Ürün yerleştirelim mi?
Film içine göze ve duygulara hitap edilecek şekilde konulan ürün, eşya veya markaların teknik tanımı "Ürün Yerleştirme"dir. Daha iyi bir ad bulamadık...
Reklamdan farkı, reklam kuşağında olmamasıdır. Mesela geçen yıl aldığım bir notta, 2014 yılının ilk çeyreğinde en çok ürün yerleştirmeleri sırasıyla 4,5 saati geçen süreyle Kanal D, 2,7 saat ile Star Tv ve 2.1 saat ile STV olmuştu.
En son Cem Yılmaz'ın "Pek Yakında" filmiyle iş sulandırılma noktasına geldi. Taraflar memnunsa, seyirci de ses çıkarmıyorsa bizi pek ilgilendirmez.
Bu iş bize mahsus değil. Amerika'da "Brandcameo Product Placement Awards" yani Ürün Yerleştirme Ödülleri veriliyor.
2014 yılı için verilen ödülleri ve dizilerdeki örneklerini inceledim. Çoğu alkollü ürünlere ait. Ürün yerleştirmenin illa markaya bağlı olması gerekmiyor. Saçma sapan şeyleri de film ve diziler içine koyarsanız, zamanla kanıksanır hale gelir. Mesela Amerikan filmlerinde sarımsak yemek böyle bir şey.
Rekabetin boyutlarının sosyolojik sonuçları da oluyor maalesef.
Konuya bakış açımız, dizilerimizdeki durum ve bunu nasıl daha faydalı hale getirebileceğimiz noktasındadır.
Malum, uluslararası pazara açıldığı ilk günlerde bölüm başına 35 ila 50 dolar fiyat biçilen Türk dizilerinin satış fiyatları bugün, 500 dolar ile 200 bin dolar arasında değişiyor.
Son dönemde Suriye ve Ortadoğu'daki olaylar sebebiyle azalmış olsa da; 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin yıllık dizi ihracatı ise toplamda 150 milyon doları aşarak son on yılda 15 kat arttı.
Türk dizi sektöründe 70'in üzerinde dizi film 54 ülkeye ihraç edilirken, 2013'te ilk kez Ukrayna, Pakistan, Rusya ve Çin pazarına girildi. 'Gümüş' dizisinin final bölümü sadece Ortadoğu 'da 84 milyon kişi tarafından izlendi.
Dizi ihracatını elinde bulunduran Fırat Gülgen'le de daha önce konuyu görüşmüştüm. Dizi ihracatında Hollywood'dan sonra ikinci sırada olan Türkiye'nin bu konuda daha etkin olabilmesi için bazı düzenlemeler yapması gerektiğini düşünüyor. Gülgen, Güney Kore'nin bu alanda büyük atağı olduğunu ve dikkat edilmesi gereken bir ülke olduğunu hatırlatıyor.
Ürün Yerleştirme bir kavram olarak hem uygulamalara hem hayatımıza girdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile tam da seçim öncesi konuyu konuşmuştuk. 'Kültür Coğrafyası' tanımının ekonomiyle ilişkisini ilk Nihat Zeybekci'den duydum.
İhraç ettiğimiz dizi filmlerde yerli markalar tanıtılacaktı. İlginç bir konu; RTÜK'ü ilgilendiren tarafları var, film yapımcılarının dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor ve markaların seçimi önemli. Haliyle ihracat teşvik sisteminde de yeni düzenlemeler gerektiren önemli bir durum.
Zeybekci'nin referans noktası, Hollywood filmleri oldu. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü de dizi ihracatına ayrı bir önem gösteriyor.
Evet, marka ve ürünleri tüketicinin gözüne sokmadan kendimizi anlatacak bir makul yapı kurulmalıdır.
İnsalar film ve dizileri günün yorgunluğunu atarken, ilginç bir hikayenin içine girerek atlatmak istiyorlar. Hikayeden kopmadan ürün yerleştirme ile sadece ticari bir faaliyet değil bütün kültür coğrafyasına erişme fırsatı yakalamış oluruz.
Eğer verebilecek bir hikayeniz yoksa, reklamın da kalıcı sonuç doğuracağını sanmıyorum. İlla "Ürün Yerleştirme Ödülleri" vermemiz gerekmiyor ama ihraç edeceğimiz dizi ve filmlerde ürün yerleştirmeyi nasıl kullanacağımızı tartışmakta fayda vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.