Yedi Peygamber’e 7 özel sure
Yedi Peygamber’e 7 özel Kur'ân-ı Kerim ile bağlantınız nasıl? Aman onunla olan bağlantımızı koparmayalım. Şayet koparırsak o anda kıyametimiz de kopar. Günümüzde kıyametlerin kopması Kur'ân-ı Kerim ile olması gereken bağlantının kopmasındandır.
Şimdi Kur'ân-ı Kerim'den bir hususu gündemimize getirelim. Bakın hayret ibremiz yerinden nasıl oynuyor.
Peygamberlerimizden 7 tanesi adına Kur'ân-ı Kerim'de 7 özel sûre nâzil olmuştur. Kur'ân'daki tertip sırasına göre bu sûreleri tanıyalım:
1- Onuncu Sûre: Yûnus Sûresi, Yûnus (a.s.) adına nâzil olmuştur.
Mekke'de nâzil olmuştur.
109 âyettir.
Yûnus (a.s.), azap gelmeden önce iman eden bir kavmin peygamberidir. Adına sûre nazil olan ilk peygamberdir.
Sûre'nin 97'nci âyetinde Yunus (a.s)'dan ve kavminden sitayişle bahsedilir.
Bu Sûre'de Allah (c.c.) kullarına Kendisini şöyle tanıtır:
* "Ey kullarım! Sizin Rabbiniz sadece Benim. Benden başka Rabb yoktur.
* Ey kullarım! Yeri göğü yaratan Benim.
* Ey kullarım! Benim vadim haktır ve doğrudur.
* Ey kullarım! Sizi Ben yarattım, Ben öldürürüm ve Ben diriltirim.
* Ey kullarım! Güneşi ışıklı, ay'ı nurlu olarak Ben yarattım.
*Ey kullarım! Size rızık veren de Benim.
* Ey kullarım! Yerde ve gökte ne varsa hepsi Benimdir. Sizler fânisiniz. Ben ise Bâkiyim."
2- Onbirinci Sûre: Hûd Sûresi, Hûd (a.s.) adına nazil olmuştur. Bu Sûre'nin, müşriklerin kalblerine korku ve dehşet saçan bir havası vardır. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz "Hûd Sûresi beni kocalttı" buyurmuşlardır.
3- Onikinci Sûre: Yûsuf Sûresi, Yûsuf (a.s.) adına nâzil olmuştur.
Mekke'de nâzil olmuştur. 111 âyettir.Yûsuf (a.s.) da 111 yıl yaşamıştır. Her bir âyet bir yıllık ömrüne tekabül etmektedir. Âyetler Yusuf (a.s)'ın geçirdiği imtihanları sıralamaktadır. Bu imtihan şekillerinden bir kaçı şöyle: Yusuf (a.s.) küçük yaşta zorlu bir hayata başlıyor. Ağabeylerinin ihanetine uğruyor. Köle olarak satılıyor. Şehvet tuzağına düşürülüyor. Haksız yere hapiste yatırılıyor. Sonra da saltanat ve iktidar ile imtihan olunuyor. Her Müslüman bu Sûre'yi bir tefsir kitabından okumalıdır.
4- Ondördüncü Sûre: İbahim Sûresi, İbrahim (a.s.) adına nazil olmuştur.
Sûre Mekke'de nâzil olmuştur, 52 âyettir.
İbrahim (.as.) Halilullah (Allah'ın dostu) ünvanını almış bir peygamberdir. Bir çok peygamber onun soyundan gelmiştir. Bundan dolayı İbrahim (a.s.)'a "Peygamberlerin Atası" denilmiştir. Allah (c.c.), İbrahim (a.s.)'a ve onun zürriyetine ve bütün insanlığa nice nimetler vermiştir. Bu nimetler sayılamıyacak kadar çoktur. (İbrahim Sûresi. Âyet: 34)
5- Otuzbirinci Sûre: Lokman Sûresi, Lokman (a.s.) adına nazil olmuştur.
Mekke'de nazil olmuştur, 34 ayettir.
Hz. Lokman (a.s.)'a hikmet verilmiştir. (Lokman Sûresi, Âyet: 12) Hekimlerin ve eczacıların pîridir. Bitki ve çiçeklerin lisanından anlardı. Çiçekler ona, hangi hastalığa şifa olduklarını söylerlerdi. O da bunları toplar ilaç yapardı.
Lokman (a.s.)'ın, oğlunu karşısına alarak bütün insanlığa yaptığı nasihatı Kur'ân-ı Kerim bu Sûre'de bize nakleder. (Lakman Sûresi. Âyet: 13-18)
Bu Sûre'yi bir tefsirden okuyarak bu nasihatlerden nasihat alalım.
6- Kırkyedinci Sûre: Muhammed Sûresi, Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimiz adına nazil olmuştur.
Sure Mekke'de nazil olmuştur, 38 ayettir. Hz. Muhammed (s.a.v.)'e iman edenlerin beşer olarak işlemiş oldukları bazı kötülüklerin affedileceği bu Sûre'de beyan edilmiştir. (Muhammed Sûresi. Âyet: 2)
Sûre'de, Allah (c.c.) katında mü'minin ve kâfirin iyilik ve kötülükleri değerlendirilmiştir. İman olmayınca yapılan her şey boşunadır. Kâfir, iyiliklerinin karşılığını sadece dünyada görür, ahiret kazancı yoktur.
Mü'min Allah dostudur, bazan hatası olsa bile. Kâfir Allah düşmanıdır, iyiliği çok olsa bile.
7- Yetmişbirinci Sûre: Nûh Sûresi, Nûh (.a.s.) adına nazil olmuştur.
Sûre Mekke'de nazil olmuştur, 28 ayettir.
Nûh (a.s.), adına Sûre indirilen peygamberlerin yedincisidir. Bütün peygamberlerin müşterek görevleri TEVHİD AKİDESİ'ni yeryüzüne hakim kılmak mücadelesini vermişlerdir. Her mü'minin görevi de peygamberlerin bu mücadelesini sürdürmektir. Bu mücadeleden uzak duran her kim olursa olsun o kişi günahkar olarak yaşamış olmaktadır. İşte bu Sûre'den böyle gerçekleri öğreniyoruz.
Neticede şu hakikat karşımıza çıkıyor.
Büyük ideallere ulaşmak, büyük fedakarlık ister. Bu fedakarlıkların en güzel örneklerini de peygamberlerde görüyoruz. Adlarına Sûre indirilen bu yedi peygamberin hayatlarından öğrenip uyguladıklarımız bizi, hepimizi cennete ulaştırır, inşaallah.
Hadi bakalım biraz daha gayret.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.