iş ve sosyal güvenlikte birliğe doğru
Vahdet kelime anlamı olarak; birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olma anlamına gelmektedir. Yayın hayatına yeni başlayan gazetemizin bu köşesinde iş ve sosyal güvenlik konularında sizlerle bilgilerimizi paylaşıp sizlerden gelen sorunlara çözüm önerilerinde bulunacağız. Sizlerle birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olacağız.
İş ve Sosyal Güvenlik hukuku insanları dünyaya gelmeden etkilemeye başlayan ve onlar dünyadan ayrıldıktan sonra da geride bıraktıkları kişilerin hayatlarını etkileyen en önemli hukuk dallarından biridir. Bu nedenle de değişen insan hayatına uyum sağlamak üzere sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Bu değişim ve dönüşümün takibinin güç olması ve bu değişikliklerin doğrudan insanların hayatını etkilemesi nedeni ile İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği mesleği gelişmiştir. Bizlerde bu mesleğin mensupları olarak insanlarımızın iş ve sosyal güvenlik alanında bilgilendirilmesi ve yaşadıkları sorunların çözümü görevini ifa etmekteyiz.
Son on yılda ülkemizde sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmış; BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ve SSK Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleştirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulama Kanunu olan 5510 sayılı Kanun ise 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girerek hayatımızda birçok değişiklik yapmıştır. Örneğin sağlık hizmet sunumunda birlik sağlanmış, vatandaşlarımız diledikleri hastanede tedavi hakkına sahip olmuş ve diledikleri eczaneden ilaçlarını alabilir hale gelmişlerdir.
Yine 1475 sayılı İş Kanunumuz 2003 yılında çıkarılan 4857 sayılı yeni İş Kanunu ile Kıdem Tazminatı başlıklı 14. Maddesi hariç değiştirilmiştir.
Kıdem Tazminatı ile ilgili düzenleme çalışmaları ise halen sürmektedir. Çünkü tüm insanlarımızın hayatını etkileyecek böylesine önemli bir konuda uzlaşma sağlanmadan düzenleme yapılmaması yönündeki Hükümet kararı sonrasında tüm çevrelerin görüşlerini alma ve uzlaşı sağlama çabaları devam etmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan en önemli düzenlemelerden biride 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun çıkarılmasıdır. Hızla gelişen ve dönüşen ülkemizde inşaat ve altyapı çalışmalarının yoğun şekilde devam etmesi ve niteliği itibarı ile tehlikeli işlerin bu tür inşai işlerde yoğun olarak bulunması nedeni ile iş güvenliği ön plana çıkmış ve bu alanda da çağdaş ülkeler düzeyinde düzenlemeler yapılmıştır. Ancak kanuni düzenlemeler ve önlemlerin yanında çalışanların bu konuda eğitiminin önemli olması nedeni ile şu anda Meclis gündeminde olan yeni bir yasal düzenleme ile tüm çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilecektir. Bu belgenin alınması sürecinde yapılan masraflar İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak, böylece çalışanların meslek sahibi olması ve işlerini bilinçli olarak yapmaları sağlanacaktır.
İş ve Sosyal Güvenlik alanında yaşadığınız her sorunu bizlerle paylaşabilirsiniz. Vereceğimiz cevaplar sizlere yardımcı olacağı gibi sizin durumunuzda olan diğer insanlara da faydalı olacaktır. En güzel bilginin paylaşılan bilgi olduğuna olan inancımızla Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişliği, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü ve İş ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği görevlerim sürecinde edindiğim mesleki bilgi ve deneyimi sizlerle paylaşmak ve sizlere yardımcı olmak bizleri onurlandıracaktır. Çünkü biz biliyoruz ki İnsana Hizmet Hakka Hizmettir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.