SGK Personeline Uzmanlık Kadrosu Verilmelidir
Ali isimli okuyucumuz; “Sayın üstadım yazılarınızı ilgiyle takip ediyoruz. SGK personelinin uzmanlaşması ile ilgili bir yazı kaleme alırsanız sevinirim. Servislerin daha kalifiye ve eğitimli personelle çalışmasının kurumun geleceği adına önemli olacağını düşünüyorum” diyerek aslında gönlümde yara olan bir konuya değinmemizi talep ediyor.
2004-2012 yılları arasında 8 yıl hizmet verdiğim ve bence Türkiye’nin en kutsal Kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin yaşadığı çileyi en iyi bilenlerden olduğumu zannediyorum.
Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları işverenlerden alınan primler ve devlet tarafından yapılan katkıları hak sahiplerine dağıttığından doğrudan kul hakkı ile sürekli karşı karşıya kalmaktadırlar. Bir tarafta 77 milyon insanın hakkı, bir tarafta işverenlerin hakkı diğer tarafta ise sigortalıların hakkını birbirine geçirmeden hak dağıtmanın uzmanlık gerektiren bir iş olduğu tartışmasızdır.
SGK Personeli Hangi İşleri Yapmaktadır?
SGK’da işveren işlemlerini, icra işlemlerini, emeklilik işlemlerini, sigortalı tescil işlemlerini, geçici iş göremezlik ödeme işlemlerini, iş kazası ön inceleme işlemlerini, sağlık aktivasyon işlemlerini, genel sağlık sigortası işlemlerini ve burada sayamadığımız binlerce kalem işi, on binlerce sayfa mevzuata uygun olarak memurlar yapmaya çalışmaktadır. Birçok memur kendi çabasıyla yaptığı işi daha iyi yapabilmek için kendini geliştirmeye çalışsa da maalesef işlem yoğunluğundan yeterli eğitim zamanı bulamamakta ve kendilerini yeterince geliştirememektedirler. Çünkü sürekli değişen ve binlerce sayfadan oluşan ve fazlalığı kadar karışık ve anlaşılmaz bir mevzuat külliyatına sahip kurumda planlı bir eğitim sistemi de bulunmamaktadır.
Ortalama 2 yılda bir çıkan af yasaları SGK’da seferberlik anlamına geldiğinden af başvuru süresi geçtikten sonra deprem yaşanmış bir şehir görünümüne bürünen SGK merkezleri yeniden asli işlerini yapmaya yönelseler de birikmiş işler dağlar gibi üst üste yığıldıkça yapılabilme olanağı da de gittikçe azalmaktadır. Tam işler rutine dönerken yeniden bir ek iş çıkmakta ve kurumun personelinin asli işini yapmasına engel olunmaktadır.
SGK’da Ne Yapılmalı?
Öncelikle SGK mevzuatı basitleştirilmeli. SGK’nın gelir toplama işlemleri primlerin Sosyal Güvenlik Vergisi’ne dönüştürülmesi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na devredilmeli ve SGK’nın mevcut kadrosunun Sosyal Güvenlik Hizmeti olan, emeklilik, geçici iş göremezlik, sağlık yardımları gibi konularda uzmanlaşması sağlanmalıdır.
Tüm personele kurum içinde açılacak Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlık sınavları ile bu kadrolar verilmeli ve uluslararası standartlarla belirlenmiş sayıda her vatandaş için bir sosyal güvenlik uzmanı tahsis edilmelidir. Şu anda 3000 vatandaşımıza bir SGK personeli düşmektedir. Eğer 25.500 SGK personeli yalnızca sosyal güvenlik hizmeti veren uzman kişilerden oluşsa 3000 kişinin işlemleri bir SGK uzmanınca yapılabilir. Tüm vatandaşlarımızın aile hekimi olduğu gibi bir sosyal güvenlik uzmanı olmalı ve tüm sosyal güvenlik işlemleri bizzat bu uzman tarafından yapılmalı ya da yaptırılmalıdır.
SGK’nın tüm işlemleri elektronik ortama taşınmalı ve vatandaşların SGK merkezlerine gitmeden işlemlerinin yapılması esas olmalıdır. En kısa zamanda “Telefon SGM’ler” ile “İnternet SGM’ler” kurulmalıdır. Ama en önemlisi bu işlemleri yapan personelin tamamının alanında uzmanlaşması sağlanmalı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışmanın onur duyulacak bir kariyer meslek haline gelmesi sağlanmalıdır.
Vermeden almak Allah’a mahsustur. SGK öncelikle personeline kariyer meslek sahibi olma imkânını vermeli, özlük haklarını iyileştirmelidir. Bu yapılabildiğinde ülkemizde sosyal güvenlik hizmetinin kalitesinin nerelere geleceğini hep beraber görebiliriz. Çünkü ben biliyorum ki bunca imkânsızlık ve belirsizliğe rağmen Çanakkale destanını yazanların torunları SGK’da canhıraş çalışmaya devam ediyor ve o kahramanlar sayesinde SGK hizmetleri 77 milyon insanımıza ulaşabiliyor.
Vatandaşlarımıza hak dağıtan isimsiz kahramanların hakları verildiğinde çok daha kaliteli hizmet vereceklerine olan inancım ile tüm SGK çalışanlarına kendi adıma ve hizmet verdikleri 77 milyon vatandaşımız adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.