Çorap Deyip Geçmeyin!
Dünyadaki her 6 kişiden birinin Türk çorabı giydiğini biliyor muydunuz? 2.5 milyar adet çorap üretimiyle, Çin'den sonra dünyada ikinci sıradayız.
Çorapla ilgili insanı gülümseten hikayeler duyabileceğiniz gibi, ekonomiyle ilgili de başarı örnekleri az değildir.
Mesela, Türkiye'de çorap tüketiminin en yüksek noktası Ankara olmasının en büyük sebebi memur kenti olmasından kaynaklanıyor.
Yine daha önce, devlet dairelerinde pantolon yasağı olduğu için kadınlarda çorap tüketimi oldukça yüksekti.
Aslında Türkiye'de kişi başı yıllık çorap tüketimi 8 adet. 15 yıl öncesine göre tüketim rakamları katlanmış durumda olmasına rağmen, Avrupa'da bu oran kişi başı tüketim 30 çorabı geçiyor.
Bu rakamları sizinle paylaşmamın başka bir nedeni var: Türkiye'nin önde gelen üreticilerinden olan Paktaş, kendi markasıyla Amerikalıya çorap giydirmek için yola çıktı.
Paktaş'ın hikayesini genç CEO'su Onur Kaya'nın ağzından size aktarmadan önce, birkaç rakam daha paylaşmak istiyorum.
Dünyada 2014 yılında 26 milyar çift çorap imal edilirken bunun 2,5 milyar çifti Türkiye’de üretildi. Üretiminin yüzde 70’ini ihraç eden Türkiye’nin bir numaralı pazarı kişi başına yılda 25-35 çift çorap tüketen Avrupa ülkeleri.
Dünyada en yüksek tüketim olan kişi başı 35 çift çorap ile Amerika herkesin hedef pazarıdır.
Çin her yıl 2,5 milyar dolarlık satış yapıyor yani en az 2,5 milyar çorap giydiriyor. Dünyanın önde gelen üretici ve ihracatçısı Türkiye'den Amerika'ya çorap ihracatı ise sadece 15 milyon dolar yani 15 milyon çift civarında bir çorap gönderiliyor.
Çorabın markası olur mu, diye sormayın. Bir Türk markasının bu yolculuğunu önemsiyorum.
Şimdiye kadar başta Kanada olmak üzere 30 ülkeye ihracat yapan Paktaş, üçüncü neslin iş başına gelmesiyle yeni bir ivme kazanmak istiyor.
Amerika'da reklam çekimleri yaptırıp, onların beğenilerine göre bir çorap koleksiyonu hazırlamış. Kaya, bir diğer hedef ülke ise Brezilya olarak seçtiklerini söylüyor.
Malum, son dönemde akıllı çoraptan antibakteriyel ürünlere, bambu ipliğinden teknik tekstil ürenlerine kadar farklı ürün seçenekleri çıktı.
Onur Kaya, dedesi Nazif Gönültaş'ın 1959 yılında kurduğu çorap imalatına yeni bir soluk kazandırmak istiyor. Şimdiye kadar fason üretim yaptıkları pazara, kendi markalarıyla yerleşmek istiyorlar.
Paktaş, bugün 300 çalışanıyla üretim yapıyor ve ayda 4 milyon çift çorap imal ediyor. Cirosunun yüzde 40'ını ihracattan sağlayan grup, krize rağmen bu yıl da yüzde 20 büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyor.
2014 yılında 40 milyon dolar ciro elde eden ve bunun yüzde 40’ını ihracattan geldiğini belirten Onur Kaya, 2015 yılını ise yüzde 20 ciro artışı ile tamamlamayı planladıklarını söyledi.
Genelde ayakkabımıza ve çoraplarımıza dikkat etmiyoruz. Çoraba ilgi, Paktaş gibi şirketlerin reklam spotlarıyla artabileceğini düşünüyorum. Hele dünya pazarlarında ürünlerimizin boy göstermesi, iç tüketimi de artırmaya sebep olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.