Bağ-Kur’lulara iki müjdeli haber
29.12.2014 tarihli yazımızda Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasının adaletsiz olduğundan bahsetmiş ve bu konuda düzenleme yapılması gerekliliğinden bahsetmiştim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik son yapmış olduğu açıklamalarda bu konuda bir çalışma olduğunu ve daha adaletli bir Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulaması için çalışmalar yapıldığını açıkladı. Ayrıca Sayın Bakanımız 12 aydan fazla prim borcu olan Bağ-Kur’luların sigortalıklarının dondurularak sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekleri müjdesini de verdi.
NASIL BİR PRİM UYGULAMASI OLMALI?
Sosyal Güvenlik Destek Primi çalışma gücünü kaybetmemiş ve emekli olmasına rağmen çalışma hayatından çekilmeyen kişilerden alınan bir tür vergidir. Her ne kadar adı primde olsa, prim sisteminde karşılık ilkesi esas olduğundan ve Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında alınan primlerin karşılığında herhangi bir sigorta kolundan yararlanma imkânı verilmediğinden bu ödemeye prim demek doğru olmayacaktır.
Bakanlık’ta yürütülen çalışmalarda Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin adının Sosyal Güvenlik Destek Vergisi olarak değiştirilmesine, takip ve tahsilinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na devredilmesine dair bir çalışma da yapılmalıdır.
Emekli olmasına rağmen çalışmasına devam eden ve gelir elde eden kişilerin elde ettikleri gelir üzerinden gelir vergisi matrahı baz alınarak %15 tek oranlı bir Sosyal Güvenlik Vergisi ihdas edilmeli ve gelir elde eden kişiler gelirlerinin %15’i oranında Sosyal Güvenlik Vergisi ödemeli ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bu tahsilat Sosyal Güvenlik Kurumu’na aktarılmalıdır.
Bu uygulama tüm prim sisteminin vergiye dönüştürülerek takip ve tahsilinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na devri için bir pilot uygulama olacaktır. Yapılan uygulama ile gelir elde etmeyen kişilerden Sosyal Güvenlik Destek Vergisi alınmayacağından adaletli bir sistem oluşturulmuş olacaktır.
BORCU OLAN BAĞ-KUR’LULARIN PRİMLERİNİN SİLİNMESİ
Meclis gündemine alınan tasarıya göre, Bağ-Kur’a 1 yıldan fazla prim borcu olanlara yasa çıktıktan sonra 3 aylık bir süre verilmesi öngörülmektedir.
Bağ-Kur sigortalılarına bu süre içinde borçlarını yeniden yapılandırma kapsamında ödeme hakkı verilmesi öngörülmektedir. Borçlarını ödemeyenler içinse 3 aylık sürenin sonunda, başvuruda bulunarak 12 aydan fazla olan borçlarını dondurma hakkı verilmesi öngörülmektedir.
Şu anda 1.4 milyon Bağ-Kur’lunun 12 aydan fazla süredir ödenmeyen prim borçlarının faiziyle birlikte 23 milyarı aştığı bilinmektedir. Yapılacak düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu 23 milyar alacağından vazgeçmektedir.
Ayrıca 12 aydan fazla Bağ-Kur prim borçlarının dondurulmasının aynı zamanda Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının da dondurulması anlamına geleceğine dair tasarıda düzenleme yapılmalıdır. Çünkü 01.01.2012 tarihinden sonra Genel Sağlık Sigortası (GSS) zorunlu hale geldiğinden 12 aydan fazla Bağ-Kur prim borçları dondurulan kişilerin zorunlu GSS’li olmaları bu kişilerin mağduriyetlerini gidermeyecektir.
Bağ-Kur’lu olanların prim borçları silindiğinde yalnızca GSS sigortalısı olan ve 12 aydan fazla GSS prim borcu olanların da prim borçları silinmeli ya da hazine tarafından karşılanmalıdır. Hatta bir adım daha atılarak GSS zorunlu olmaktan çıkarılmalı ve yapılacak gelir testi sonucunda geliri asgari ücretin 1/3’ünün altında olanların sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanırken, bu tutarın üzerinde geliri olanlara ise isteğe bağlı olarak GSS’li olma hakkı tanınmalıdır.
Sağlık harcamalarının finansmanı içinde insan sağlığına zararlı, tütün, alkol, petrol ürünleri vb. ürünler üzerinden Sosyal Güvenlik Vergisi alınmalıdır.
7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde sosyal güvenlik alanında yapılan devrim niteliğindeki değişimin devamı olarak Sosyal Güvenlik Vergisi modeline geçişin sağlanması için AK Parti’den milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunduk. Milletimize hizmetkâr olma konusunda ki bu irademizi tüm okuyucularımızla paylaşır hayır dualarını bizlerden esirgememelerini rica ederiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.