Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

Twitter’da Namazı Konuşmak

Twitter’da Namazı Konuşmak

Namaz Gönüllüleri Platformu’nun faaliyetlerinden insanımızı haberdar etmek, başta namaz olmak üzere İslâm’ın güzelliklerini sosyal medyada paylaşmak ve güzel gelişmeleri birbirimize duyurmak için hem Namaz Gönüllüleri Platformu adına hem de kendi adımıza birer Twitter hesabı açtık: 

Namaz Gönüllüleri P. ‏@NamazPlatformu  Abdullah Yıldız ‏@__AbdullahYldz
Bu konuda bize yardımcı olan Zafer Özdemir ve Hasan Hüseyin Tokpınar kardeşlerimize duacıyız.
Sosyal medya ve özellikle Twitter renkli ve “cıvıltılı” bir dünya. Twitter mesajlarınız 140 karakterle sınırlı. Rivayete göre; Abidin Paşa bir dostuna yazdığı sayfalar dolusu mektubun altına şu notu yazmış:
“Vaktim olmadığı için uzun ve mufassal yazdım. Eğer vaktim olsaydı kısa ve muhtasar yazacaktım.”
Twitter’de hem vakit yok, hem de “kısa ve muhtasar” yazmak zorundasınız. Çoğunun, aklına eseni alelacele ve gelişigüzel yazıverdiği sanal âlemde bir de edep ve usûl oluşturmak zorundayız. Hayırlısı!..
İmdi, Twitter’dan derlediğim namaz’a dair âyet, hadis ve hikmetli sözleri sizlerle paylaşma vaktidir:  
Namaza dair en çok paylaşılan hadis-i şerif; “Namaz dinin direğidir” Nebevi beyanı. Devam edelim:
“Muhakkak ki, kişi ile şirk ve küfür arasında namazın terki vardır.” (Müslim, İman 134) Yani namazı terk eden, her an küfre ve şirke düşme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ebû Davûd hadisinde ihtar edildiği gibi; “Kim ki farz olan namazı bilerek terk ederse, Allah’ın koruması ondan uzaklaşmıştır.”
İslâm’ın Olmazsa Olmazı: İslâm’ın en önemli, en öncelikli ibadeti namazdır: “Namazı dosdoğru kılın. Zekâtı verin ve rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” (Bakara/43) buyurur. Efendimiz: “Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk amel namazıdır.” (Tirmizî) der. Zira; “Amellerin en üstünü vaktinde kılınan namaz, anne babaya yapı­lan iyilik ve Allah yolunda cihad etmektir.” (Camiüssağir) “Amellerin Allah’a en sevgili olanı, namazı ilk vaktinde (ilk cemaatle) kılmaktır.” (Ramuzü’l-Ehâdis) Yine; “Cenab-ı Hakk’ın en çok sevdiği amel, az da olsa sürekli ve devamlı olandır.” (Muslim, Salat 217) Ki o da namazdır. Bu yüzden; “Ehline namaz kılmalarını emret, kendin de ona sabırla devam et” (Tâhâ/124) “(Rablerinin tarafında olanlar) O’nun adına hareket ederler ve yalnız O’nun önünde secdeye kapanırlar.” (Araf/206) 
Namazın ve Abdestin Gücü: “Namaz fahşâ ve münkerden alıkor.” (Ankebut/45) “Günde beş kere yıkananın kirleri temizlendiği gibi, beş vakit namaz kılanın da günahları temizlenir.” (Buhari) “Bir kötülük işlediğinde peşinden hemen bir iyilik yap ki onu silsin.” (Tirmizi, Birr 55) “Kul, namaza durduğunda, bütün günahları getirilir, başı ve omuzları üzerine konulur, Rükû ve Secdeye gittikçe dökülür.” (Camiüssağir)  “Ey insanlar kalkınız! Günah işleyerek yaktığınız cehennem ateşini namaz kılarak söndürünüz!” (Hz. Ebubekir)
“Kim güzelce abdest alırsa, o kimsenin günahları tırnaklarının altına varıncaya kadar tüm vücudundan çıkar.” (Müslim, Tahâret 33) “Bir kul abdest aldığında, şu ağacın yapraklarının dökülmesi gibi, o kimseden de günahlar öylece dökülür.” (Ramuz) “Ey İnsan! Namaz sana kolay geldikçe bilesin ki sana zor gelen şeyler de Allah’a kolay gelir.” (Hasan Basrî) “Kıyamet Günü ümmetimin alnı secdeden dolayı beyaz, el ve ayak­ları ise abdestten dolayı parlaktır.” (Tirmizî) “Yatağa abdestli yatan kimse için, o gece bir melek sabaha kadar, «Ya Rabbi, bu kulunu affet» diye dua eder.” (Hâkim) “Eğilerek yükselmenin adı: namaz…” 
Namaz ve Ezanın Müjdeleri: “Namaz için ezan okunduğu zaman, gök kapıları açılır ve dua kabul edilir.” (Müsned, 3/342) “Bir yerde ezan okunduğu zaman, o gün Allah o yeri azabından korur.” (Taberanî)
“Vaktin başında kılınan namazda Allah rızası, sonunda kılınanda Allah’ın affı vardır.”(Tirmizi, Salat 13)
“Her kim mescide cemaatle namaz kılmak için gelirse, her gelişi için Allah ona cennette özel bir mükafat hazırlar.” (Buhari, Ezan 1) “Sabah veya akşam camiye giden kimseye, her gidişi için Allah cennette bir ikram hazırla(tı)r.” (Buhârî, Ezân 37) “Kim sabah ve yatsı namazını cemâatle kılarsa, kendisine iki berât verilir. Biri nifaktan berât, biri de şirkten berât.” (Müsned-i Ebû Hanîfe) “Namaz müminin nurudur.”
Namazı Huşû ile Kılmak: “Allâh’a, O’nu görüyormuşçasına ibâdet et! Her ne kadar sen O’nu göremezsen de, O seni görmektedir.” (Buhârî, Îmân 37) “Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!” (Riyazü’s Salihin) “Ümmetimin en şereflileri Kur’ân okuyanlar ve gece kalkıp ibâdet yapanlardır.” (Camiüssağir) “Her namazı sanki kılacağın son namazmış gibi kıl.” (Beyhaki, Hakim) “Rasulüllah’ı (s) herhangi bir şey üzecek olursa namaz kılardı.” (Ebu Davud, Salât 312) “Her türlü öfke ve ağız kavgasının ilâcı, iki rekât namazdır.” (Suyuti, Câmiü’s-Sağîr, No: 1801)
Dua ve Namaz: “Dua rahmet kapılarının anahtarı, mü’minin silahı, dinin direğidir. Dua ibadettir. İbadetin özüdür.” (Tirmizi, No:3368) “Rabbim, Sana dua edip de eli boş kaldığım hiç olmadı.” (Meryem/4) “Dua rahmetin anahtarıdır. Abdest namazın anahtarıdır. Namaz da Cennetin anahtarıdır.” (İbn Abbas) 
Duyuru: 7 Yaşındayım, Namaza Başlıyorum: Haydi çocuklar, 6 Ekim’de Fatih Camii’ne öğle namazına!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi