için annesi emzirmek mecburiyetindedir.
3- Çocukla ilgilenecek baba bulunmaması ve çocuğun süt anne tutabilecek bir malının olmaması durumunda, annesi emzirmek mecburiyetindedir.
Herhangi bir sebeble anne çocuğu emzirmekten kaçındığı takdirde, bulunabiliyorsa babanın bir süt anne tutması gerekir. Yoksa annesi çocuğu emzirmekten kaçınamaz, çocuğunu mutlaka emzirecektir.
Aslında bir anne çocuğunu, tabiî bir vazifesi olarak emzirmelidir. Yoksa ALLAH Teâlâ sorar. Doğumla birlikte ALLAH Teâlâ bu sütü anneye niçin verdi? Bir de çocuğun yapacağı her bir emme için, her bir yudum süt için büyük bir sevab vardır.
Enes b. Malik (R.A.) den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimizin oğlu İbrahim’in bakıcısı Selâme (R.Anha) dedi ki:
- Ya Resûlellah! Erkekleri her bir hayır ile müjdeliyorsun, fakat kadınları müjdelemiyorsun? Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:
“Bunu, sana arkadaşların mı gizlice söyledi?” Selâme (R.Anha):
- Evet, Onlar size söylememi emrettiler. Bunun üzerine Resûlullah (S.A.V.) efendimiz şöyle buyurdu:
“Sizden her hangi biriniz razı ve memnun olmaz mı ki: Kocasından hamile kaldığı zaman ve kocası da ondan razı iken, ona ALLAH rızası için oruç tutan ve devamlı ALLAH yolunda bulunan kimsenin sevabı verilsin. Ona doğum sancıları geldiğinde, onu çok mu çok sevindirecek, memnun edecek ne kadar büyük şeylerin gizlenmiş olduğunu, yer ve gök ehli bilmez. Doğum yaptığı zaman, kendisinden her bir yudum süt, çocuğun yapacağı her bir emme için, ona bir hasene, büyük bir iyilik sevabı vardır. Çocuğu, onu geceleri uykusuz bırakırsa, ona ALLAH yolunda azat ettiği yetmiş köle sevabı vardır. Selâme! Bilir misin, bununla kimi, hangi kadını kastediyorum? Güzel yaşayan, saliha, kocasına itaatkâr olan kadınlar… Onlar kocalarına nankörlük te etmezler. İşte bu kadınları kastediyorum.”
Bir baba, karısına kendi çocuğunu emzirmesi için ücret vermek zorunda değildir. Çünkü bu durumda karısına nafaka yükümlülüğü vardır.
Kesin boşanma halinde ise kadın yani anne, emzirme ücreti talep edebilir. Çünkü âyet-i kerimede:
“... Boşadığınız karılarınız kendisinden olan çocuklarınızı emzirirlerse, onlara ücretlerini verin..” buyurulur.
Süt anne, süt emzirme ve örfün gerektirdiği şeyler dışında bir görevle yükümlü tutulamaz. Çocuğun yiyeceğini hazırlama, onu koruma, yıkama ve elbiselerini temizleme gibi hizmetler, örfe göre, süt anneye gerekebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.