1,5 Milyar Liralık Ekmek Çöpe Gidiyor
Twitter’da “gıda israfı hakkında bilmemiz gerekenler” hakkında 10 gerçeği paylaşmıştım. İsraf, bütün dünyanın sorunu olmakla birlikte, dünyadaki yoksulluğun da en önemli sebeplerinin başında israf geliyor.
Mesela, dünyada her yıl 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bunun parasal karşılığı 1 trilyon doları aşıyor.
Gıda israfı 3.3 milyar ton karbondioksit salınımına sebep oluyor. Bu da küresel iklim değişikliğini körüklüyor.
Sadece Avrupalının gıda israfıyla 200 milyon aç ve yoksul insanın gıda ihtiyacı karşılanabilir.
Tipik bir Amerikalı ve Avrupalı tüketici, Afrikalı’ya göre 15 kat daha fazla israf oluşturuyor. Diğer bir ifadeyle Amerikalı ve Avrupalı birey, yılda 100 kilo gıda israfında bulunuyor.
Bu twitler üzerine, Petkim Genel Müdürü ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut’tan gıda israfı üzerine bir mektup aldım. Ben küresel bazı bilgiler paylaşmıştım. Kendisi de Türkiye’deki durumu özetleyen detaylar vermiş.
Hepimiz üzerinde düşünelim diye, mektubun ilgili kısımlarını aynen paylaşıyorum:
“....
Türkiye’deki önemli ambalaj sanayicilerini buluşturan, bünyesinde 214 üyesi bulunan Ambalaj Sanayicileri Derneği olarak bu konunun önemini biz de her fırsatta dile getiriyoruz.
2016’da 820 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşması beklenen ambalaj sektörü üretiminin yaklaşık yüzde 50’si gıda ve içecek ürünlerinden oluşuyor.
Özellikle gıda maddelerinin bozulmadan taşınması ve saklanması ambalaj sayesinde mümkün olabiliyor. Bu nedenle ambalajın önemi, israfın önlenmesi konusunda ilk sıralarda yer alıyor.
Bir örnekle açıklamak gerekirse;
Ambalaj ve dağıtım sistemlerinin yeterli olmadığı bölgelerde, gıdalar yüzde 50’ye varan oranlarda israf oluyor ve tüketiciye ulaştırılamıyor.
Ambalaj tüketiminin yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde, örneğin Batı Avrupa’da, ambalajlama sayesinde gıdaların sadece yüzde 2-3’ü israf oluyor.
Türkiye’de ise her yıl 1,5 milyar liralık ekmek çöpe gidiyor. Sadece ekmek israfı nedeniyle 2012’de 1,6 milyar liralık ekonomik zarar meydana geldiği biliniyor. Oysa ambalaj sayesinde ekmek israfını yüzde 50 oranında azaltmak mümkün.
Nitekim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi koordinasyonuyla 2013 yılında başlattığımız ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ sayesinde günde 1 milyon 50 bin, yılda ise 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı.
Yaş, sebze meyve, bakliyat, et ve süt ürünlerinde de benzer adımlar atılması elzemdir.
Büyük emeklerle üretilen yaş sebze ve meyvedeki yıllık kayıp 16 milyar liraya ulaştı. Bakliyat ürünlerinde de maalesef benzer sorunlar yaşanıyor.
Oysa ambalaj sayesinde gıda ürünlerinin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabiliriz.
Doğru ambalajlarla, her gün daha fazla insana gıda ulaştırılabilir…
Bu sayede daha fazla insanımıza gıda maddesi ulaştırılabileceği gibi ülke olarak da gıda israfının önüne geçmek mümkündür.
....”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.